KoDren

Switch to desktop

Aromaterapija i eterična ulja

aromaterapija

Možda je malo poznato da aromaterapija potiče još iz doba Egipta (4500 p.n.e.). Koristili su eterična ulja kako bi pravili parfeme i lekove, jer su proizvodnju mirisa povezivali sa religijom, namenivši tako svakom od svojih bogova po neki miris. Takođe, su i sveštenici u postupku mumifikacije upotrebljavali eterična ulja.

Moderna aromaterapija počinje od rada francuskog hemičara Renea Morisa Gatefosa, koji je 1920. Godine otkrio lekovito svojstvo lavandinog ulja, pa ga je to podstaklo na istraživanje o antiseptčkim svojstvima eteričnih ulja. Tako će on 1937. godine objaviti prvu savremenu knjigu o aromaterapiji. Stoga i nije slučajno što se baš ogromne količine lavande gaje u Francuskoj danas.

Pre primene aromaterapije za vaše lečenje simptoma, o kojima biste se posavetovali sa lekarom, važno je da se postavi prava dijagnoza. Eterična ulja se mogu svuda nabaviti, pa je postupke kao što je inhalacija, masaža ili kupka moguće izvoditi i kod kuće. Ulje će biti efikasno samo ako je dobro destilovano i čuvano. Najbolja ulja se prodaju u bočicama od tamnog stakla na kojoj je označen i latinski naziv biljke, detaljno napisan način upotrebe, kao i upozorenja. Kvalitetna “čista” eterična ulja dobijaju se destilacijom uz pomoć vrele pare ili ceđenjem iz prirodnog biljnog materijala. Ulje kupujte kod pouzdanog dobavljača i čuvajte na hladnom mestu.

Pre primene eteričnog ulja za masažu ili kupke morate ga razblažiti u odgovarajućoj materiji koja se naziva NOSAČ ili OSNOVNO ULJE. Za masažu se upotrebljava veoma kvalitetno osnovno ulje (hladno ceđeno). Za kupke umešajte ulja u bezmirisni losion ili tečnost za kupanje (gel, penu, kupku), a zatim mešavinu sipajte u vodu. Obavezno u preciznim razmerama, jer i kada dodate više ulja to neće povećati njegovo dejstvo. Tako na primer, standardna mešavina za kupanje je 30 kapi eteričnog ulja u 20 kašičica osnovnog ulja, ili, na primer, ulje za masažu se pravi od oko desetak kapi eteričnog ulja u 6 do 8 kašičica osnovnog.

Inhalacijom je najbrži način na koji eterično ulje može da uđe u krvotok. Možete se inhalirati na dva načina tj. ili nekoliko kapi ulje stavite na tkaninu a zatim prislonite na nos i udišite, ili 1 do 2 kapi stavite u vrelu vodu, nagnite se iznad posude (peškirom prekrivene glave) i udišite paru do pet minuta. Svaki od ovih postupaka inhalacije može raditi do tri puta dnevno.

Ležanje u vodi ili kupke u kojoj ste dodali eterično ulje predstavlja jedan od najbržih i najjednostavnijih načina da koža upije eterično ulje. Upotrebite oko deset kašičica osnovnog ulja (nosača) kojem ste dodali eterično ulje u razmeri gore već pomenutoj. Potom, dobro promešajte vodu tako da se ulje rasporedi po vodi, dobro zatvorite vrata i prozore (kako blagotvorna para ne bi izlazila van prostorije), opustite se i uživate u kupki.

Omiljena i najčešće korišćena eterična ulja su: lavanda, eukaliptus, melaleuka, geranijum, majoran, menta, kamilica, ruzmarin, sandal, itd.

Eterično ulje lavande

Eterično ulje lavande pomaže kod suzbijanja anksioznosti, stresa i depresije, a na fizičkom planu pomaže koži (podstiče obnovu, smanjuje upale, zarastanje ranica, smanjuje mučninu).

Eterično ulje kamilice

Kamilica ima približno dejstvo. Ona isto smanjuje anksioznost i opušta, a često je efikasna kod smirivanja besa kod dece. Isto tako je blagotvorna kod čišćenja akni, osipa, kožnih upala, a takođe, smanjuje upale mišića i podstiče apetit.

Eterično ulje sandala

Sandal je odličan kod nesanice, jer ima sedativna i umirujuća dejstva. Dobar je kod ublažavanja nadraženog ždrela, astme, bronhitisa, kao I kod omakšavanja suve kože, suzbijanja peruti.

Eterično ulje mente

Menta će vas uvek oraspoložiti i koristi se usled emotivnog šoka. Utiče na smanjenje kašlja, infekcije ždrela, ublažava stomačne grčeve, gorušicu.

Eterično ulje ruzmarina

Ruzmarin podstiče pamćenje, olakšava tegobe sa varenjem, nadimanjem, podstiče cirkulaciju, čisti i stimuliše kožu kako bi sprečila infekcije, a isto tako olakšava bolove u mišićima.

Eterično ulje eukaliptusa

Bistrini uma i živahnost uvek će podpomoći eukaliptus, dok će sa fizičkog aspekta pomoći za suzbijanje prehlade (posebno zapušenog nosa), ublažiće suvi kašalj, kožne infekcije, smanjiće bol i otok mišića.

 

 

Portal kodren.com © sva prava zadržana Izrada sajta|amwmg

Top Desktop version