KoDren

Switch to desktop

Prirodni zaslađivači: stevija, med, agava sirup, javorov sirup, goji bobice

prirodni zasladjivaci

Često posežemo za svakakvim slatkišima i pravimo poslastice od belog šećera, a da se uopšte ne upitamo (ili retko) da li ovaj šećer utiče i kako utiče na zdravlje, i šta je to što možemo da promenimo i unapredimo u ishrani. A sigurno da možemo.

 

Kada bismo beli šećer zamenili barem jednim od prirodnih zaslađivača (koje ćemo navesti u daljem tekstu), zdravlje bi nam bilo zasigurno bolje. Stoga, evo nekoliko popularnijih prirodnih zaslađivača za koje možete da se odlučite da uvedete u svoju ishranu, kako biste zamenili nezdravi beli šećer.

Stevia (detalnije o stevijije biljka poreklom iz Južne Amerike i ono sto je razlikuje od belog (klasičnog) šećera je višestruko uvećana slast. Naime, stevia je i do pedeset puta slađa od belog šećera, pa se zato koristi u višestruko manjim količinama pri pripremi hrane i kozumaciji. Topivost joj je stabilna, a kalorije nema. Ne karameliše kod prženja i ne fermentiše u alkohol. Ovu biljku možete gajiti u svojoj kući, pa ćete njene listove koristiti kao prirodan zaslađivač uvek na dohvat ruke.

Lekovita prednost stevie je jaka antioksidativna svojstva, reguliše nivo šećera u krvi, snižava viši krvni pritisak, oslobađa insulin iz pankreasa, sprečava u usporava razvoj nekih bakterija, a smanjuje nastanak gripa, kao i nazeba. Takođe, stevia će vam unaprediti mentalnu aktovnost i pojačaće vam energiju na opštem nivou.

Med je, kao što već znamo, prirodan zaslađivač koji pored fruktoze i glukoze, sadrži manje količine drugih šećera i vode. Sadrži 80% ugljenih hidrata. Ima višestruka lekovita svojstva, a i poznato je da med ima antibakterijska, antiseptička i antioksidacijska svojstva, stoga se koristi pri raznim lečenjima. I med se po slatkoći razlikuje od običnog šećera, pa stoga jedna kasika meda nikad nije srazmerna jednoj kašiki šećera. Interesantno je i to da med sadrži dosta alkalnih minerala i enzima, a zapravo ima kiseli karakter.

Pogledajte kako prepoznati pravi med

Agava sirup se dobija iz Agave i ima skoro 92% fruktoze. Velike količine se ne preporučuju da ne bi dovele  do niza simptoma, a takođe može imati uticaj na povećanje apetita, pa dovesti do prejedanja.

Javorov sirup je jak koncetrat koji je ukusan (sličan prženom šećeru) a dobija se ceđenjem iz stabla javora. Sadrži 65% saharoze, a 30 ml sirupa sadrži 105 kalorija. Od 4 litre javorovog sirupa dobija se 150 litara soka. Poznat je kao čest dodatak u kolačima i slatkim palačinkama. Pored hranljivosti sadrži veliku dozu lekovitosti. Preporučuje se kod detoksikacije organizma, kao i kod mršaljenja. Često se preporučuje i koristi kod lečenja jetre. Zanimljivog je ukusa pa ga možete koristiti i da zasladite kafu, pa se vam kafa pored slatkoće imati I divam aromatizovan ukus.

Gođi bobice (goji bobice) je veoma bogata hranljivim sastojcima, pa je često zovu i superhrana. U današnje vreme sve je popularnija i sve više tražena u prodavnicama od strane kupaca. Preporučuju je da je konzumiraju anemične osobe, posto su gođi bobice bogate gvožđem. Takođe, one jačaju telo jer su dobre za gušteraču I jetru, a poboljšavaju i vid. Sadrže složene šećere koji imaju lekovito dejstvo. Sadrži: kompleks B vitamina, vitamin E, veliku količinu vitamina C, veliko količinu proteina, 21 mineral u tragovima, 19 aminokiselina (od kojih je osam esencijalnih), razne antioksidanse karotenoida, fizalin (aktivan spoj koji štiti od leukemije i hepatitisa B), solavetivon (jak antigljivični i antibakterijski spoj), esencijalne masne kiseline (koje su potrebne za održavanje proizvodnje hormona, dobar rad mozga i nervnog sistema), i mnoge druge benefite.

 

 

Portal kodren.com © sva prava zadržana Izrada sajta|amwmg

Top Desktop version