KoDren.COM Budite zdravi ko dren!

Najnovije
A+ A A-

Razlika izmedju ketoze i ketoacidoze

merenje ketona

I ketoza i ketoacidoza podrazumevaju stvaranje ketona u organzmu. Medjutim dok je ketoza jedno od normalnih i sigurnih stanja čovečijeg organizma, ketoacidoza može biti smrtonosna.

 

Ketoza  nastaje kada ljudsko telo počne da troši masti umesto glukoze da bi obezbedilo energiju. Pokretanje ketoze je cilj ketogene ili keto ishrane, što podrazumeva visok unos masti i na minimum smanjen unos ugljenih hidrata u ishrani. Keto ishrana se može koristiti za regulisanje težine, kod dijabetesa tipa 2, insulinske rezistencije, hiperinsulinemije i ranije smo već govorili o benefitima ketoze kod alchajmera, parkinsona, demencije itd.

Ketoacidoza se dešava kada organizam proizvodi oromnu količinu ketona i obično je komplikacija kod osoba koje imaju dijabetes tipa 1.

Ketoza vs Ketoacidoza

Kao što smo ranije pomenuli ketoza se dešava kada telo za svoje enrgetske potrebe počne koristiti masti umesto glukoze. Jetra razgradjuje masti  na hemijska jedinjenja koja se nazivaju ketoni i ispušta ih u krvotok. Tada je organizam sposoban da koristi ketone kao izvor energije.

U poslednje vreme keto (ketogena) dijeta se koristi za mršavljenje i postala je popularna kod šire populacije jer koristi skladištene masti u telu za izvor energije. Kako je zbog loše ishrane (mnogo procesuirane hrane bogate hemikalijama i prostim šećerima) takodje i zbog sedentarnog načina života mnogo ljudi postalo je insulinski rezistenstno, ovaj način ishrane nailazi na pozitivna iskustva ne samo kod mršavljenja nego i kod lečenja hiperinsulinemije i predijabetesa i dijabetesa tipa 2.

Lekari su originalno smislili ketogenu dijetu za lečenje pacijenata koji su imali epilepsiju. Klasična keto dijeta sadrži 3-4 grama masti na svaki gram ugljenih hidrata i proteina. Prema Fondaciji za Epilepsiju studije su pokazale da 50% dece sa epilepsijom su pomoću ove dijete prepolovili broj epi napada čak kod nekih i više, dok je oko 15% dece uz ovu dijetu prestalo da ima epi napade.

Istraživanja pokazuju da ova dijeta (i održavanje stanja ketoze) može da pomogne kod raznih neuroloških oboljenja kao što su Parkinsonova bolest i Alchajmerova bolest.

Za razliku od ketoze ketoacidoza se javlja kada telo misli da gladuje i počne da razgradjuje masti i proteine previše brzo i da pravi ogromnu količinu ketona, ona se dešava kod osoba koje boluju od dijabetesa tipa 1. Kada osoba ne proizvodi uopte ili nedovljnu količinu insulina, organizam ne može da skloni glukozu iz krvotoka u ćelije, gde je potrebna za energiju. Kao rezultat ovome opasni nivoi i glukoze i ketona u isto vreme  se akumulitaju u krvi i to se zove dijabetska ketoacidoza.

Veoma lako se može utvrditi da li ste u stanju ketoze koja je normalno stanje ili ste u stanju ketoacidoze koja je opasna.

Kod ketoze normalno je da imate nivo ketona u krvi 0,5-3,0 mmol/l. Kod ketoacidoze su ovi nivoi daleko povišeni, a takodje povišen je i  nivo glukoze u krvi. Prema Američkoj Dijabetes asocijaciji osoba bi trebalo da redovno proverava nivoe ketona ukoliko ima nivoe glukoze iznad 240 (mg/dl) ili kod nas je to oko 11-12 mmol/l

Simptomi ketoacidoze

Dijabetska ketoacidoza je potencijalna komlikacija kod osoba sa dijabetesom tipa 1, a može se desiti kada osoba ne da sebi dovoljno insulina u odredjeno vreme. Takodje može se desiti kda osoba sa dijabetesom tipa 1 ne jede dovoljno.

Simptomi ketoacidoze su

  • Visoki nivoi glukoze u krvi

  • Povišeni nivoi ketona u urinu

  • Pojačana žedj i mokrenje

  • iscrpljenost

  • suva i crvena koža

Ako se ketoacidoza pogorša mogu nastati i sledeći simptomi:

  • mučnina i povraćnje

  • bolovi u trbuhu

  • poteškoće pri disanju

  • voćni zadah iz usta

  • osećaj konfuzije i nemogućnost usresredjivanja

  • gubitak svesti

 

Kada da posetite lekara?

Kao što smo iznad napomenuli testokm krvi i urina lekar može dijagnostikovati da li ste u stanju ketoze ili ketoacidoze.

*Postoje trakice za test za prisutnost ketona u urinu koje možete obaviti kod kuće, ali oni nisu toliko sigurni kao test krvi u laboratoriji.

Stanje ketoze nije zdravstveno stanje kom treba medicinski tretman. Ali ketoacidoza jeste te dijabetičari, posebno osobe sa dijabetesom tipa 1 treba da obraćaju pažnju na nivoe ketona posebno ako imaju neke od navedenih simptoma.

Ketoza je za razliku od ketoacidoze  normalno stanje zdravog organizma u momentu kada se predje sa trošenja ugljenih hidrata na trošenje masti kao izvora energije. Može biti veoma korisno za mnoge ljude i mnoge situacije, ali se prethodno dobro naoružajte informacijama i konsultujte lekara u kog imate poverenje kad krećete na bilo koji režim ishrane.

Portal kodren.com © sva prava zadržana Izrada sajta|amwmg