KoDren

Switch to desktop

Jedite ono što je u sezoni

prolećno povrće

Jedan od najboljih saveta koje možemo da Vam damo što se tiče zdrave ishrane jeste da jedete ono čemu je “sezona” ono što možete da kupite sveže na pijaci i čega ima dosta da možete da birate i da budete sigurni da je sazrelo polako kako treba a ne što bi kod nas rekli “nazor”.

 

Proleće je tu, a za vas je vreme da povećate unos prolećnih namirnica. Ako obratite pažnju na vrstu namirnica u supermarketima ili pijacama, primetićete da je sve puno zelenog povrća, kao što su špargle, spanać ili rukola. Prolećno povrće pruža visok nivo vitamina K, gvožđa i fitonutrijenata koji smanjuju rizik od nastanka hroničnih bolesti.

Špargle

Iako su dostupne tokom cele godine jer ih u bolje snabdevenim prodavnicama uvoze tokom cele godine (ali su dosta skupe), ne možete da poredite špargle iz, na primer, decembra i špargle koje rastu februar-juni. Šoljica špargli sadrži čak 70% od preporučene dnevne vrednosti vitamina K. Vitamin K je ključan za pravilnu apsorpciju kalcijuma u kostima. Jedna šoljica špargli sadrži 20% preporučene dnevne vrednosti vitamina A, koji jača imunološki sistem. Odličan su izvor proteina i folne kiseline. Još jedan razlog da zavolite špargle? Odlične su kao lek za mamurluk.

Bob

Ovo je jedna od najstarijih kultivisanih biljaka. Odličan je izvor vlakana, gvožđa i proteina. Naime, samo 1 šoljica boba sadrži čak 13 grama proteina. Istraživanja su pokazala da bob na prirodan način reguliše nivo holesterola, smanjuje rizik od nastanka srčanih bolesti i srčanog udara. Takođe je odličan za povećanje seksualne želje.

Zelena salata

Osim što je boljeg ukusa za vreme proleća, zdravija je i sigurnija. Zelena salata koja se uzgaja izvan sezone je puna štetnih jedinjenja koje mogu narušiti zdravlje štitnjače. Zelena salata koja je uzgajana u proleće obiluje antioksidantima, dijetalnim vlaknima, vitaminom K, C i folnom kiselinom.

Mladi luk

Ovo je mlada verzija zelenog luka, koji je srodan crvenom luku. Sva tri imaju ista svojstva i prednosti za zdravlje. Sadrže kvercetin, antioksidant koji ima dejstvo kao antihistamine i odličan je u ublažavanju sezonskih alergija. Kvercetin reguliše krvni pritisak i smanjuje rizik od nastanka srčanih bolesti.

Spanać

Proleće je najbolje doba godine za konzumiranje spanaća. Osim što je odličan izvor vitamina C i folne kiseline, koji jačaju imunološki sistem i ublažavaju simptome alergija, odličan je izvor betaina, spoja koji poboljšava izdržljivost tokom vežbanja. Ako mislite da su šargarepe jedine dobre za očuvanje vida, varate se! Spanać sadrži lutein i zeaksantin, dve fitohemikalije koje smanjuju rizik od nastanka oštećenja očiju uzrokovanih starenjem.

Rotkvice

Rotkvice su odlične za zdravlje, sadrže čak 30% preporučene dnevne vrednosti vitamina C. Za smanjenje rizika od nastanka raka rotkvice konzumirajte zajedno sa brokolijem. Naime, rotkvice sadrže enzime koji pospešuju apsorpciju antikancerogenih jedinjenja koji se nalaze u brokoliju. Nemojte zanemariti listove brokolija. Oni su odličan izvor vitamina C, kalcijuma i proteina.

Rukola

Bogat je izvor magnezijuma, minerala koji je važan za jačanje kostiju, imunološkog sistema i mišića. Rukola je odlična za pripremu raznih salata, kao dodatak i prilog jelima. Tokom proleća rukolu možete pronaći na gotovo svakoj travnatoj površini, zbog čega je i izrazito pristupačna.

Grašak

Iako grašak tokom proleća među prvima sazreva, njegova sezona traje tek 2 nedelje stoga ga jedite sada. Samo jedna šoljica graška će vas snabdeti sa potrebnom dnevnom dozom vitamina C. Grašak je jedan od najboljih izvora tiamina (vitamin B1) koji poboljšava raspoloženje i ublažava simptome depresije.

Portal kodren.com © sva prava zadržana Izrada sajta|amwmg

Top Desktop version