KoDren

Switch to desktop

Koja je to zdrava, a visokokalorična hrana?

losos

Kalorije su osnovna jedinica energije u hrani koja je portebna ljudima kako bi se održale vitalne funkcije tela, odnosno bazalni metabolizam. Količina kalorija potrebna određenoj osobi zavisi od više faktora kao što su godine, pol i  mišićna masa osobe.

Stoga, mlada osoba koja svakodnevno trenira i kreće se, zahteva više energije, to jest kalorija, u odnosu na osobu stariju osobu koja radi u kancelariji i ne trenira.

Ono što je verovatno većini poznato jeste da preterani unos kalorija dovodi do gojaznosti osobe i povećava rizik od srčanih oboljenja, dijabetesa tipa 2, pa čak i raka i tumora. Sa druge strane, osobe koje ne jedu dovoljno mogu postati neuhranjene i njihovi mišići mogu atrofirati, a imunitet oslabiti.

Pisali smo već o tome da nisu sve kalorije iste, već kalorijski unos treba da vam bude neki okvir koliko hrane treba da jedete.

Kada kažemo da neka hrana ima veliki broj kalorija, odmah pomislimo na gojenje i nezdravu hranu kao što su sendviči, pice, čokolade i na drugu hranu sa velikom količinom šećera, soli i masti. Međutim, visokokalorična hrana može biti i zdrava, ali i sa njom treba biti umeren. U nastavku možete naći spisak namirnica koje su zdrave, ali koje ipak morate jesti u umerenim količinama.

Kinoa

Danas veoma popularna zdrava hrana, kinoa je ukusan izvor proteina, ali ima čak 222 kalorije po jednoj kuvanoj šolji. U ovoj hrani možete uživati, ali samo pokušajte da držite porciju pod kontrolom.

Suvo grožđe

Iako zdravo, suvo grožđe sadrži čak 129 kalorija na oko 30 grama. Možete pojesti čitave dve šolje svežeg grožđa i poješćete jednaku količinu kalorija. Ovo nije slučaj samo sa grožđem, već i sa drugim sušenim voćem kao što su banane i smokve. Dakle, ukoliko imate izbor između svežeg i sušenog voća, a pazite na liniju, sveže voće je uvek bolja opcija.

Maslinovo ulje

Sigurno ste nebrojeno puta čuli kako je maslinovo ulje mnogo bolje i zdravije od suncokretovog. Tu činjenicu ne možemo da osporimo, međutim, ono što ne ide u prilog ovom ulju jeste njegova kalorijska vrednost. Samo dve supene kašike maslinovog ulja dodaju vašem obroku 238 kalorija, zato obratite pažnju kada pravite salate ili kuvate obroke sa uljem.

Kokosovo mleko

Možda ne tako česta namirnica u srpskim kuhinjama, ukoliko jeste, morate znati da je vrlo moguće i najkaloričnija. Samo jedna šolja ovog mleka ima 552 kalorije i 57 grama masti. Zato, razmislite pre nego što posegnete za njim.

Urme

Na srpskoj trpezi obično uz sušeno voće kada je post. Ovo slatko voće ima čak 23 kalorije – po jednom komadu.

Losos

Izuzetno zdrav i ukusan izvor proteina, losos nije tako niskokaloričan kao što možda mislite. Jedan file od manje od 150 grama ima oko 400 kalorija i 20 grama masti.

Smuti

Trend koji je i dalje aktuelan, iako odlična užina da nakratko zavara glad, nije pravi obrok, a da je kaloričan, jeste. Ova mešavina, u zavisnosti od toga koje voće i povrće ćete staviti mešavinu može da sadrži i oko 400 kalorija po jednoj čaši.

Krompir salata

Salata je odličan izbor ukoliko ste na dijeti ili pazite da se ne ugojite. Međutim, ukoliko se odlučite za krompir salatu sa dodatnim dresingom, razmislite još jednom. Jedna šolja ima čak 460 kalorija. Pre obrok, nego salata, zar ne?

Portal kodren.com © sva prava zadržana Izrada sajta|amwmg

Top Desktop version