KoDren

Switch to desktop

Šta je zapravo celulit i kako ga ukloniti?

celulit i lečenje

Svi znamo da su česti delovi tela gde se pojavljuje celulit butine i zadnjica. Celulit na francuskom jeziku naziva se peau d’ or što znači pomorandžina kora, jer upravo površina zahvaćena celulitom ima mala udubljena koja liče na pomorandžu.

 

Masnoća u celulitu je raspoređena neelastičnim trakama vezivnog tkiva. One se protežu između kože i dubljeg tkiva. Mnogi ljudi koji imaju celulit pate i od gojaznosti. Kad se čovek goji masne ćelije rastu, ali vezivne trake ostaju iste dužine. Masnoća se zato širi prema koži, pa trake tako zatežu kožu, stvarajući tipičan izgled celulita. Ovaj problem se često pogoršava godinama. Isto tako, slaba cirkulacija limfe može doprineti nastanku celulita. Limfa odnosi višak tečnosti, toksine iz tkiva i krvotoka preko limfnih puteva.

Gojaznost, slaba fizička aktivnost ili zadržavanja tečnosti u organizmu, dovode do ovakve slabe cirkulacije limfe i tako se otpadne materije talože u tkivu. Nejverovatnije je upravo baš ovo razlog što žene koje nisu gojazne imaju celulit. Pokušajte da održavate telesnu težinu u granicama normale (posebno izbegavajte nagle promene težine). Tonus tela poboljšaćete redovnim vežbanjem, a smanjićete tako i masne naslage. Na taj način biće podstaknuta cirkulacija, pa samim tim ojačaćete mišiće. Ovo što najviše pravi problem kod nastanka celulita je preterano sedenje, prekrštanje nogu, kao i stajanje. Stres i pušenje takođe su jedan od mogućih uzroka celulita, jer stres podstiče nivo kortizola (koji izaziva upalu), dok pušenje uništava vitamin C. Takođe, obavezno proverite hormonski status u slučaju da ste dobili naglo celulit.

 

Lečenje:

Zasigurno vam može pomoći zdrava ishrana i niz drugih “terapija”, kako biste poboljšali izgled delova tela koji su zahvaćeni celulitom. Jedna od vodećih “terapija” u pomoći koa i prevencija je masaža. Čvrsta masaža poboljšava krvotok, kao i sam izgled kože. Korišćenje eteričnih ulja u masažama ovaknog tipa su od posebne vaznosti i koristi. Pomešajte po četiri kapi kedrovog i ruzmarinovog ulja, i po tri kapi čepresovog i pačuli ulja sa pet kašičica hladno ceđenog ulja (na primer, maslinovog ili bademovog ulja). Područja tela zahvaćena celulitom masirajte dva puta dnevno. Ali ako ste u prvih dvadeset nedelja trudnoće, posebno treba izbegavati kedrovo, ruzmarinovo i čempresovo ulje.

I lekovito bilje može pomoći kod borbe protiv celulita. Maslačak sadrži sastojke koji jačaju sposobnost jetre da razgrađuje toksične i otpadne materijale u organizmu. Isto tako, pomaže kod oslobađanja vode i otpadnih materija iz krvi preko bubrega. Ovu blagotvornu biljku možete koristiti u salatama, ali i piti njen čaj. Dakle, dodajte listove maslačka u salatu ili ih skuvajte tj.pripremite kao što pripremate spanać. Isto tako možete piti čaj od maslačka svaki dan (u pola litre vode staviti oko 60 g svećih maslačkovih listova).

Posebno trebate obratiti pažnju na ishranu ukoliko želite sa se rešite celulita. Poseban režim ishrane dobro je primenjivati tj. primeniti dijetu za detoksikaciju i čišćenje organizma. Ova dijeta, isto tako, može da podstakne oslobađanje organizma od viška tečnosti i otrovnih materija. Bilo bi dobro da se posavetujete sa lekarom ili nutricionistom, pre nego što se odlučite na menjanje režima ishrane.

Potrebno je jesti što veću količinu sirovog voća i povrća, semenki, klica i integralnog pirinča. Pijte vodu u što većim količinama, kao i sokove od svežeg povrća i biljne čajeve. Sveže voće i povrće je bogato hranljivim materijama, lako se vari i sadrži mnogo vlakana. Takođe, ubacite u ishranu nezasićene masne kiseline i omega-3 masti, jer tako mogu da se ublaže upale koje su u blažem obliku često prisutne u koži koja ima celulit. Tako će ovakva ishrana doprineti razgradnji kolagena. Dakle, u ishranu obavezno ubacite losos i ribe bogate uljem.

Izbacite iz upotrebe napitke koji sadrže alkohol, kofein i gazirane sokove. Potrebno je što više svesti na minimum ili ako je moguće potpuno izbaciti industrijske proizvode. Niskokalorična dijeta generalno je poželjna, jer će zaustaviti dalje punjenje masnih ćelija.

Portal kodren.com © sva prava zadržana Izrada sajta|amwmg

Top Desktop version