KoDren

Switch to desktop

Superhrana za zdravo srce

zdravo srce

Broj smrtnih slučajeva usred srčanih bolesti raste iz godine u godinu. Dobra stvar je što je sada poznat veliki broj načina na koji se mogu sprečiti srčane bolesti. Jasno je da zdrava ishrana i vežbanje mogu da naprave ogromnu razliku.

A evo kako bi vaša ishrana tebalo da izgleda, ukoliko želite da vaše srce bude jako i zdravo.

Losos

Losos i druge ribe bogate mastima kao što su sardine i skuša su odlične za srce, a to je zato što sadrže velike količine omega 3 masnih kiselina, koje dokazano, prema istraživanjima, smanjuju rizik od aritmije i arteroskleroze, a u isto vreme smanjuju i trigliceride. Preporučljivo je da se riba bogata mastima jede bar dva puta nedeljno. Omega 3 masne kiseline su isto tako dostupne i kao dijetetski suplement.

Ovsena kaša

Ovsena kaša ima veliku količinu rastvorljivih vlakana, koja mogu da smanje loš holesterol. Ovas se ponaša kao sunđer u digestivnom traktu i skuplja višak holesterola koji se zatim eliminiše iz tela i ne apsorbuje se u krvotoku. Ne preporučuju se gotove kupovne kaše, koje u najvećem broju slučajeva sadrže dosta šećera, već bi najbolje bilo da sami pravite kašu od ovsa.

Borovnice

Ne samo borovnice, već i jagode i ostalo bobičsto voće su odlični za srce. Prema istraživanju sprovedenom 2013. godine, koje je uključivalo žene starosti od 25 do 42 godine. One žene koje su jele tri porcije borovnica i jagoda nedeljno imale su 32% šanse manji rizik od srčanog udara, u poređenju sa onim ženama koje su jele manje.

Crna čokolada

Istraživanje sprovedeno 2012. godine, pokazalo je da crna čokolada može da smanji rizik od srčanog udara i šloga. Ovo istraživanje se odnosilo samo na čokoladu sa 60-70% kakaoa. Crna čokolada sadrži flavonoide pod koji se zovu polifenoli i koji snižavaju krvni pritisak, sprečavaju stvaranje ugrušaka i zapaljenja.

Citrusi

Žene koje unose visoke količine flavonoida koji se mogu naći u pomorandžama i grejpfrutu imaju 19% manje šanse od šloga izazvanog ugrušcima, od žena koje jedu manje ovog voća, pokazalo je istraživanje sprovedeno 2012. godine. Citrusi su takođe bogati vitaminom C, koji se povezuje sa smanjenim rizikom od srčanih bolesti.

Paradajz

Paradajz je bogat kalijumom, a i veliki je izvor antioksidansa likopena, koji pomaže u borbi protiv holesterola. Pored toga, imaju mali broj kalorija i šećera, te ne morate brinuti o količini koju unosite.

Orašasti plodovi

Ovo podrazumeva orahe, bademe, pistaće, kikiriki i indijske orahe, koji sadrže vlakna odlična za srce. Isto tako sadrže i vitamin E, koji pomaže u smanjenju lošeg holesterola. Pored toga, bogati su omega 3 masnim kiselinama.

Crveno vino

Veruje se da crveno vino, ili mala količina bilo kog alkohola, smanjuje rizik od srčanih bolesti, dok ga velike količine povećavaju.

Zeleni čaj

Dugo popularan i poznat u istočnjačkim kulturama, zeleni čaj je postao veoma bitan i u zapadnom svetu jer donosi mnoge zdravstvene koristi. Istraživanje sprovedeno 2013. godine pokazalo je da ljudi koji piju četiri ili više šolja zelenog čaja dnevno imaju 20% manje šanse od razvijanja kardiovaskularnih bolesti i šloga u poređenju sa ljudima koji su retko pili ovaj čaj.

Brokoli, spanać i kelj

Kada je u pitanju vaše zdravlje, ne možete pogrešiti sa povrćem. Međutim, zeleno povrće može biti dodatno pojačanje za vaše srce. Ono je bogato karotenoidima, koji su antioksidans i oslobađaju vaše telo od potencijalno štetnih sastojaka. Isto tako su bogati i vlaknima i sadrže dosta vitamina i minerala. Kelj sadrži i zdrave omega 3 masti.

Laneno seme

Laneno seme je bogato vlaknima i možete ga jesti na bezbroj načina. Možete ga samleti i pomešati sa hranom kao što su sušene borovnice, ili ovsena kaša i možete ga samleti sa jogurtom ili mlekom i voćem kako biste napravili smuti.

Avokado

Ovo mekano, ukusno voće daju telu i srcu sve potrebne zdrave masti. Bogato je mastima koje mogu smanjiti rizik od razvitka srčanih bolesti. Takođe imaju i dosta antioksidanasa i kalijuma.

Nar

Ovo voće sadrži brojne antioksidanse, a između ostalih i polifenole. Jedno istraživanje je pokazalo da nakon tri meseca pijenja soka od nara svakog dana, kod ispitanika je poboljšan dotok krvi ka srcu. Ukoliko ne volite nar, ili ne možete uvek da ga priuštite, onda obavezno jedite jabuke koje isto tako sadrže dosta zdravih sastojaka za zdravlje srca.

 

 

Portal kodren.com © sva prava zadržana Izrada sajta|amwmg

Top Desktop version