KoDren.COM Budite zdravi ko dren!

Najnovije
A+ A A-

Šta je hiperinsulinemija i kako je lečiti?

hiperinsulinemija

Hiperinsulinemija označava abnormalno visoku količinu insulina u telu. Insulin je hormon koji proizvodi naš pankreas i reguliše nivo šećera u krvi. Ono se ne smatra dijabetesom ukoliko je jedini simptom koji se javlja, ali se često povezuje sa dijabetesom tipa 2.

Insulinska rezistencija je primarni uzrok hiperinsulinemije, jer pankreas mora da stvara više insulina. Insulinska rezistencija ovog tipa može dovesti do stvaranja dijabetesa tipa 2, koji se javlja kada pankreas ne može da luči dovoljno insulina potrebnog za održavanje normalne količine šećera u krvi.

U mnogo ređim slučajevima, hiperinsulinemiju mogu izazvati: insuloma – tumor ćelija koje proizvode insulin u pankreasu, zatim i genetske predispozicije i porodična istorija hipertenzije, odnosno visokog krvnog pritiska.

Može se desiti da ne postoje nikakvi primetni simptomi ovog problema, ali neki od mogućih čine: prevelika želja za šećerom, neuobičajeno gojenje, česta glad, preterana glad, problem sa koncentracijom, anksioznost ili osećaj panike, manjak koncentracije ili ambicije, prevelik umor. Kod novorođenčadi neki od problema su poteškoće tokom jela, ekstremna iritabilnost, letagrija ili manjak energije.

Rizici koje hiperinsulinemija nosi sa sobom jesu visoki nivoi triglicerida, arteroskleroza, gojenje, hipertenzija i dijabetes tipa 2. Što se pre otkrije da imate ovaj problem, lakše ga možete rešiti, to jest, smanjiti njegove efekte.

Ona se dijagnostifikuje kroz test krvi tokom posta, a može se uočiti i kada doktor pokušava da otkrije druga stanja kao što je dijabetes.

Hiperisnulinemija se može lečiti uz pomoć lekova, ali je potrebno doći do srži problema koji se leči dijetom, vežbom i drugim promenama životnog stila.

1. Lekovi kao pomoć kod hiperinsulinemije

Obično se koriste oni lekovi koji se koriste i za lečenje dijabetesa, ali bi oni trebalo da se uzimaju samo ukoliko način ishrane i trening nisu uspeli da pomognu u vezi sa ovim stanjem. Neki lekovi mogu da načine ovo stanje gorim nego što jeste, zbog čega se morate konsultovati sa doktorom. Zbog toga je bitno i da doktori znaju koje lekove koristite za koja medicinska stanja.

2. Ishrana kod hiperinsulinemije

Ishrana je veoma bitna za lečenje gotovo svakog stanja i problema, pa tako i ovog. Zdrava i uravnotežena ishrana će pomoći boljem funkcionisanju vašeg organizma i smanjiti suvišne kile. Takođe, može vam pomoći u regulisanju nivoa glukoze i insulina. Postoje tri dijete koje se generalno u svetu preporučuju za kontrolisanje i lečenje ovog problema, a to su mediteranska ishrana, ishrana sa niskim procentom masti i ishrana sa niskim procentom ugljenih hidrata.

Ipak najbolja opcija po našem mišljenju je dijeta sa niskim unosom UH, lchf ili keto dijeta jer se zna da UH najviše podižu nivo šećera u krvi i lučenje insulina. Kako mi u ovom slučaju želimo da držimo nivoe insulina u granicama normale moramo biti veoma oprezni sa unosom UH.
Pre nego što krenete sa bilo kakvim promenama u ishrani obavezno se konsultujte sa svojim lekarom i proverite vaše opšte stanje organizma kao i to da dodatno istražite da li je to njboja opcija za vas.

3. Trening kao lek

Vežbanje ili bilo koji način fizičke aktivnosti može biti efikasno u poboljšanju osetljivosti tela na insulin. Ovo poboljšanje smanjuje rezistenciju insulina, glavni uzrok hiperinsulinemije. Takođe, na taj način ćete i smanjiti gojaznost, što može biti jedan od uzroka ovog stanja.

Sa svojim doktorom se konsultujte u vezi sa načinom treninga koji bi vam odgovarao u lečenju ovog problema, jer vam neke vežbe mogu pogoršati stanje, umesto da ga poboljšaju. Svakako možete inkorporirati oba vida treninga – i sa tegovima, ali i aerobne vežbe.

Hiperinsulinemija se može držati pod kontrolom, ali, ukoliko se vi sami pridržavate saveta doktora. Što lakše otkrijete ovo stanje, lakše že vam biti da ga kontrolišete i izbegnete ozbiljnije komplikacije.

Portal kodren.com © sva prava zadržana Izrada sajta|amwmg