KoDren.COM Budite zdravi ko dren!

Najnovije
A+ A A-

Metabolički sindrom i epidemija metaboličkog sindroma u svetu

metabolički sindrom

Šta je metabolički sindrom?

Metabolički sindrom je kombinacija sledećih stanja: povećan krvni pritisak, šećer u krvi, višak telesnog masti oko struka i abnormalni nivo triglicerida - koji se javljaju zajedno, povećavajući rizik od srčanih bolesti, moždanog udara i dijabetesa.

 

Ako imate samo jedno od ovih stanja, ne znači da imate metabolički sindrom. Međutim, bilo koji od ovih stanja povećava rizik od teških bolesti.  A ako imate više od jednog, može se povećati rizik čak i više.

Ako imate metabolički sindrom ili neku od njegovih  komponenti, agresivne promene u životnom stilu mogu da odlažu ili čak spreče razvoj ozbiljnih zdravstvenih problema.

Koji su simptomi metaboličkog sindroma?

Većina poremećaja povezanih s metaboličkim sindromom nema simptoma, iako je veliki obim struka vidljivi znak. Ako je vaš šećer u krvi veoma visok, možda ćete imati znake i simptome dijabetesa – uključujući  povećanu  žeđ i mokrenje, zamor i zamućen vid.

Ako znate da imate barem jednu komponentu metaboličkog sindroma, pitajte svog doktora  opšte prakse da li vam treba testiranje za ostale komponente sindroma.

Šta je uzrok metaboličkog sindroma?

Metabolički sindrom je usko povezan sa prekomernom težinom ili gojaznošću i neaktivnošću. Takođe je vezan za stanje koje se naziva insulinska rezistencija. Normalno, vaš probavni sistem razlaže hranu koju jedete u šećer (glukoza). Insulin je hormon koji pomaže šećeru da uđe u vaše ćelije da se koriste kao gorivo. Kod ljudi insulinskom rezistencijom, ćelije ne reaguju normalno na insulin, a glukoza ne može ući u ćelije tako lako. Kao rezultat, nivoi glukoze u krvi ostaju visoke uprkos pokušaju vašeg tela da kontroliše glukozu izazivanjem sve više insulin ili se luči ogromna količina insulin da bi se šećer “naterao” da udje u ćelije i time imamo stalno visok insulin i takozvanu hipeinsulinemiju.

Najveći uzrok metaboličkog sindroma jeste preterani unos ugljenih hidrata i to brzih, prostih UH plus sedentarni način života.

Sve više se jede brza hrana, industrijski preradjena koja je puna trans masti i prostih šećera, pojačivača ukusa itd.

Metabolički sindrom je samo predvorje za:

Dijabetes tipa 2. Ako ne menjate promene u načinu života kako biste kontrolisali višak telesne težine, što može dovesti do rezistencije na insulin, nivo glukoze će se nastaviti povećavati. Tada možete razviti dijabetes. 

Kardiovaskularne bolesti. Promene u lipidnom statusu  i visok krvni pritisak mogu doprineti nastanku plaka u vašim arterijama. Ove pločice mogu umanjiti i ojačati vaše arterije, što može dovesti do srčanog udara ili moždanog udara.

 

Saveti za prevenciju ali i ako već imate metabolički sindrom

Metabolički sindrom je veoma ozbiljno stanje koje samo promenom načina života možete popraviti  ili izbeći tako što ćete za početak krenuti  jesti pravu hranu: meso, povrće, jaja, buter, voće da se zasladite znači ponekad, izbaciti većinu brašna (bilo bi dobro izbaciti sve žitarice), prestati jesti preradjenu hranu već spremati sebi hranu od sirovih namirnica za koje znate odakle dolaze.  Krenuti sa laganom fizičkom aktivnošću tipa brza šetnja svaki dan minimum 30 minuta, ako ste u ravnim predelima vožnja bicikla itd.

 

 

KoDren generalni savet: Budite veoma oprezni kada je vaše zdravlje u pitanju i dobro se informišite vezano za vaše stanje na različitim mestima i naravno kad su u pitanju saveti šta je najbolje da uradite da poboljšate svoje zdravlje.

 

 

Portal kodren.com © sva prava zadržana Izrada sajta|amwmg