KoDren

Switch to desktop

Kako izaći na kraj sa aknama?

akne

Akne podrazumevaju nekoliko vrsta promena na koži sa određenim karakteristikama. Njihov osnovni uzrok nastajanja je preosetiljivost na normalan nivo testosterona u organizmu. To je razlog zbog čega lojna žlezda proizvodi veliku količinu loja koji podmazuje i štiti kožu.

 

U isto vreme odumrle ćelije ostaju zalepljene uz lojne kanale, pa umesto da budu izbačene, one se nagomilavaju, začepljavajući kanal. Na takav način se stvaraju beli ili crni čepići. Bakterije koje se inače nalaze na koži se na taj način razmnožavaju i izazivaju crvenilo i otok karakterističan za akne.

Ako imate masnu kožu posebno morate obratiti pažnju na održavanje higijene. Uzroci takvih teškoća su pojačana aktivnost lojnih žlezda, a tome je opet uzrok pojačana hormonska aktivnost. Dok ove teškoće traju, potrebno je redovno i temeljno čišćenje kože (pogotovo hladnijom vodom), kako biste odstranili višak masnoće.

Vrlo blago prikrivanje medicinskim preparatima doprineće da se upale smire i pomoći će boljem izgledu. Ako upotrebljavate sloj tečnog pudera ili kompaktnu šminku, folikuli će se blokirati i stanje pogoršati. Savetuje se da se na bubuljicu preko noći stave posebne medicinske kreme koje je suše. Budite pažljivi sa bubuljicama, jer ako imate par, nemojte ih dirati. U slučaju ako ih imate mnogo ili ako su vam cele regije kože zahvaćene ovim problemom, obavezno se obratite dermatologu. Najbolje je na takav način odmah krenuti sa pravilnim lečenjem, jer ćete tako izbeći opasnost da vam ostanu ožiljci ili da vam se zdravlje kože pogorša.

Izbegavajte grubu odeću, jer će vam ona uvek dodatno iziritirati kožu. Preporučuje se najviše da nosite pamučnu odeću, kao i donji veš, pošto sintetički materijali ne upijaju znoj. Izbegavajte diranje bubuljica kako na licu tako I na telu. Pokušavate li akne istisnuti sami (pogotovo potkožne) mogu vam ostati ožiljci.

Takođe, ishrana je veoma bitan faktor kod problema sa kožom. Svaka ćelija našeg organizma, uključujući ćelije naše kože, izgrađena je od materija kojima se hranimo (proteini, minerali i vitamini). Potrebno vam je što više da konzumirate sveže povrće i voće (posebno se preporučuju limun i pomorandža), kao i vode u što većim količinama. Nije preporučljivo jesti jela na bazi šećera, skroba, alkohol, kao ni previše kafe.

Potrebno je uzimati namirnice koje su bogati vitaminom C, jer ovaj vitamin čisti krv i poboljšava cirkulaciju. Nemojte zaboraviti uzeti ni vitamin A (koga ima dosta u šargarepi) i B2 (koji se nalazi u određenom voću, povrću i džigerici). Izbegavajte dodatke ishrani koji sadrže jod i jodiranu so, jer od njihove upotrebe akne i problemi sa kožom mogu biti izraženiji.

Isto tako, izbegavajte znojenje, kao i dug boravak u vlažnoj sredini, jer se smatra da se na takav način stanje kože pogoršava. Pazite da vam kosa ne pada preko lica, naročito ako se brzo masti, pošto tako dodatno izlažete lice nečistoći. Ako vam je suva koža, pomoći će vam seme lana jer sadrži omega 3 masne kiseline koje doprinose zdravlju kože. Nanesite čaj od semena lana na suvu kožu ili ga dodajte u kupku kako biste omekšali kožu. A ako vam je upaljena koža, med će vam pomoći, jer ima antiseptičko dejstvo. Krastavac je odličan da ga upotrebite kao masku ili tonik (vodicu od krastavca), jer smiruje i hidrira “upaljenu” kožu.

Poznato je da je kamilica jedno od najboljih sredstava za ublaživanje raznih upala kože, sluzokože, pa čak i za opekotine. Tako možete iskoristit kamilicu da umivate ili parite lice njenim čajem, jer ćete na takav način otvoriti pore na koži i pospešiti blagotvornost dejstva kamilice. Bosiljak je isto odličan za kožu lica. Dve do tri kašike bosiljka skuvajte u vodi, ohladite, pa čistite lice tako što ćete potapati vatu u čaj. Takođe se preporučuje čišćenje lica ružinom vodicom ili čajem od nevena.

Ultraljubičasti zraci pomažu u ublažavanju akni, zato kožu svakodnevno izlažite dnevnoj svetlosti i svežem vazduhu najmanje pola sata, ali ne u vreme kada je sunce najjače. Pažljivo birajte sredstva za sunčanje. Kupujte proizvode u kojima nema paraaminobenzoične kiseline i koji ne sadrže sastojke koji vam mogu zapušiti pore.

Portal kodren.com © sva prava zadržana Izrada sajta|amwmg

Top Desktop version