KoDren

Switch to desktop

Dr Budwig dijeta

Budwig dijeta

Ova dijeta počiva na činjenici da ishrana utiče na zdravlje ili izlečenje. Doktorka Budwig je verovala da pravilna ishrana leči rak i to kombinacija grude sira (gruda ili gruš) ili švapskog sira i hladno ceđenog lanenog ulja. Najbolje je da ako je moguće nadjete od nekoga ko ima kravu domaću svežu grudu.

 

Današnje vreme donelo je mnogobrojne strahove i bolesti, a sigurno je da najveći od svih strahova ali i pitanja donosi kancer, kao bolest koja poprima osobine epidemije. Mnogo je istraživanja i teorija na tu temu, a čini se da su neke od njih toliko jednostavne da je teško i poverovati u njihovu delotvornost. Sigurno je da je dijeta doktorke Budwig jedna od njih. Njen režim ishrane, kako je ona tvrdila, ubija ćelije raka i sprečava nastanak novih, a bazira se na kombinaciji grude sira ili švapskog sira i lanenog ulja.

Doktorka Budwig je biohemičarka koja je istraživala uticaj masnoće i hrane na zdravlje organizma. U jednom od tih istraživanja došla je do zaključka da neke supstance prisutne u lekovima koji se koriste u lečenju raka su pronađene i u grudi i mladom švapskom siru.

Te specijalne supstance zapravo su takozvane sulfhidrilne grupe koje čine cistein i metioninamino kiseline. Te supstance su deo ćelijske membrane i to onog dela koji utiče na proizvodnju novih ćelija ali i održanje postojećih. Poznato je da je kancer zapravo promena u zdravim ćelijama kada se one okreću protiv svog organizma i uništavaju ga. Cilj je preokrenuti taj proces i vratiti ga u prirodni tok.

Doktorka je to objasnila tako što je organizam uporedila sa automobilom. Automobilu je potreban akumulator koji obezbeđuje energiju. Za ćelije je to kiseonik. Kada nemaju dovoljno kiseonika, one se kvare i propadaju a onda se preokreću protiv sebe. Gruda i švapski sir su ona energija koja je ćelijama potrebna, odnosno, oni obezbeđuju ćelijama kiseonik i omogućavaju im da se obnavljaju. Sva istraživanja pokazala su da nakon više kiseonika, ćelije jačaju i obnavljaju se, a sprečava se njihovo propadanje.

Sulfhidrilne grupe su zapravo deo polinezasićenih kiselina, ali za nas je jednostavnije da kažemo da njihove dve najpoznatije komponente su omega 3 i omega 6 kiseline, za koje znamo da pomažu kod mnogih bolesti i poremećaja. To se postiže naročitom hemijskom reakcijom koja im omogućava da lakše prolaze kroz vodu, a tako lakše ulaze u ćelije.

Doktorka Budwig je takođe smatrala da su patogeni organizmi svuda oko nas i da se ćelije „kvare“ svakodnevno, ali jak imuni sistem našeg organizma ih uništava. Mnogi faktori, kao što je uticaj zagađenja, sredine, ali i faktora iz organizma, utiču da se one ipak razviju. Ovaj recept sprečava razvoj tih patogenih ćelija, jača zdravu ćeliju i povećava alkalnost organizma, čime se on brani od toksina na prirodan način.

Najjednostavniji recept

Iako se čini neobičnim, recept za ovu vrstu leka ili dijetetskog tretmana zapravo je veoma jednostavan i podrazumeva bukvalno sirnu grudu i laneno ulje. Izmešati grudu ili švapski sir sa lanenim uljem u razmeri 2:1 i blendati dok ne nestane svaka grudvica.

Nakon što se ova smesa pripremila može se dodati i mleveni lan, ali uvek ga promešati kašikom sa ostatkom a ne u blenderu. Mleveni lan mora se pojesti do 15 minuta nakon mlevenja, nakon čega gubi svojstva, pa se lan uvek dodaje neposredno pred konzumiranje.

Doktorka preporučuje uzimanje 1 kašike mešavine kao prevenciju i 8 kašika dnevno kod onih koji imaju rak, ali tek pošto se utvrdi da je organizam zdrav, odnosno da dobro podnosi ovu terapiju.

Promena načina života za izlečenje

Uporedo sa ovom kombinacijom, potrebno je promeniti način života i ishranu, koja se može svesti na nekoliko ključnih stavki:

Konzumirati isključivo zdravu hranu iz naročitih prodavnica, a to podrazumeva čisto laneno ulje bez dodataka i konzervansa.

Izbaciti namirnice životinjskog porekla i prerađenu hranu, kao i životinjsku mast.

Uzimati isključivo sveže voće i povrće, pripremljene neposredno pre konzumiranja. Nikada ne dogrevati i čuvati hranu, uvek pripremati svežu.

Piti prečišćenu vodu.

Izbegavati lekove i suplemente.

Svakodnevno uzimati mešavinu lanenog ulja i sira prema uputstvu.

Čak i ako ne verujemo u delotvornost dijete doktorke Budwig, njena istraživanja rađena 50-ih značajno su promenila tok medicine, biohemije i proizvodnje hrane, a sigurno je da neke od njenih tvrdnji su i danas deo zvanične medicine.

 

Portal kodren.com © sva prava zadržana Izrada sajta|amwmg

Top Desktop version