KoDren

Switch to desktop

Kordiceps pečurke - mogu li biti zaslužne za dugovečnost?

kordiceps pečurke

Mogu li pečurke biti zaslužne za dugovečnost? Navikli smo da pečurke konzumiramo u razne svrhe. Najpre su bile popularne kao dijetalna hrana, onda kao ukusan dodatak mesu, neke su novotkrivene kao afrodizijaci, dok su druge prepoznate kao odlično sredstvo u borbi protiv raka. Sada smo došli i do nove vrste, kordiceps (cordyceps) pečuraka, koje su prepoznate kao snažno anti-age sredstvo, koje povećava dugovečnost.

Interesantnije je reći da kordiceps pečurke ne rastu na mestima na kojima pečurke inače rastu. One rastu na specijalnoj vrsti crva isključivo na nadmorskoj visini od 3 800 metara, pa se nalaze obično u Kini i na Himalajima gde ovi crvi jedino žive.

Ne samo da su prepoznati kao istinska prirodna superhrana, kordiceps (cordyceps) pečurke su jedan od najsnažnijih boraca protiv prirodnih radikala i skoro svih vrsta bolesti. Ipak, u prirodi ova pečurka nije nimalo prijatna i ljupka. Ona raste na leđima crva, formirajući bazu veličine od oko nekoliko milimetara, a onda raste, hraneći se svojim domaćinom, sve dok ne naraste do svoje najveće veličine, što iznosi oko 300-500 miligrama. Za to vreme pojede oko 90% svog domaćina, praktično ga tiho ubijajući. Koliko god ovo zvučalo strašno, ta sposobnost da pojede sve oko čega se nađe je sposobnost da ubija sve mikroorganizme i bolesti.

Prvi koji su otkrili dejstvo ove pečurke su farmeri koji su primetili njeno dejstvo na bolesti kod životinja. Zatim su isprobali i na svojoj koži, praveći lekovite praškove i čajeve. Neki narodi upotrebljavali su je za povećanje mleka kod krava.

Jedno od najvažnijih dejstava ove pečurke je smanjivanje ćelija raka, upala i bolesti a naročito mutacija ćelija koje izazivaju rak. Kako je utvrđeno, ona najbolje deluje na progresiju raka na koži i bubrezima, ali njeno dejstvo na bolesti prošireno je na sve vrste upale i mutacija.

Poznato je da kordiceps pečurka smanjuje razvoj stresa i njegovog dejstva na organizam, povećava mogućnost regeneracije i oporavka organizma i vraća organizmu vitalnost. Šta više, ova pečurka se sve više koristi kod sportista i atletičara, jer je utvrđeno da povećava njihovu izdržljivost i vraća vitalnost.

Sprečavanje i lečenje raka

Utvrđeno je da ova pečurka sadrži polisaharide koji smanjuju uticaj tumora na organizam, pa je njeno dejstvo praktično povećano i više puta. Ona smanjuje upale u organizmu, boreći se protiv bakterija i mikroorganizama, onako kako je „naučila“ u prirodi. Interesantno je da je u laboratoriji, doduše još uvek testirano samo na životinjama, utvrđeno da ona podstiče regeraciju zdravih ćelija u organizmu, što dovodi do toga da se telo oporavlja tokom teških bolesti. Neka testiranja pokazala su i sprečavanje razvoja bolesti srca i krvnih sudova.

Povećavanje snage i izdržljivosti

Testiranja na sportistima pokazala su izvanredne rezultate kada je u pitanju povećanje sposobnosti sportista za jače treninge, čak i više od make ili kakoa, namirnica koje su do sada korišćene u te svrhe. Neki treneri već su započeli da dodaju ove suplemente u hranu sportistima, tvrdeći da imaju značajno dejstvo.

Prirodni afrodizijak

Zbog svoje sposobnosti da povećavaju kiseonik u ćelijama, kordiceps povećava dotok krvi u ćelije i time i potenciju. Osim toga, na sličan način povećava i plodnost, pa se kod nekih naroda već vekovima koristi u te svrhe. Tome treba dodati i sposobnost da smanji bolesti i upale, koje takođe dovode do fertiliteta i neplodnosti, a sve zajedno može biti prouzrokovano opštom slabosti organizma, na koju, takođe, deluje ova biljka.

Smanjuje opasnost od dijabetesa

Zbog protivupalnog dejstva i regeneracije ćelija, ova biljka može sprečiti dijabetes i ublažiti njegove posledice. Ona se odlično pokazala i kod bolesti bubrega i jetre, jer bukvalno pročišćava jetru od svih toksina i mikroorganizama koji se u njoj mogu naći.

Negativni efekti

Iako zvuči kao pravo blago, kordiceps može biti i veoma opasna gljiva po organizam. Preporučena doza je oko 10 mg jednom do dva puta dnevno i sa time ne treba preterivati. Usled duže upotrebe moguće je nagomilavanje teških metala u organizmu, a i naročito je važno koristiti samo onu biljku koja je uzgojena u laboratoriji, jer je prečišćena od svih mikroorganizama koji se mogu naći u njoj. Konačno, oboleli od neke autoimune bolesti (poput multiple skleroze, lupusa ili reumatoidnog artritisa) ne bi smeli koristiti ovu biljku, jer ona pojačava imunitet, koji se ovoga puta može okrenuti protiv samog organizma.

 

Portal kodren.com © sva prava zadržana Izrada sajta|amwmg

Top Desktop version