KoDren.COM Budite zdravi ko dren!

Najnovije
A+ A A-

Virak – čudesne kapi života

virak

Još su stari Germani znali za biljku neobičnih, velikih i dlakavih listova i njeno blagodetno dejstvo na ženske bolesti. Otkrivši je krajem 15. veka i nakon što su potvrdili sve koristi koje ima na probleme ženskih genitalnih organa, posvetili su je svojoj boginji Firgi, zaštitnici žena.

Danas, međutim, virak je mnogo više od „ženskog čaja“ mada je i dalje na prvom mestu lista čajeva koje piju žene kako bi olakšale tegobe.

Njeni listovi imaju neobičan ali privlačan oblik. Može se reći da se šire u zvezdu, sa mekim i maljavim krajevima. Sama biljka obrazuje žbunove, pa se u prirodi može naći obično u većim grupama. Upravo na tim žbunovima stari su travari skupljali kapi koje su krajevi listova izlučivali i puštali da se polako spuštaju na dno lista. Verovali su da su pomenute kapi eliksir života i da produžavaju život.

KOJI SU SASTOJCI VIRKA?

Danas, kada je utvrđeno šta se nalazi u listovima virka, možemo prepoznati njegove koristi i na ljudski organizam. Utvrđeno je da ima veliku količinu tanina, ali pored toga i katehin, flavonide, fitosterole, salicilnu, palmitinsku i stearinsku kiselinu. Sastojke oslobađa na nešto višim temperaturama, što ga čini pogodnim za konzumaciju u čajevima, mada se može pronaći i u obliku tinktura.

Vrlo brzo, nakon što je otkrivena, virak je postala biljka koja deluje na mnoge bolesti i tegobe. Zahvaljujući svom protivupalnom dejstvu može se koristiti za sve probleme sa sluzokožom i kožom, krvarenja i upale kože. Osim toga, u organizmu deluje na organe tako što smiruje upale, nadraženost i grčeve. Iz tog razloga koristi se za čitav niz bolesti, pa i krvarenja.

Kada za nekoga kažu da je toliko dobar da ga „možeš previti na ranu“, misli se da je veoma dobar čovek. Slično možemo reći i za virak jer, travari ovu biljku preporučuju kao biljku prve pomoći, koja se može previti na ranu nakon povrede ili opekotine. Može se stavljati i u obloge i previjati i nekoliko sati. Utvrđeno je da ubrzava zaceljivanje rana, ali još važnije – smanjuje krvarenje i upale.

VIRAK I KRVNI SUDOVI

Upravo je to njena najvažnija korist. Ona deluje protivupalno na sve vrste koža i sluzokoža u organizmu. Stari lekari koristili su je posle manjih intervencija, dok su zubari prepisivali za problemima sa desnima i krvarenjima desni, i sami je koristivši u ordinacijama nakon vađenja zuba.

S obzirom na njeno dejstvo na krvne sudove, koje sužava i regeneriše, lekari su je prepisivali i kod proširenih vena ali i hemoroida. Ako osoba ima problem sa osipom, prepisivali su kupke nakon kojih se koža vrlo brzo vraćala u normalno stanje, skoro pa potpuno regenerisana. Antiseptičko dejstvo dopunjava njene korisne uloge, pa se može nesmetano previjati i na otvorene rane. Utvrđeno je da ubrzava i zalečenje manjih infekcija.

Zahvaljujući svim ovim faktorima, virak se može u tečnom stanju, obično u vidu čajeva ili tinktura, unositi u organizam. Poznato je njeno dejstvo na blaže oblike dijareja, ali i kod bolova u želucu i spazmima mišića. Žene je mogu koristiti razblaženu u vidu čaja i za vaginalno ispiranje, kod pojačanog sekreta ili upala.

VIRAK – ŽENSKA BILJKA

I dolazimo do njenog najpoznatijeg dejstva, a to je na ženske polne organe. Postoji širok spisak oboljenja i bolesti kod kojih se preporučuje korišćenje ove biljke. Počev od blažih oblika, poput PMS-a, čiji simptomi potpuno nestaju nakon konzumiranja čaja, čaj od ove biljke može ublažiti krvarenja i menstrualne bolove. Osim toga, žene je uzimaju kod endometroze, fibroma ali i pojačanog sekreta. Konačno, žene tvrde da se može uzimati i kako bi se ublažio porođaj, jer opušta mišiće i smanjuje bolove nakon porođaja. Sa druge strane, žene u predmenopauzi tvrde da značajno smanjuje simptome poput znojenja, nervoza i glavobolja.

KOLIKO JE ČAJA PREVIŠE?

Ipak, kao i sa svakom biljkom, treba biti oprezan. Neka istraživanja kažu da je preterano korišćenje ove biljke dovelo do oštećenja jetre i lupanja srca. Isto tako, iako se preporučuje u poslednjem mesecu trudnoće, treba ga izbegavati na njenom početku, zbog mogućeg pobačaja.

Kako nema podataka o njenom doziranju, teško je reći šta je velika doza ovog čaja ili tinkture. Iz tog razloga treba biti obazriv i dozirati kao i svaku drugu biljnu vrstu. Sve dok je organizmu dobro i vi se osećate dobro, nema opasnosti. Ako primetite bilo kakve probleme tokom korišćenja preparata, smanjite dozu. Ipak, takve vrste problema vrlo retko su prijavljivane do sada. Svakako se prepustite ovoj biljci ako imate bilo koji od problema. Njene kapi života mogu vam samo pomoći i pružiti olakšanje.

 

 

Portal kodren.com © sva prava zadržana Izrada sajta|amwmg