KoDren

Switch to desktop

Zaustavite napredovanje dijabetesa tipa 2

merenje dijabetesa

Osobe koje imaju dijabetes tipa 1 ne samo da su svesne rizika i posledica ovog oboljenja, već vrlo dobro znaju kako da se nose sa tim i kako ga leče. To su osobe koje već uzimaju insulin i prate čitav niz dijabetskih saveta i pravila kako bi kontrolisali svoju bolest na pravi način.

Na žalost, oni više nikada ne mogu prestati sa uzimanjem lekova i praktično se ne mogu vratiti na staro, ali pravilnom prehranom i aktivnostima mogu držati svoju bolest pod kontrolom i sačuvati zdravlje ostalih organa.

Kod onih, međutim, kod kojih je tek utvđen dijabetes tipa 2 ili predijabetes stvari su daleko komplikovanije. Oni, sa jedne strane, nemaju još uvek problema sa ostalim organima, ne uzimaju insulin već lekove i ne moraju se pripremati za najgori scenario širenja bolesti na ostale organe. To znači da za njih postoji nada da se mogu izlečiti i preokrenuti dijabetes odnosno, prestati sa uzimanjem lekova. To se može postići pravilnom ishranom i fizičkom aktivnošću, uz naravno, kontrolu lekara.

Iako se ne zna tačan broj obolelih od dijabetesa tipa 2, uglavnom jer je širok raspon simptoma koji prate ovu bolest i njeni su predznaci, a od insulinske rezistencije koja je u stalnom porastu. Iako se verovalo da se on javlja posle 40-te, sve je više mladih pa i dece koji pate od ove bolesti, dok je granica za prelazak na insulin sve niža tj sve ranije se prelazi na insulin. Postoji i genetska predispozicija za nastanak bolesti, a kako ovaj tip retko daje očigledne simptome, najbolje je često kontrolisati nivo šećera u krvi, naročito ako ste u porodici imali ili imate nekoga ko boluje od ove bolesti.

Kako bi se to postiglo na najzdraviji mogući način potrebno je okupiti čitav tim lekara, počev od endokrinologa, farmaceuta, nutricioniste, pa do psihologa i zubara koji će, svako sa svoje strane, savetima i kontrolama pratiti stanje obolelog. U razvijenim zemljama je takva vrsta timova obezbeđena socijalnim programom i uključuje specijalne savetnike za dijabetes koji prate rad ostalih članova tima. Razlog je što je svaki pacijent poseban, ono što vredi jednom drugom nema nikakvog efekta i često je potrebno potpuno nezavisno sačiniti program lečenja za svakoga od njih. Pošto mi nismo u grupi tih zemalja, ne možemo se osloniti na rad tih timova, ali to ne znači da i sami ne možete početi sa specijalnim programom dijete i vežbi koje će vam kontrolisati nivo šećera u krvi i sprečiti širenje bolesti.

Smršajte uz pomoć zdrave ishrane

Iako se ne može utvrditi da li je dijabetes uzročnik ili posledica gojaznosti, sigurno je da su ove dve bolesti povezane. Zato je važno da kontrolišete telesnu težinu i ukoliko je viša, smršate. Posebno su ugrožene žene, jer zbog hormonskog disbalansa mogu imati i mnogo teže posledice po zdravlje. Kažu lekari da žene sa građom jabuke (debelim strukom) su posebno izložene riziku. No, i muškarci sa viškom kilograma svakako da koračaju sigurno u dijabetes, pa ne bi bilo loše da se vrate u težinu koja odgovara njihovim godinama i telesnoj konsituciji.

Promenite ishranu

Praćeno gojaznošću, nepravilna ishrana zapravo je glavni uzročnik gojaznosti. Naravno, konzumacija šećera ne stvara direktno dijaetes tipa II ali itekako utiče na rad pankreasa i lučenje insulina, pa je prva stvar koju treba izbaciti zapravo beli šećer. Ali imajte u vidu da njega ima skoro u svakoj vrsti prerađene hrane, pa i zimnici, stoga kontrolišite najpre prerađevine koje unosite u organizam. Potpuno izbacite brzu hranu, gazirane sokove i prerađevine, a vratite se odredjenom voću i posebno povrću i to zelenom, jer je ono prepuno zdravih sastojaka. Značajno treba obratiti pažnju na unos ugljenih hidrata tj na njihovo smanjivanje a povećanje zdravih masti u ishrani.

Vežbajte, budite fizički aktivni

Opet, praćenje telesne težine i njeno smanjivanje nemoguće je bez vežbanja, pa se posvetite i ovoj aktivnosti. To ne znači da morate odmah uplatiti termin u teretani ili ići na teške uspone na vrh planina. Pisali smo već da obična šetnja, brzo hodanje, trčanje ili vežbanje u kući mogu biti veoma korisne aktivnosti u cilju jačanja organizma i sprečavanja bolesti.

Smanjite stres

Kao i kod drugih bolesti, stres je jedan od uzročnika ili pomagač za nastanak dijabetesa 2, zato najpre sredite svoje misli i um. Ne morate odmah meditirati, mada ni to nije na odmet, ali nije loše da probate sa nekim od metoda relaksacije, masažu, smirivanje uz muziku ili knjigu. Ukoliko smatrate da imate većih problema u životu, obratite se lekaru, dok je za manje svakodnevne stresove dovoljno promeniti neke životne navike. Družite se, pronađite hobi, okružite se prijateljima i porodicom. Oplemenite život dobrim navikama, činite dobra dela, nađite hobi. Sve ono što vas čini srećnim i zadovoljnim.

Uostalom, svaka promena na bolje činiće dobro vašem telu, pa ne zaboravite na njega kada idući put posegnete za picom ili pljeskavicom. Umesto toga pojedite jabuku i prošetajte. Telo će vam biti zahvalno.

 

 

Portal kodren.com © sva prava zadržana Izrada sajta|amwmg

Top Desktop version