KoDren

Switch to desktop

Lekovita svojstva bibera

biber

Ta magična biljka ubrana u Indiji, danas zauzima važno mesto na trpezama praktično u celom svetu. Danas se uzgaja i u ostalim zemljama dalekog Istoka, u Vijetnamu i Africi. Pogoduje joj topla klima, pa je praktično svaka država koja ima ovu prednost može uzgajati.

Na našim trpezama se, pored crnog može naći i zeleni, crveni i beli biber, sa različitim dejstvima i sastojcima. Beli biber se dobija skidanjem tamne kore i najčešće sušenjem ostatka, zeleni je zapravo nedozreli biber koji je kao takav osušen dok je crveni biber potapan u sirće pa onda sušen što mu daje specifičan ukus. Koji god da se koristi, njegova svojstva čine jedan dug spisak korisnih dejstava po naš organizam.

Organi za varenje

Pre svega, biber sadrži sastojke koji poboljšavaju varenje, ubrzavaju metabolizam i izbacuju tečnost iz organizma. To ima višestruke koristi po organizam. Pre svega, čišćenjem creva i izbacivanjem viška sadržaja iz njih, biber omogućava poboljšanje varenja i sprečavanje raznih oboljenja, uključujući i rak debelog creva. Osim toga, biber se pokazao kao odličan diuretik, zbog čega se koristi za izbacivanje viška tečnosti i lečenje stanja izazvanih nagomilavanjem tečnosti u zglobovima i otoka.  Ipak, budite obazrivi sa biberom, naročito ako uzimate diuretike, jer zajedničko dejstvo može imati potpuno suprotan efekat.

Budući da prazni creva i ubrzava metabolizam, zahvaljujući piperinu, supstanci koja mu daje ljutinu, biber je pokazao odličan efekat kao sastojak dijeta i preparata za mršavljenje. Osim što ubrzava metabolizam, biber potpomaže pretvaranje ćelija masti u vodu i njihovu zdravu eliminaciju iz organizma. Uostalom, ljutina se i preporučuje kao deo dijeta i zdravog mršavljenja, bilo da je dobijena iz ljute papričice ili bibera.

Koža

Skoro slično kao i ljuta papričica, i biber se koristio za lečenje boli lokalno, na koži. Utrljavanjem u bolno mesto (ali isključivo tamo gde je koža očuvana, bez rana) na bolnom mestu bi se ubrzao krvotok, što bi dovelo do zagrevanja i smanjivanja boli. Tako se biber danas koristi i kao deo krema i masti za lečenje otoka i upala zglobova. Postoje dokazi da je biber efikasan u lečenju peruti, a utvrđeno je da je i koža nakon korišćenja ovog preparata čistija i sjajnija, jer otvara pore i širi krvne sudove.

Postoje istraživanja u Americi koja su pokazala da se crni biber može koristiti za lečenje vitiliga, jer daje tamni pigment na koži. Ukoliko se pravilno koristi, smatra se da može popuniti izbeljene delove kože i time popraviti estetski efekat.

Druga istraživanja, pak, govore o veoma uspešnom lečenju vaši i šuge uz pomoć bibera. Verovatno je da ljutina pomaže u tome, ali utvrđeno je da biber ima antimikrobno dejstvo, što bukvalno uništava sve organizme na koži i pomaže u lečenju ovih dosadnih zaraza.

Respiratorni organi

Zahvaljujući piperinu, biber razvodnjava i omekšava sluz u plućima i tako ih čisti tokom bronhitisa i zapalenja pluća. Uz to treba dodati i sjajno dejstvo na krvne sudove, gde ih širenjem i opuštanjem dovodi do olakšanja prilikom spazma i dugog i upornog kašlja. Utvrđeno je da na sličan način potpomaže i širenju sinusa i krvnih sudova u nosu, pa je preporučljivo dodati nekoliko zrna bibera u tečnost za inhalaciju, a ukoliko osoba može da pije ljut napitak, dodati ih u čaj. Široko je rasprostranjena upotreba bibera u supi i čorbama, dok je dodavanje u kuvano vino već deo kulture služenja ovog napitka. U svim ovim slučajevima, biber ima i lekovit i gurmanski efekat.

Neželjena dejstva

Kao i kod svih korisnih supstanci, biber može imati i loše dejstvo po organizam, ukoliko se koristi nepravilno ili se u upotrebi pretera. Diuretičko dejstvo je svakako korisno po organizam, ali treba biti obazriv ukoliko osoba koja ga konzumira već uzima diuretike ili ima nizak pritisak.

Treba biti obazriv i kada se konzumira u hrani, jer u stomaku može izazvati prilično burnu reakciju. Naročito je važno biti obazriv kod osoba koje imaju probleme sa varenjem, ulcerozni kolitis ili čir na želucu ili debelom crevu.

Dešava se da se prilikom pripreme zahvati predeo oko očiju, kada može izazvati ozbiljne opekotine i bol. Pritom, treba biti obazriv i kada su u pitanju deca, jer ona vole da probaju sve što stoji u kuhinji, pa je dobro biber držati na visokim policama izvan domašaja dece.

Biber, verovali ili ne, može u nekim slučajevima izazvati i smrt, jer izbacivanje tečnosti iz organizma dovodi do povećanog pritiska na bubrege. O ovome naročito treba brinuti kada su u pitanju deca, ali bilo je zabeleženih slučajeva i kod odraslih koji su previše uživali u ljutini ove biljke. Obazrivost i kontrola moraju biti na prvom mestu, pa tek onda užitak.

 

Portal kodren.com © sva prava zadržana Izrada sajta|amwmg

Top Desktop version