KoDren.COM Budite zdravi ko dren!

Najnovije
A+ A A-

Osnove makrobiotike

makrobiotika

Osnove makrobiotike: Makrobiotički sistem (princip) življenja nas pre svega, upućuje u izbalansiran i zdrav život. Ishrana treba da bude u skladu sa klimom i da joj u potpunosti bude prilagođena.

Dakle, mi ćemo narušiti sistem (ekološki način) ishrane ako  konzumiramo hranu koja nije iz naše klimatske zone . Iako ćemo često posegnuti na primer za bananama (koje nisu sa našeg podneblja) potebno je  što više se hraniti namirnicama koje su tipične za naše podneblje. Ali i pored podneblja potrebno je prilagoditi ishranu i sa godišnjim dobom.

Makrobiotika teži da stanje našeg organizma stavi u balans i uskladi sa promenama u godišnjem dobu. Na primer, kada su zimski meseci potrebno je biti više na jang namirnicama i primenjivati metode kuvanja. Sa druge strane, leti naglasak je na jin, odnosno na sirovim (svežim) i lagano kuvanim namirnicama. Ovo za šta se još zalaže makrobiotička ishrana je da izbegavate zamrzavanje hrane. Takođe, izbacite iz upotrebu hrane sa konzervasima takoreći, sa hemikalijama. Nemojte njihovu konzumaciju pravdati time što mislite da štitite hranu od kvarenja. Naša ishrana treba da je prilagođena našim potrebama, jer je svaka osoba drugačija tj. svako je jedinstven (zavisno kog je životnog doba, fizičke konstitucije, vrsta aktivnosti, ostalih navika, itd.). Stoga potrebe svakom ponaosob treba prilagoditi. Makrobiotika nije niti svojevrsna dijeta niti određeni režim ishrane. Dakle, ona je promenljiva i prilagodljiva.

Makrobiotička pravila u ishrani uvek su u vezi sa teorijom jina i janga, ali i teorijom pet elemenata.

Reč je o pet faza transformacije energije koje predstavljaju njene funkcije, koje stoje u vezi sa dva velika kruga i dvanaest meridijana, ali i sa našim čulima, okruženjem (okolnostima), hranom, organima u telu itd. TI elementi su: vatra, voda, drvo, metal i zemlja.

Vatra odgovara energiji širenja; dakle emocijama tugi i radosti; organima srca i tankom crevu, kao i hrani gorkog ukusa (na primer, peršun, vakame prah, maslačak, orasi, itd.).


Voda odgovara energiji protoka, emocijama straha i volje, organima bubrezima i mokraćnoj bešici, kao i slanim namirnicama (na primer,  kombu, umeboši šljive ili pasta, miso, …)

Drvo odgovara uzlaznoj energiji, tj. ljutnji i ljubaznosti, organima jetri i žučnoj kesi, i kiseloj hrani (limu, limeta, kiseo kupus, kiseli krastavci, itd.).


Metal odgovara energiji skupljanja, tj. emocijama žaljenja i nadanja; organima kao što su pluća i debelo crevo ali i oporoj hrani (na primer, mladi luk, crni luk, beli luk, vlasac, đumbir, potočarka, ren, itd.).

Zemlja odgovara energiji silaženja, to je, dakle, aspect zabrinutosti i ispunjenosti, slezini i stomaku, slatka hrana (ječmeni slad, sirup smeđeg pirinča, sos od jabuke, grožđice ...).

 

Evo još saveta za koje se zalaže makrobiotika, a to su: potrebno je svaki zalogaj tokom obroka dobro sažvakati (dakle, ovaj process treba duže da traje nego inače); izbegavajte nošenje sintetičke odeće, kozmetiku izbegavajte koja je bazirana na hemikalijama i za negu zuba takođe koristite prirodno sredstvo, izbegavajte dugotrajna kupanja, idite na spavanje do 22h  a najkasnije do ponoći, svakog jutra i svake večeri, istrljajmo telo vlažnim ili suvim peškirom sve dok vam koža ne pocrveni ako niste u mogućnosti onda, istrljajte samo šake i stopala (svaki prst  posebno); provodite što više vremena na svežem vazduhu, što više hodajte bosi u prirodi, kuću održavajte urednom, aktivno održavajte kontakte sa drugim ljudima, redovno radite aktivnosti i vežbe kao što su joga, pilates, tai đi, ći gong, itd.

Treba imati na umu da pored ishrane morate balansirati i druge aspekte života na principu jin/ jan, jer uz pomoć makrobiotike možemo jednostavno da održavamo svoje fizičko, mentalno i duhovno zdravlje (svoje celokupno zdravlje).

 

 

Portal kodren.com © sva prava zadržana Izrada sajta|amwmg