KoDren.COM Budite zdravi ko dren!

Najnovije
A+ A A-

Znakovi koji pokazuju da imate poremećaj hormona

disbalans hormona

Savremeno vreme koje nam donosi, zagađenost od hrane do vazduha preko ubrzanog načina života, nameće nam dodatno pažnju da moramo brinuti više o zdravlju. Prema istaživanjima sve je veći broj poremećaja hormona i kod žena i kod muškaraca. Moramo voditi računa u osnovnim segmentima života, jer u suprotnom funkcionisanje organizma prelazi u disbalans, i najčešće među prvima strada ravnoteža hormona, a ovo su načešči znakovi koji pokazuju da imate poremećaj hormona.

Preznojavanje (valunzi), nesanica, isprekidan san

Hormoni regulišu temperaturu tela, a iznenadni valung je znak da je došlo do njihovog poremećaja. Često se ovi simptomi javljaju u menopauzi. Naročito može da se pojavljuje  tokom noći. Noćna preznojavanja često su znak manjka seratonina. Takođe, disbalans hormona može dovesti do isprekidanog sna ili insomnije, a istraživanja su pokazala da manjak sna može poremetiti desatak homona u čovekovom organizmu. Estrogen je hormone koji reguliše cikluse spavanja i menopauzu. Dok insomniju (nesanicu) reguliše hormon progesteron (koji je prirodni relaksant), jer nas on opušta i smiruje.

Poremećaj mesečnog ciklusa

Nesrazmernost hormona u organizmu žena može se često uočiti odlaganjem ili gubitkom mesečnog ciklusa. Ovaj poremećaj je očigledan pokazatelj, pa stoga ako primetite neke promene u ritmu mesečnog ciklusa, odmah se obratite svom lekaru i ginekologu.

Poremećaj memorije, vrtoglavica, glavobolja (migrene)

Česte glavobolje mogu biti prouzrokovane niskim procentom estrogena. Ovaj ženski hormone je zadužen za funkcionisanje kičmene moždine i mozga. Loš fokus, česta zaboravnost mogu biti pouzrokovani disbalansom hormona, a često povod tome je nizak novo kortizola i estrogena

Promene na koži

Istraživanja tvrde da nagla pojava bubuljica i akni može biti pokazatelj poremećaja hormona.

Opadanje kose i maljavost

Pojačan gubitak kose može biti znak insulinskih problema, problema rada štitne žlezde, kao i hormona testosterona. Proređenost kose može biti raznovrsna, od ravnomerne proređeosti cele regije glave ili čak proređenost ili gubitak kose na pečate.  Takođe, može doći do pojave maljavosti na mestima koje do sada niste imali – npr. kod žena: stomak, brada, leđa, itd.

Umor

Osećaj stalnog (često ga ljudi nazivaju hronočnog) umora čest je simptom kod poremećaja hormona. Umor je u tom slučaju konstatan čak i posle dobrog odmora koji ste sebi priuštili. Ovo je naročito čest slučaj kod poremećaja rada štitne žlezde.

Promene raspoloženja

Estorgen je takođe zadužen za neraspoloženje osobe, a koje dalje može da vodi u depresiju, anksioznost ili problem sa libidom. Nagle oscilacije i promene raspoloženja možete pripisati neravnoteži hormona.

Problemi sa varanjem

Sindrom nervoznih creva često usred stresa je takođe hormonalnog karaktera (stres izaziva naglo otpuštanje hormona). Istraživanja su pokazala da estrogen (njegov visok nivo) utiče na mikrofloru creva, dok neki drugi hormoni prouzrokuju grčeve u stomaku i slične simptome.

Neočekivana promena telesne težine

Ako imate hormonsku neravnotežu, možete da dobijate na težini bez obzira šta i koliko jedete. Manjak ili višak određenih hormona može da dovede do toga da telo skladišti masti.

*

Hormoni su kompleksna stvar, stoga, ako primetite neke simptome obavezno se obratite lekaru. Čak određenu zabunu mogu dovesti i neka druga oboljenja, jer imaju slične simptome, pa stoga obratite se stučnom lekaru kako biste došli do pravilne dijagnostike i lečenja.

Ovo što sami možemo uraditi radi poboljašanja, ne samo hormonalnog funkcionisanja, već i celokupne funkcionalnosti života, je prvenstveno izblansirana i zdrava ishrana, izbegavanje tj. regulisanje stresa, a takođe redovna i umerena fizička aktivnost, uravnotežen odmor i san. Kod ishrane preporučuje se izbegavanje rafinisanog šećera i trans masti, a i mlečni prozvodi mogu da stvore disbalans hormona, kao i soja i sojini prozvodi. Smanjite unos kofeina, izbacite alkohol i cigarete. Vodite računa da izbegavate industrijske proizvode sa konzervansima i veštačkim bojama. Takođe, ne uzimajte terapije tj. lekove samostalno (svojom voljom), jer upravo to može biti veoma čest faktor za poremećaj metabolizma i hormona

Portal kodren.com © sva prava zadržana Izrada sajta|amwmg