KoDren.COM Budite zdravi ko dren!

Najnovije
A+ A A-

Tri preukusna recepta za čia puding

čia puding

Pisali smo već o tome koje su sve koristi čia semenki ali možemo se ukratko podsetiti. Poznato je da je prepun antioksidanasa, omega3 mastima, proteinima, vlaknima i kalcijumom. Preporučuje se dnevno konzumiranje od pola kašičice najmanje.

U suštini, čia puding je veoma jednostavno napraviti, i uz nekoliko dodataka i sam može biti veoma ukusan i zdrav slatkiš. Njegova glavna karakteristika je da nema ukusa, pa je neophodno pomešati ga sa nečim. Sa druge strane, upravo ga ta osobina stavlja na listu namirnica od kojih se mogu spremati ukusna slana i slatka jela.

Osnovni puding pravi se od kašike čia semena i 6 kašika mleka, biljnog ili kravljeg. U to se dodaje kakako prah, med ili javorov sirup kako bi se poboljšao ukus. Mora odstojati najmanje tri sata ili najbolje preko noći i pojesti u roku od 2-3 dana, jer će se kvariti. Postoje dve vrste – onaj koji se pravi sa celim semenom i onaj kod koga se seme samelje sa mlekom, pa ima potpuno glatku strukturu. Potpuno je svejedno koji ćete konzumirati, jer su podjednako zdravi.

Preporučuje se da se ovaj puding koristi kao zamena za slatkiše, jer je dovoljno ukusan a ubrzava metabolizam. Uvrstite ga u svoj doručak ili ga konzumirajte kao dezert. Preporučuje se da se ne preteruje sa njegovim konzumiranjem, odnosno, da se ne uzima više od 3-4 kašike semena dnevno u bilo kom obliku.

Da bismo vam pomogli dajemo vam tri veoma jednostavna recepta, a dalje možete praviti svoje kombinacije i sami.

KREM BRULE

Volite krem brule ali niste sigurni kako da ga napravite? Odlična stvar je što ga sada možete praviti od čia semena, kao kombinaciju pudinga i predivnih karamelizovanih banana. Ovaj slatkiš ne samo da je ukusan i pravo zadovoljstvo za nepce, već je i veoma zdrav jer uključuje veoma malo šećera.

Sastojci:

½ šolje mleka (kravljeg ili biljnog)

1 šolja grčkog jogurta

1/3 šolje čia semena

1/3 kašičice kakao praha

1 banana

3 kašičice šećera

Zaslađivač po želji (stevia, javorov sirup)

Pomešajte mleko, jogurt, čia seme, kakao prah i zaslađivač u jednoj posudi i ostavite preko noći (ili najmanje 3 sata). Nakon toga izblendujte masu kako biste dobili tečan puding. Prespite ga u malu, ravnu posudu i prekrijte kolutovima banane. Bananu pospite šećerom i zapecite u rerni na 150 stepeni nekoliko minuta dok se šećer ne karamelizuje. Trebalo bi da bude svetlo braon. Služite odmah.

ČIA SLADOLED OD MANGA

Mango i nije tako poznata voćka na našoj trpezi, iako se poslednjih godina može naći i u supermarketima i pijacama. Bogat je vitaminima i vlaknima, a ujedno ima prepoznatljiv, egzotičan ukus. Ovaj puding može biti i odlična zamena za sladoled, budući da nije previše sladak a mango osvežava.

1 smrznuti mango

1 šolja vode

1 šolja biljnog mleka

¼ šolje čia semena

Vanila

Badem

Spremite čia puding po receptu – pomešajte seme, biljno mleko i vanilu i ostavite preko noći li barem 3-4 sata. Smrznuti mango izblendajte u blenderu dok ne napravite kompaktnu smesu. Dodajte i šolju vode kako biste dobili bolju masu. Naspite smesu u čašu a onda prelijte čia pudingom koji je odstojao. Pospite bademom seckanim na listove. Služite odmah kako bi poslastica zadržala čvrstinu i ukus sladoleda.

ANTIOKSIDANTNI MAKA ČIA PUDING

Ako koristite maku u svojoj ishrani onda znate koliko je korisna i koliko je značajna kao antioksidans. Ne samo da ćete dobiti neverovatan ukus, već i jarku zelenu boju poslastice na koju sigurno nećete ostati ravnodušni. Uz sve to, znajući koliko je maka korisna, ovo će biti jedan od nemogućih spojeva ukusa i ogromnih koristi za organizam.

2 šolje biljnog mleka

½ kašike čia semena

½ kašičice maka praha

1 kašičica javorovog sirupa ili meda

Voće po ukusu (preporuka je da budu borovnice kako bi antioksidansno dejstvo bilo potpuno)

U šolji prvo pomešajte čia seme i mleko dok se ne izjednači a onda dodajte med i maka prah. Ostavite poklopljeno barem tri sata ili u frižideru preko noći. Dodajte borovnice ili ostalo voće, seckani badem ili orahe.

Kao što vidite, čia seme ne samo da je korisno, već se može ukombinovati na bezbroj načina. Probajte i sami nove kombinacije, dodajte voće koje želite i pravite svoje sopstvene ukuse. Najbolja strana ovih semenki je što su zdravo i bezgrešno zadovoljstvo.

 

 

Portal kodren.com © sva prava zadržana Izrada sajta|amwmg