KoDren

Switch to desktop

Uz čia semenke lakše mršavimo

čia puding

Čia seme, interesantna zbirka malih semenki različitih boja, od svetlo braon do crne, predstavlja pravu riznicu zdravih sastojaka, od kojih mnogi utiču na varenje i metabolizam.

Postoje pretpostavke da ovo seme poreklo nosi još od Asteka, sudeći po receptima i svedočanstvima iz tog doba, mada se danas za postojbinu ove vrste biljke podrazumeva Meksiko. Pripada porodici mente, što je čini još zanimljivijom, znajući da ne raste na podneblju na kojem je menta popularna biljka i začin. Bilo kako bilo, čia seme može biti značajan saveznik u borbi za zdravlje i to onoj najtežoj – za regulisanje probave i metabolizma, odnosno, mršavljenje.

Samo čia seme bogato je omega 3 kiselinama i to do 55%, zatim omega 6 kiselinama do 18%, a zabeležen je i visok nivo alfa-linolenske kiseline. Za one koji drže dijetu dobro je znati da sadrže visok nivo vlakana (11 grama na dve kašičice), ali i vitamina B, kalcijuma, gvožđa, magnezijuma i cinka. Njegovo ime na Asteckom jeziku glasi – “snaga” i ono to zaista i jeste. Primećeno je da čia seme znatno smanjuje i krvni pritisak, ubrzava metabolizam, daje sitost, smanjuje nivo insulina i holesterol.

Interesantno je da čia seme sadrži čak 12g ugljenih hidrata (dve kašićice) ali to su zapravo vlakna koja se vare u organizmu i podižu insulin, što dalje sprečava napade gladi i želju za slatkišima. Otud se ovo seme preporučuje kao zdrava zamena za ugljene hidrate. Uostalom, sve što ovo seme sadrži zamenjuje sve ono što nam je potrebno i imamo u drugim vrstama namirnica, ali u manjoj količini i bez štetnog dejstva po organizam i kilažu.

Dve kašičice semena sadrže 18% dnevne potrebe za gvožđem, skoro toliko i kalcijuma a prepuna je i antioksidanasa pa redovna upotreba daje snagu i izdržljivost i ubija slobodne radikale i kancerogene ćelije. Uzimaju ga i sportisti, tvrdeći da imaju skoro isti efekat kao konzumiranje jaja.

Nutricionisti tvrde da su Asteci uzimali ovo seme kako bi ojačali za teške poslove u polju i da samo dve kašičice ovog semena dnevno daju potrebnu snagu za sve fizičke napore. Dobro je znati i to da zahvaljujući tome što ovim semenkama možete zameniti jaja ili ulje u namirnicama smanjujete količinu kalorija.

Kada smo kod kalorija, sve je više dijeta koje uključuju i ovo seme u jelovnik. Jedna od najlakših upotreba je uzimanje kašičice do dve dva puta dnevno sa čašom vode, jer ovo seme vezuje vodu i izbacuje njen višak iz organizma. Za razliku od drugih semenki koje se koriste u ishrani, čia se ne mora mrviti i samleti da bi sva svojstva došla do organizma. Sasvim je dovoljno pojesti ga celog.

Slatka užina koja ne goji – Čia puding

Budući da lako vezuje vodu, preporučuje se jedna zanimljiva upotreba čia semena. Dve kašičice semena potope se u čaši vode ili bademovog mleka i ostave oko pola sata. Semenke će formirati gel, nalik pudingu, koji se može dodati bukvalno u sve ili konzumirati sam. Odlična je kombinacija sa voćnim jogurtom, svom vrstom voća, ali i bademovim mlekom, dok posut steviom može biti veoma ukusan slatkiš.

Dodatak jelima

Sposobnošću da se nadima u vodi, odličan je za smanjivanje apetita, jer težinom popunjava želudac. Njegov neutralni ukus daje mu sposobnost da se dodaje u svako jelo, pa i slano i kuvana ali ne više od dve kašičice po jelu. Dobro podnosi temperaturu i može se kuvati. Kao zamena za jaja ili ulje dodaje se u kolače, pa dosta smanjuje kalorije.

Štetni efekti

Ipak, nemojte se zaleteti i uzimati ovo seme u nenormalno velikim količinama u želji da brzo smršate. Ima mnogo loših strana čia semenki na koje treba obratiti pažnju.

Zadržava vodu – upravo ono što od čia semenki pravi puding može u našem organizmu napraviti veliku zbrku. Velika količina semena u crevima puni se vodom i začepljuje ih stvarajući nadimanje i opstipaciju.

Smanjuje pritisak – iako to jeste dobro, za one koji imaju nizak pritisak može biti pogubno.

 

Portal kodren.com © sva prava zadržana Izrada sajta|amwmg

Top Desktop version