KoDren

Switch to desktop

Olakšajte anksioznost prirodnim putem

anksioznost

Sve je više ljudi koji zbog stresnog načina života, nekih nerazjašnjenih emocionalnih tegoba zapadnu pod osećaj konstantne strepnje, straha. Takav psihološki problem naziva se anksioznost.

Dakle, anksioznost je osećaj straha ili teskobe koji često može biti bezrazložan, da bi ponekad prešao i u napade panike, koji je propraćen ubrzanim ili otežanim disanjem, preznojavanjem, drhtanjem, ubrzanim lupanjem srca, osećajem napada vrućine ili hladnoće. Anksiozni poremećaji češći su kod žena, a javljaju se pod određenim složenijim okolnostima (konstantna napetost, strepnja, nagli stresni šok, hormonski poremećaji, itd.). Pored neravnoteže hormona, uzrokčnik anksioznosti može biti i neravnoteža amino i masnih kiselina.

Kada već nastupi neki zdravstveni problem, često se upitamo: Kako pomoći samom sebi? I u ovom slučaju, kada je reč o anksioznosti, moguće je bar olakšati sebi, ako ne u potpunosti se rešiti ovih tegoba. Naime, sebi možete pomoći lekovitim biljem, jogom, vežbama disanja, meditacijom, ili određenim psihološkim tehnikama (trikovima).

Čaj od kamilice će vas opustiti. Čak je najbezbedniji da date deci da konzumiraju. Umanjićete napetost i osećaj straha. Valerijana, pomaže u borbi protiv strahova. Takođe, opušta mišiće koji su zgrčeni kod osećaja napetosti i anksioznosti. A valerijana u kombinaciji sa hmaljom vraća raspoloženje. Za matičnjak se preporučuje da se koristi duži vremenski rok i redovno, jer deluje kao antidepresiv, pored toga što otklanja strahove i ublažava druge psihičke poremećaje. Gospina trava tj. kantarion je odlična biljka koja je pored anksioznosti odlično deluje protiv depresije, a i vraća u ravnotežu nagle promene raspoloženja. Pored čaja od ove biljke, možete koristiti i ulje.

Vežbe disanja će vam pomoći pre svega u smeru da osvestite svaki svoj udisaj i izdisaj, i na taj način pomerite fokus sa straha na umirivanje i osvešćivanje dubokog disanja i sadašnjeg trenutka u kom se nalazite. Dakle, kad primetite da vas obuzima sve veći strah, strepnja, panični napad, setite se odmah svog disanja, i pomerite fokus. na taj način ćete “instant” olakšati sebi. Ove vežbe se mogu izvoditi nekoliko puta dnevno, sa ispravljenim leđima, u sedećem položaju. Rade se u ciklusu od po četiri ponavljanja. Vrh jezika postavite iznad gornjih prednjih zuba i u tom položaju treba da ga držite tokom cele ove vežbe. Vazduh ćete izdisati kroz blago otvorena usta:  ispustite zvuk (slično vetru) kako biste ispraznili pluća u potpunosti; potom, zatvoriti usta, udisati vazduh i brojati do četiri; zadržati vazduh dok se ne izbroji do sedam; a onda izdahnuti vazduh kao u prvom koraku ove vežbe, i izbrojati do osam.

Redovno vežbanje joge pomaže celokupno, kako na fizičkom tako i na emocionalnom nivou. Joga položaji tela (asane) i druge fizičke vežbe će vam učiniti telo gipkim, zategnutim, dok sa druge strane, u njima su implementirane i blagotvorne vežbe disanja. Na taj način će vam se vratiti organizam u balans. Isto tako, ovim vežbanjem ćete vratiti samopouzdanje, unutrašnji mir, produbiti racionalnije razmišljanje, itd. Takođe, pomoći će vašim organima, krvotoku, žlezdama, hormonima da bolje i uravnoteženo rade.


A kada su u pitanju psihološke tehnike (trikovi) koje možete uraditi, evo navešćemo jednu. U trenutku kada vas obuzme strah, negativne misli, napad panike, suočite im se tako što ćete postaviti sledeća pitanja tom stanju koje vas obuzima: Ko si ti? Šta hoćeš od mene? Ko te je poslao? Ako ste na ovakav način ovo odlučno i hrabro uspeli uraditi snagom snažne volje, strah bi odmah trebao nestati.

Aromaterapija vam, takođe, može biti od koristi u borbi protiv anksioznosti. Kombinacije eteričnih ulja se mogu primenjivati u obliku raspršivača, kupki ili za masažu. Napetost ćete ublažiti svakodnevnim kupanjem u toploj kupki, u kojoj ćete staviti nekoliko kapi ulja kamilice, lavande, ruže, itd. Korisne su i masaže sa uljima od slatkog badema. Preporuka je da se vazduh u prostorijama osveži sa po nekoliko kapi ulja crvene žalfije, ružinog i sandalovog ulja, koje čete rastvoriti u vodi i potom staviti u raspršivač.

 

Portal kodren.com © sva prava zadržana Izrada sajta|amwmg

Top Desktop version