KoDren

Switch to desktop

Jedite zdravo i budite fit tokom cele godine

zdrava hrana

Sveža i prirodna cela hrana nam daje obilje hranljivih sastojaka koji su nam potrebni da bismo ostali zdravi i u dobroj formi. Sveža hrana je odlična baš takva kakva jeste, jer ne postoji ništa dobro ili potrebno organizmu u hrani koja je suviše prerađena i ne bi trebalo ni da se smatra hranom!

Sveže voće i povrće nam obezbeđuju dosta vitamina, minerala, enzima, antioksidanasa i fitonutrijenata koji nam pomažu da metabolišemo našu hranu, da se borimo protiv bolesti, regulišemo hormone i obezbedimo sebi hranu u obliku vlaknastih ugljenih hidrata.

Biljke su osnova na koju se nadograđuju visokokvalitetni proteini koji su izvor aminokiselina, potrebnih našem organizmu za izgradnju čistog mišića koji treba da nas drži jakim. Pored toga, zdrave masti kao što su masline, avokado, cela jaja, semenke i orašasti plodovi pomažu u hormonalnom balansu, dok isto tako pomažu u stimulaciji metabolizma.

Ne prejedajte se

Čak i kada jedete dosta dobrih kalorija, dobra linija zahteva da imamo kontrolu nad tim koliko jedemo. Ukoliko jedete previše kalorija i ne vežbate dovoljno, ugojićete se i nećete sagorevati prekomerne kalorije koje ste uneli. Međutim, imajte u vidu da dijete koje ograničavaju prevelik broj kalorija mogu da rade i protiv vas, tako što ćete gubiti mišiće, a teže ćete skidati masti, dok će vam se metabolizam usporiti.

Umesto što praktikujete ekstremne dijete, izaberite onu koju ćete moći da pratite na duže staze. Ukoliko treba da skinete višak kila, svakako treba da jedete manje, ali kada dostignete svoj cilj, potrebno je da pratite režim ishrane koji će vam dati dovoljno energije za vaše svakodnevne obaveze i treninge, ali tako da se ne gojite.

Jedite često

Ne, često jedenje ne ubrzava metabolizam, ali održava stalni balans energije. Kada jedete retko, to dovodi do padova šećera u krv i rezultira u gladi i željom za više jela, dok u isto vreme ruši hormonalni balans i podiže nivoe kortizola. Takođe je dokazano da dijete koje podrazumevaju izgladnjivanje, čine ženama više štete nego koristi.

Skora istraživanja su pokazala da izgladnjivanje može negativno uticati na hormone kod žena i izazvati preterano lučenje kortizola. Kada je kortizol povišen, hormoni koji sagorevaju masti i metabolizam se usporavaju, dok se glad povećava. Ovo se dešava zato što kortizol izaziva pad šećera u krvi i tako se javlja želja za slatkim. To dovodi do toga da telo drži nivoe kortizola visokim tokom perioda gladovanja, što vodi ka skladištenju masti, umesto sagorevanja istog. Za najbolje rezultate bi trebalo da jedete četiri do šest puta dnevno, u zavisnosti od potebe, i jedite približno jednaku količinu hrane po svakom obroku.

Jedite balansirano

Ishrana sa malo ugljenih hidrata, a dosta proteina će vam pomoći da brzo izgubite na kilaži, međutim, teško ćete održati tu kilažu na duže staze. Izgradnja i održanje zdravog tela za ceo život ne zahteva ekstreme, već samo doslednost. Najbolje bi bilo da se pridržavate ishrane koja uključuje 40 odsto proteina – oko dva grama po kilogramu telesne težine, 30 odsto ugljenih hidrata i 30 odsto masti. Ovakva ishrana ne samo da će vam održati mišićnu masu, već će vam obezbediti i dovoljno energije za jače treninge.

Osluškujte svoje telo

Često se oslanjamo na informacije o dijeti zato što mislimo da će ona biti magična piliula koja će rešiti naše probleme sa kilogramima brzo, umesto da osluškujemo telo i posmatramo šta funkcioniše kod nas, a šta ne funkcioniše. Dok osnovni principi ishrane deluju kod većine ljudi, to ne mora da znači da će ti principi odgovarati i vama. Biće vam potrebno vreme da shvatite kako vaše telo reaguje na hranu koju mu dajete. Metabolizam svake osobe je drugačiji i brzina kojom ćete sagorevati hranu, način na koji će vaše telo reagovati na hranu i kako koristite tu hranu je sasvim individualan.

 

 

Portal kodren.com © sva prava zadržana Izrada sajta|amwmg

Top Desktop version