KoDren

Switch to desktop

Zašto treba crnu čokoladu uvrstiti u ishranu?

crna čokolada

Svako od nas ima sigurno neko svoje slatko zadovoljstvo u kojem uživa, a ne bi „trebalo“, a verujemo da je mnogima to čokolada. Ukoliko i vi potpadate u ovu nemalu grupu, imamo dobre vesti za vas – čokolada je zdrava. Ali ne bilo koja, već tamna, odnosno crna čokolada, sa bar 60 odsto kakaa i bez dodatnog šećera.

 

Crna čokolada je puna hranljivih sastojaka koji mogu pozitivno da utiču na vaše zdravlje. Istraživanja pokazuju da crna čokolada, za razliku od zaslađene, poboljšava zdravlje i smanjuje rizik od srčanih oboljenja. Takođe, neke studije su pokazale i da čokolada može da pomogne mozgu da bolje funkcioniše i u poznijim godinama. Kako bismo vam skrenuli pažnju na to zašto bi trebalo da jedete baš crnu čokoladu, izdvajamo nekoliko činjenica za koje smatramo da su najbitnije, iako verujemo da ne moramo previše da vas ubeđujemo kada je ova poslastica u pitanju.

1. Dobra je za srce i cirkulaciju

Skoro istraživanje je pokazalo da je tamna čokolada odlična za povraćaj fleksibilnosti arterijama, dok u isto vreme sprečava bele krvne ćeije da se zalepe za zidove krvnih sudova, što je najčešći slučaj začepljenja arterija.

2. Smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti

Sastojci koje sadrži tamna čokolada odlični su u borbi protiv oksidacije lošeg holesterola. Na duži rok, ovo bi trebalo da spreči holesterol da se skladišti u arterijama, što bi značilo manje rizika od srčanih oboljenja na duže staze. U istraživanju sprovedenom na 470 starijih muškaraca u trajanju od 15 godina, pokazalo se da kakao smanjuje rizik od smrti izazvane kardiovaskularnim oboljenjima za neverovatnih 50 odsto.

3. Štiti kožu od sunca

Bioaktivni sastojci koji se nalaze u tamnoj čokoladi sjajni su i za vašu kožu. Flavonoli mogu vas zaštititi od štete koju koža pretrpi od sunca, mogu poboljšati protok krvi do kože i povećati gustinu kože i hidrataciju. Ako nas pitate, odmah bismo zamenili bilo koju kremu i bilo koji faktor zaštite za crnu čokoladu.

4. Može vam pomoći da smršate

Ma koliko neverovatno ovo zvučalo, prava crna čokolada vam može pomoći da se rešite suvišnih kilograma. Ukoliko pojedete kockicu čokolade tako što ćete je topiti na jeziku 20 minuta pre obroka, poslaćete mozgu informaciju da je stomak pun, zbog čega ćete mnogo manje pojesti.

5. Može sprečiti stvaranje dijabetesa

Deluje kontradiktorno, ali kakao se pokazao kao odličan u poboljšanju insulinske osetljivosti. Stoga, tamna čokolada, ukoliko se jede umereno, može odložiti ili sprečiti stvaranje dijabetesa.

6. Poboljšava funkcionisanje mozga

Ginko, pomeri se i napravi mesto za crnu čokoladu! Istraživanje sprovedeno na zdravim volonterima pokazalo je da je konzumacija crne čokolade, bogate kakaom punim flavanola, u roku od samo pet dana, poboljšala dotok krvi do mozga. Kakao može značajno poboljšati i kognitivnu funkciju kod starijih ljudi sa mentalnim poteškoćama. Isto tako poboljšava i verbalne sposobnosti, ali vam daje i osećaj zaljubljenosti jer supstanca po imenu feniletilamin otpušta endorfin u mozak i daje osećaj sreće i ispunjenosti.

7. Ojačava imuni sistem

Kakao ima pozitivne efekte na određene ćelije koje stvaraju antitela. Ta antitela pomažu organizmu da se odbrani od bakterija i bolesti, tako da redovna konzumacija čokolade može vas zaštititi od brojnih bolesti.

8. Sprečava depresiju

Jedan od sastojaka koji se može naći u crnoj čokoladi jeste teobromin, koji je veoma sličan kofeinu. Kad se konzumira u većim količinama, ovaj sastojak može da snizi krvni pritisak i da poveća energiju, ali i da je naglo snizi posle nekog vremena. Još jedan sastojak koji poboljšava raspoloženje jeste fenetilamin, koji se u telu metaboliše u serotonin, koji je jedan od ključnih regulatora raspoloženja koje organizam može proizvesti.

Mi smo vam dali osam sasvim legitimnih razloga zašto bi trebalo da jedete crnu čokoladu, ali verujemo da vam je bio dovoljan samo jedan – zato što je ukusna, zar ne?!

 

Portal kodren.com © sva prava zadržana Izrada sajta|amwmg

Top Desktop version