KoDren

Switch to desktop

Slatki krompir –Batat, zdravi i slatki izazov iz prirode

batat

Ako ste čitali naše ranije tekstove o ishrani, mršavljenju, zdravoj hrani i dijabetesu, možda ste primetili da se vrlo često među namirnicama spominje slatki krompir kao preporučena kod svih problema sa ishranom, uključujući i poremećaje koji dovode do dijabetesa i insulinske rezistencije. Red je da vam opišemo i to povrće, od nedavno prisutno i na našoj trpezi, a veoma korisnu i zdravu kao deo ishrane.

Iako je kod nas prevode kao slatki krompir, verovatno zbog njegovog izgleda sličnog krompiru, on sa tim povrćem nema nikakvih dodirnih tačaka osim fizičke sličnosti. Kada se raseče, međutim, više liči na šargarepu, jer je narandžaste boje a i sama biljka je izduženog oblika nalik debljoj šargarepi. Ukus ne liči ni na jednu od ove dve namirnice, pa je i naziv možda previše olako dat. U svakom slučaju, slatki krompir ili batat poslednjih godina postaje deo i naše trpeze, nakon što je prošao dug put od južne i centralne Amerike, odakle vodi poreklo, preko Novog Zelanda, Kine i Japana, pa sve do Indije i Ugande, gde takođe postoje podvrste ove biljke.

Nasuprot teškom i skrobnom klasičnom krompiru, ovaj slatki krompir nikako nije težak za ishranu, ne izaziva gasove niti probleme u stomaku, niti stvara osećaj nadutosti i nije uzrok gojaznosti. Naprotiv, on se sve više preporučuje u sklopu dijeta i posebnih režimskih planova spravljenih radi mršavljenja. Ne plašite se reči „slatki“ u njegovom nazivu, njegovi šećeri dugo se rastvaraju u krvotoku ne stvarajući probleme sa probavom i ne izazivajući povećanje šećera u krvi.

Vitamini – od zabeleženih vitamina kojih ima u najvećoj meri treba spomenuti vitamine B kompleksa i to naročito B6. Kao najpoznatiji vitamin koji utiče na zdravlje srca i krvnih sudova, zbog svog uticaja na nivo homocisteina, batat postaje deo jelovnika koji se preporučuje srčanim bolesnicima ali svakako i kao preventiva. Zabeležena je i visoka koncentracija vitamina C, koga preporučujemo zbog opšteg zdravlja, jačanja imuniteta, elastičnosti kože, kostiju i mišića i kao sjajni antioksidans. Treba spomenuti i vitamin D, već dobro poznat kao glavni pomagač u stvaranju melatonina, jačanju kostiju i sprečavanju nastanka raka. Istraživanja tvrde da se u ovom krompiru nalazi čak 400% ukupne dnevne potrebe za vitaminom A, a u izvesnim količinama prisutan je i vitamin E, kao snažan oksidans.

Minerali – kao i kod vitamina, dugačak je spisak minerala koji su sadržani u ovom povrću. Među prvima je svakako kalijum, jer ga ima najviše a znamo da doprinosi i očuvanju imuniteta, jačanju organizma, kostiju, mišića i krvnih sudova, a zabeležen je i kao moćan antioksidans. Ako se tome doda i magnezijum, veoma snažan u borbi protiv starenja i nervoze, koji izazivaju slabljenje organizma, onda je jasno da često konzumiranje ove namirnice potpomaže u sprečavanju nastanka najtežih bolesti, među kojima je i rak.

Upotreba batata preporučljiva je upravo kod najtežih bolesti, bilo kao prevencija, bilo kao lek. Treba naglasiti da je kao deo jelovnika istočnjačkih naroda zabeležio visok stepen jačanja imuniteta i zaštite od bolesti. Neka od oboljenja kod kojih batat ima dejstvo su: srčana oboljenja i infarkt, bolesti krvnih sudova, visok krvni pritisak, dijabetes, rak, upale i česte infekcije, pa čak i neplodnost, jer zbog vitamina A deluje na stvaranje jajnih ćelija i uspešno začeće. Visok nivo vitamina A svakako je dobar za poboljšanje vida, dok je velika količina vlakana prisutna u njegovom jezgru odlična za očuvanje probave i zdravlja creva.

Jedna od velikih prednosti batata je njegova laka priprema, omogućena njegovim univerzalnim ukusom i velikoj količini vlakana. Batat se može bukvalno spremiti na sve moguće načine koje znate, počev od klasičnog spremanja kao što se sprema krompir, a to je prženje, pečenje i kuvanje, batat se može spremiti na grilu ili bariti sa dodatkom sosova od povrća ili ribe. Budući da nema toliko skroba kao klasičan krompir, pogodan je u kombinaciji sa crvenim mesom jer ne otežava varenje, a i vegani ga mogu konzumirati samo sa barenim povrćem na laganoj vatri. Koristite ga i za musake, kao prilog uz meso ili spremljenog samog, uz raznovrsne salate. Njegov specifičan sladak ukus neće vas ostaviti ravnodušnim.

 

 

Portal kodren.com © sva prava zadržana Izrada sajta|amwmg

Top Desktop version