KoDren

Switch to desktop

Koje sve probleme uzrokuje nepravilan rad štitne žlezde

štitna žlezda

Kroz hormone koje proizvodi, štitna žlezda utiče na gotovo sve metaboličke procese u organizmu. Poremećaji vezani za štitnu žlezdu variraju od malih gotovo neškodljivih, kao što je uvećana žlezda, za koju nije potrebno lečenje, pa sve do onih problema opasnih po život, kao što je rak.

 

Najčešći problemi vezani za štitnu žlezdu uključuju abnormalnu proizvodnju tiroidnih hormona. Previše ovih hormona dovodi do stanja poznatog kao hipertiroidizam, dok premalo proizvodnje ovog hormona dovodi do hipotiroidizma.

Iako efekti mogu biti neprijatni, većina problema sa štitnom žlezdom se može rešiti ili držati pod kontrolom, ukoliko se na vreme dijagostifikuje i leči.

Neki od znakova da vaša štitna žlezda ne funkcioniše kako bi trebalo, jesu: oticanje vrata, hrkanje, zatvor, loša koncentracija i memorija, suva koža, nokti koji lako pucaju, gubitak kose, hladne ruke i stopala, bolovi u mišićima i zglobovima, hormonalni disbalans, neregularne menstruacije, gubitak seksualne želje, problemi sa raspoloženjem, anksioznost, depresija, gojenje ili nemogućnost gubitka kilaže, umor čak i nakon 8 do 10 sati sna. A sada ćemo vam razložiti i pojasniti neke od njih.

1. Iscrpljenost i premor

Umor i nedostatak energije se često povezuju sa brojnim stanjima od kojih je jedan od njih i povezan sa hipotiroidizmom, poremećajem koji rezultuje sa premalo tiroidnog hormona. Ako ste umorni čak i posle celonoćnog sna, to može biti jedan od znakova da vaša štitna žlezda nije dovoljno aktivna.

2. Neraspoloženi ste

I to ne samo neraspoloženi, već i tužni i depresivni, hipotiroidizam je uzrok i ovog problema jer manjak tiroidnog hormona utiče na nivoe serotonina, takozvanog hormona sreće, u mozgu.

3. Gladni ste

Ukoliko ste nezasiti i apetit vam je sve veći i veći, hipertiroidizam je moguć i morate da pripazite jer gojenje je neminovno. Sa druge strane, hipotiroidizam može da vam napravi problem sa osećajem za miris i ukus.

4. Suva koža

Svrab i suva koža mogu biti simptomi hipotiroidizma. Promena u teksturi kože i izgledu je vrlo verovatna zbog usporenog metabolizma, koje može da smanji znojenje. Koža bez dovoljno vlažnosti može vrlo lako da postane suva, dok isto tako, nokti mogu da postanu krhki.

5. Neregularnosti u ciklusu

Duže menstruacije su moguće, kao i obilnije krvarenje i grčevi, kada je u pitanju hipotiroidizam, a i menstruacije se mogu javljati u kraćim vremenskim razmacima. Sa druge strane, u slučaju hipertiroidizma, retki i „udaljeniji“ ciklusi su mogući.

6. Bol u udovima i mišićima

Kada slučajno udarite nogom o nameštaj, lako možete objasniti zašto osećate bol ili trnce. Pak, ako vam ruke, nove, stopala i šaka misteriozno trnu, moguće je da imate hipotiroidizam. Tokom vremena, mala proizvodnja hormona štitne žlezde može oštetiti nerve koji šalju signale od mozga i kičmene moždine kroz telo, a rezultat su neobjašnjivi trnci i bol.

7. Loš san

Ukoliko imate potrebu da stalno spavate, može biti da imate problem sa hipotiroidzmom. Preterano aktivna štitna žlezda izaziva anksioznost i ubrzan puls, zbog čega je teško zaspati, a čak i da zaspite, vrlo je moguće da ćete se buditi noću.

8. Ugojili ste se

Ako ste čuli nekoga da vam kaže da ne može nikako da smrša, ma koliko jeo i pazio na ishranu i mislite da to nije istina, razmislite još jednom. Hipotiroidizam izaziva baš ovaj problem i ne samo da ne možete da smršate, već je vrlo verovatno i da ćete se ugojiti, ako se samo malo opustite. A opet, hipertiroidizam izaziva iznenadan gubitak težine.

9. Proređena kosa

Suva, krta kosa koja se lomi ili opada, jedan je od znakova hipotiroidizma. Premalo ovog hormona sprečava ciklus rasta i obnove dlake, jer su brojni folikuli u fazi „odmaranja“. Ovaj problem čini da vam kosa opada ne samo sa glave, već i sa drugih regija, kao što su i obrve.

U slučaju da imate jedan, ili više, od ovih simptoma, dobro bi bilo da posetite svog lekara i uradite neki od testova ključnih za rad štitne žlezde. Testiranje i lečenje problema štitne žlezde oduzima neko vreme jer se vrši po sistemu pokušaja i pogrešaka, tako da se nemojte iznenaditi ukoliko budete morali da posećujete doktora više puta.

 

 

Portal kodren.com © sva prava zadržana Izrada sajta|amwmg

Top Desktop version