KoDren.COM Budite zdravi ko dren!

Najnovije
A+ A A-

Suplementi za iritabilni kolon

iritabilni kolon

Kako je iritabilni kolon jedan od čestih poremećaja koji pogađaju savremenog čoveka, teško je poverovati da još uvek ne postoji pravi lek za tu vrstu poremećaja. Iako se neki kunu u lekove koje su dobili od lekara, drugi u alternativne terapije koje su koristili ipak pravo rešenje kao da ne postoji.

Pa ipak, budući da se ljudi ipak pomažu međusobno i razmenjuju iskustva, tako se na internetu može čuti da su mnogi pronašli lek. On, za razliku od mnogih drugih lekova je zapravo potpuno prirodan i praktično bezopasan, a kako pacijenti kažu, može biti i više nego koristan. Reč je o suplementima i vitaminima.

Mnogi lekari ali i nutricionisti govore da uzimanje suplemenata nije potrebno i ponekad i štetno, jer se svi neophodni sastojci za naš organizam uzimaju putem hrane. Ipak, moramo priznati da se i ne hranimo baš zdravo, a čak i ako uzimamo zdravu hranu pitanje je u kojoj količini je uzimamo i da li je ona dovoljna za nas. Zato je ponekad potrebno uzeti i dodatke i pratiti naš organizam nakon toga.

Kod iritabilnog kolona je utvrđeno da suplementi i vitamini (a nekada i njihova kombinacija) i te kako utiče na smirivanje simptoma iritabilnog kolona. Šta više, postoji niz istraživanja koja su u toku gde lekari pokušavaju da utvrde da li nedostatak nekih od minerala ili vitamina dovode do iritabilnog kolona. Lekari ali i pacijenti su sami utvrdili šta im u određenim stanjima prija, pa pokušajte i sami da utvrdite šta vam odgovara.

Probiotici

Budući da uništavaju gljivice i neke bakterije, probiotici su se pokazali kao odličan pratilac svih terapija vezanih za creva i stomak. Ipak, budite oprezni sa ovim lekovima, jer nekada mogu i pogoršati situaciju. Kod osoba sa dijarejama, probiotici leče izazivače ali mogu pogoršati stanje u crevima i pojačati bolove. Nekada mogu izazvati i nadimanje stomaka. Sa druge strane, osobe sa opstipacijom tvde da im je od njih bolje. Kako god, probajte da uzimate probiotike barem četiri nedelje jer je to minimalno potrebno vreme za odgovarajuću reakciju.

Menta

I naše bake su znale da čaj od nane smiruje stomak. Slično tvrde i lekari, jer menta odnosno pepermint umiruje creva i opušta mišiće duže debelog creva. Tako gledano, menta može pomoći svima sa iritabilnim crevom, ali najviše onima sa dijarejom. Lekari preporučuju još jaču dozu mente, u vidu ulja, jer tako deluje brže i efikasnije. Vodite računa da poštujete uputstvo i uzimate samo onoliko koliko je potrebno, jer preterana doza može izazvati gorušicu, bolove u stomaku i anusu i čir.

Kalcijum karbonat

Dokazano je da izaziva opstipaciju, pa se u poslednje vreme uzima kao dodatak osobama koje imaju iritabilni kolon praćen dijarejom. Veoma je važno odrediti dozu, koju praktično svako određuje prema reakciji i mogućoj opstipaciji, ali je važno ne preći dnevnu preporučenu dozu od 1500mg.

Magnezijum

Ovaj preparat pomaže najviše osobama sa iritabilnim kolonom praćenim opstipacijom. Kao i kod kalcijuma, ovaj mineral inače izaziva razmekšavanje stolice, pa se može uzimati i kao redovni dodatak ishrani sa ovim ciljem.

Vitamin D

Najbolji je pratilac kalcijuma je vitamin D, gde olakšava njegovu resporpciju. Logično je, onda, uzimati ga za smirivanje dijareja, a vrlo često se kupuje kao suplement u kombinaciji sa kalcijumom. Iako postoji dnevna doza ovog vitamina koja se preporučuje, teško je premašiti je, odnosno dobiti trovanje vitaminom D.

Vitamin C

Ovaj vitamin je odličan za ubrzavanje metabolizma, pa se preporučuje osobama koje imaju iritabilni kolon praćen opstipacijom. Ukoliko je u kombinaciji sa kalcijumom ili magnezijom znajte da će ubrzati varenje i razmekšati stolicu.

Pre i tokom uzimanja suplemenata i vitamina ipak vodite računa o nekoliko stvari:

Uzimajte ih uvek sa hranom i dosta vode, jer će se tako najbolje apsorbovati;

Pratite svoje stanje i reakciju organizma;

Uvek poštujte uputstvo i ne prekoračujte dnevnu dozu;

Prvo se konsultujte sa lekarom ili farmaceutom o svakom preparatu;

Cena preparata ne znači da ima najbolji sastav ili dejstvo;

Svakako je najbolje uzimati sve vitamine i minerale kroz ishranu bogatu voćem i povrćem, semenkama, omega 3 uljima i vodom.

 

Portal kodren.com © sva prava zadržana Izrada sajta|amwmg