KoDren

Switch to desktop

Šta je ghee maslac i njegova lekovita svojstva?

gi maslac

Ghee (čita se: gi) maslac je pročišćeni maslac. Često ga većina smatra egzoričnom namirnicom. Ajurvedska kuhinja inače, ovaj maslac veliča i smatra zdravom. Ipak, ova egzotičnost kod nas nije opravdana u potpunosti jer ga i mi na ovim prstorima koristimo od davnina, samo pod drugom nazivom.

Ghee maslac je u našem narodu poznat pod nazivom maslo. Ovaj maslac se koristi u jelima u kojima inače koristite maslac, odnosno, ulje. Dakle, ovaj maslac tj. maslo je zamenski za redovno ulje i klasičan maslac -puter koji koristite u kuhinji.  Čak se smatra da ga možete slobodno koristiti u manjoj količini nego što stavljate u jelo redovno ulje za kuvanje. Uzrok ovoga je jer ghee maslac ne isparava. Na ghee maslacu možete pržiti bez bojazni da će izgoreti. Za razliku od običnog maslaca, ghee maslac se ne kvari na sobnoj temperature, pa ga ne morate držati u frižideru.

Sadrži veliki procenat zasićenih masnih kiselina, i manje nezasićene masne kiseline. Pošto ima manje mlečnih proteina od običnog maslaca, ghee maslac se smatra zdravijim i boljim za konzumaciju. Isto tako, on je čistiji od običnog maslaca. Bolje podnosi visoku temperaturu kada se prži, pa je stoga bolji za naše zdravlje. Ghee je po ajurvedskom učenju maslac dugovečnosti. On odlično utiče na bolju memoriju, inteligenciju. Isto tako, smatraju ga zaslužnim za usporavanjem starenja tj. starenja telesnog tkiva, ubrzava zarastanje rana, čisti krvne sudove, poboljšava vid, reguliše probavu, jača imunitet, snižava loš holesterol. Ghee maslac će vam poboljšati snagu organizma  a poboljšava i plodnost. Takođe, odlično utiče na grlo i glas. Čak se savetuje da će vam ovaj maslac pomoći za dobar san. Pred spavanje uzmite jednu kašičicu kako biste ugodnije spavali. Učitelji joge za ovaj maslac tvrde da čuva zglobove, daje telu gipkost i vitalnost.

Ipak, ne smatra se primarnim njegova zdravstena dobrobit, već dobar i prijatan ukus koji će goditi svima vašim specijalitetima.

Recept da sami napravite svoj ghee maslac:

Da biste napravili sami ovaj maslac potrebno je da kupite nesoljeni običan maslac. Kupljeni maslac stavite u šerpu i kuvajte ga na jakoj vatri dok se skroz maslac ne istopi. Potom, smanjite temperaturu na ringli i nastavite sa njegovim kuvanjem još narednih 45 minuta. U toku kuvanja će vam se na dnu i pri vrhu pojavljivati nečistoće iz maslaca. OVe koje se pojavljuju na vrhu ćete lako odstraniti kašikom, međutim i pored toga nemojte mešati smesu. U suštini, najbitnije je da kuvate na toliko laganoj vatri kako ne bi zagorelo i kako bi tečnost Iz te smese solidno isparila. Sve vreme dok kuvate ovu smesu, na površini će se stalno pojavljivati nečistoća koju ćete vi stalno vaditi kašikom. Posle 45 minuta završite sa kuvanjem i ostavite da se ohladi smesa. Potom premestite maslac u posudu u kojoj ćete ga čuvati i koristiti. Opet naglašavamo, ovaj maslac se ne čuva u frižideru, već na sobnoj temperaturi.

Sa godinama su njegova lekovita svojstva jača, pa tako što je ghee stariji, to je više cenjen. Na primer, u Indiji stogodišnji ghee je vrlo cenjen. Pa ga zbog toga čuvaju u hramovima i koriste kao lek i u religiozne svrhe.

Danas mnogi smatraju da ghee nije zdrav zbog toga što sadrži puno zasićenih masti, koje uvećavaju holesterol. Međutim, teorija o nezdravim zasićenim mastima, koja već dosta vremena preovladava kod nutricionizma, nije tačna (pisali smo o tome) , jer su naučna istraživanja ghee maslaca potvrdila su da on ne povećava, nego smanjuje štetni holesterol u krvi.

 

Portal kodren.com © sva prava zadržana Izrada sajta|amwmg

Top Desktop version