KoDren.COM Budite zdravi ko dren!

Najnovije
A+ A A-

Jo-jo efekat dijeta

jo jo dijete

Oni koji su držali mnogo dijeta do sada i možda ih svake godine drže u ovo vreme, vrlo dobro znaju šta je jo-jo efekat. To je onaj strašan trenutak kada si završio sa dijetom i nakon nekog vremena shvatiš da se kilogrami ne samo vratili, već se vratili brže nego što su skinuti sa namerom da pređu i preko prethodne kilaže koju ste imali.

Kao i sa igračkom jo-jo, taman mislite da ste sišli do dna gladi i uzdržavanja, zakopčali „mršave“ farmerke, kad loptica se vraća ponovo gore i to još  brže i čini se, kao da će nas udariti u nos.

Držanje dijete nije nimalo lako nikome. Svi znamo koliko je teško odlučiti se uopšte za tako nešto, koliko vremena treba da shvatite da ste gojazni, čega treba da se odreknete, koliko vam treba zaista hrane preko dana a šta je višak i onda se opredeljujete da konačno počnete, pa bio ponedeljak ili ne. I zaista izdržite, zaboravite na sve moguće brze sendviče, slatkiše, sladolede i slatka pića i krenete isključivo na voće i povrće. Koliko god da ste smršali u tom prvom naletu samopouzdanja, čini se da vas vaše telo izda onda kada vam je najpotrebnije, odnosno, kada vam je potrebno da te kilograme zadržite.

Jasno je da ćete nakon isprljujućih dijeta i odricanja jednostavno izgubiti volju i jesti više nego pre. S te strane očekivano je da se unosi više hrane i da će ona ipak vratiti nekoliko kilograma koje smo iscrpljujućim izgladnjivanjem skinuli. Međutim, kako to da se nakon skinutih 10-ak kilograma lako vratimo na novih 15, iako smo, kako nam se čini, vratili samo malo od starih navika i nismo tek tako povećali unos hrane u organizam? Odgovor leži ne samo u hrani, već i u našem organizmu, koji je spreman za ovakve situacije i, na našu nesreću, prepoznaje ih kao opasnost, pa se tako i ponaša.

Malo o kalorijama

Prva stvar koju svako od nas uradi kada odluči da se reši kilograma je da smanji kalorije. Danas to i nije tako teško, s obzirom na sve te savete sa interneta i časopisa. Postoje i aplikacije za mobilni telefon, na kojima u svakom trenutku možete saznati koliko kalorija nosi vaš obrok. Ako ste čitali naše tekstove od ranije, onda ste pročitali i onaj u kojem smo objasnili kako je brojanje kalorija mit i jedna velika zabluda. Kalorijska vrednost namirnice postoji, ali se ona ne izražava, ne meri i ne utiče na organizam onako kako smo ceo život učili.

Isto tako, sam kalorijski unos za jednu osobu je veoma teško utvrditi i ne može se uzeti jednako za više osoba. U tome nastane pravi problem. Osoba pročita u časopisu da je prosečan unos kalorija recimo 1500 dobar za mršavljenje i strogo se pridržava toga. Telo, međutim, mora imati bar 1800 da bi funkcionisalo normalno i stalno je u gubitku. Onoga trenutka kada se unos kalorija poveća, makar i za tih 300 kalorija, ono grčevito grabi sve što može ne bi li povratilo dugoročni manjak.

Naše telo je programirano da u trenucima kada gladuje reaguje kao da je u smrtnoj opasnosti, pa sve što može da zadrži, to i zadržava. Ako je telo duže vreme bilo izloženo gladi, čim se vrati u normalnu prehranu, ono ne samo da nadoknađuje ono što je izgubilo, već taloži sve što je višak, kako bi sačuvalo za neki naredni period kada će gladovati. Tako se ugojimo još i brže nakon dugoročnih dijeta.

Malo o mišićima

Uvreženo je mišljenje, takođe, da se mršavljenjem tope masti sa bokova i stomaka, jer telo „jede“ ono što je prethodno taložilo. To je samo delimično tačno. Telo koristi apsolutno sve što mu dođe pod ruku, a to nije samo masnoća već i mišići. Ukoliko osoba nekontrolisano mršavi, telo na kraju počne da topi i mišiće, što dovodi do toga da gubi snagu i dugoročno organizam slabi. Čim se vrati normalnoj ishrani, čak i ako je ona i dalje balansirana i kontrolisana, telo tu hranu koristi da vrati snagu, opet taložeći masnoću i čuvajući „za posle“. Najbolje rešenje da se to spreči je fizička aktivnost.

Saveti

U suštini, jo-jo efekat nije štetan po organizam. Čim se ishrana normalizuje i osoba se vrati izbalansiranoj ishrani, odnosno, telo prepozna da nije ugroženo, trebalo bi i da se spreči taloženje kalorija. Osim gubitka samopouzdanja i možda razočarenja, jo-jo efekat neće prozveti veće probleme, ako se primeti na vreme i spreči novo gladovanje.

Međutim, ako je osoba stalno na dijetama, stalno gubi i vraća kilažu, pa onda ponovo gladuje, ono može voditi u anoreksiju i bulimiju, gubitak mišićne mase i zdravstvene probleme.

Kako bi sprečili jo-jo efekat i učvrstili efekat dijete, potrebno je držati nekoliko saveta:

  • Jedite više povrća jer je bogato vlaknima
  • Izbacite šećer iz ishrane
  • Izbacite brzu hranu i sokove
  • Pijte više tečnosti i čajeve
  • Bavite se blagom fizičkom aktivnošću.

 

Portal kodren.com © sva prava zadržana Izrada sajta|amwmg