KoDren

Switch to desktop

Zdravstvene koristi gloga

glog

Kada čujete reč „glog“, verujemo da vam je prva asocijacija narodno verovanje da se glogov kolac koristi za ubijanje vampira i odbijanje veštica i drugih zlih demona. Ovaj put nećemo pričati o takvim demonima, već o bolestima i stanjima sa kojima se možete izboriti uz pomoć ove korisne biljke.

Glog potiče iz severne Evrope, ali se uzgaja širom sveta. Crvene bobice koje rastu na ovom drvetu imaju brojna lekovita svojstva. One pripadaju istoj porodici biljaka kao i jabuke i ruže, zbog čega su i crvene boje. A kao i kod ruže i na ovom drvetu se može naći trnje koje može biti opasno, ukoliko niste pažljivi.

U starija vremena, svaki deo ovog drveta se koristio za spravljanje lekova – cvetovi, bobice, lišće i kora. U današnje doba, najčešće se koriste listovi i cvetovi za koje se veruju da sadrže mnogo više flavonoida od bobica. U nastavku ćemo pokušati da vam objasnimo kod kojih stanja i problema vam ova „magična“ biljka može pomoći.

1. Stomačni problemi

Glog se često koristi za stomačne, odnosno probleme sa varenjem, kao što su zatvor, dijareja i stomačni bolovi. Isto tako je odličan i za menstrualne bolove, ali i za crevne infekcije i eliminisanje pantljičare.

2. Imuni sistem

Pored antioksidanasa koji uklanjaju otrove iz tela, a koje ova biljka sadrži, vitamin C u bobicama gloga pojačava aktivnost belih krvnih zrnaca da ojačaju sveukupno zdravlje.

3. Visok holesterol

Ekstrakt bobica gloga je prirodan lek za smanjenje lošeg, odnosno LDL holesterola iz tela. Istraživanje sprovedeno 2016. godine je pokazalo da bobice gloga ne samo da smanjuju ukupne nivoe holesterola, već i loš holesterol, holesterol jetre, trigliceride i telesnu težinu.

4. Srčani problemi

Glog se istraživao detaljno i kod ljudi sa srčanim oboljenjima i pokazalo se da bobice gloga značajno poboljšavaju funkcionisanje srca. Takođe, umanjuju i simptome umora i kratkog daha. Prema jednom istraživanju, uzimanje ekstrakta gloga u količini od 900 miligrama svakodnevno dva meseca, jednako je uzimanju leka koji doktori prepisuju, a koji umanjuje simptome srčanog otkaza. Međutim, uzimajući u obzir da je otkazivanje srca ozbiljan problem, nikada ne bi trebalo sami da se lečite glogom. Pre nego što započnete bilo kakvu terapiju ovom biljkom, prvo se konsultujte sa svojim lekarom.

5. Anksioznost

U mnogim tradicionalnim medicinama, ova korisna biljka se upotrebljava i za lečenje određenih psiholoških stanja, uključujući i stres, anksioznost, pa čak i depresiju. Tokom pilot istraživanja sprovedenog u Velikoj Britaniji, pokazalo se da su oni koji su uzimali glog postali manje anksiozni od onih koji su uzimali placebo. Glog utiče na hormonalnom nivou, što je i objašnjenje toga zašto su mnoge stare kulture verovale da je ova biljka „lek za slomljeno srce“.

6. Nivo energije

Mnoge studije zaključuju da glog može da proširi srčane krvne sudove, što dozvoljava krvi da lakše cirkuliše kroz telo. Što opet znači i više energije i koncentracije. Kada je telo dobro prokrvljeno i prima dovoljno kiseonika, poboljšavaju se kognitivne sposobnosti, podiže se nivo energije i metabolizam može da radi na optimalnom nivou.

Potencijalne nus-pojave

Iako su savremeni lekovi efikasni u sprečavanju kardiovaskularnih poremećaja, njihova upotreba je često ograničena zbog nus-pojava koje ih prate. S druge strane, upotreba gloga je često sasvim dovoljna za lečenje nekih problema i stanja. Nakon 29 kliničkih isrtaživanja, sprovedenih na 7.311 pacijenata, prijavljene su nuspojave kod 166 pacijenata, što je na toliki broj ispitanika, neznatan broj.

Nus-pojave mogu da uključuju znojenje, „uznemiren“ stomak, umor, mučninu, razdraženost ili vrtoglavicu. Nešto ozbiljnije nus-pojave uključuju kratak dah, ozbiljne alergijske reakcije, srčane probleme i promene raspoloženja. Stoga, pre nego što uključite glog u svoju ishranu, razgovarajte prethodno sa svojim doktorom i razmotrite da li je ovo dobra opcija i za vas ili bi trebalo da se, ipak, držite moderne medicine.

Portal kodren.com © sva prava zadržana Izrada sajta|amwmg

Top Desktop version