KoDren

Switch to desktop

Voće i povrće može biti i loše po nas?

voće i povrće

Kada govorimo o voću i povrću, znamo da postoji mnogo više koristi nego štete. Međutim, retko šta je 100% savršeno, a voće i povrće nije ništa drugačije. Dok je preporučljiv unos zdrave, cele hrane, postoji određena hrana koju ne treba previše unositi.

Ne predlažemo vam da u potpunosti precrtate ovo voće i povrće sa liste namirnica koje unosite, ali obratite pažnju da ne preterate kada ga jedete.

Ananas

Verujemo da vam je na umu opuštajuća havajska muzika na misli, kada god uzimate ovu slatku voćku. Njena slatkoća se lako može pripisati njenom sadržaju šećera – jedna šolja ananasa sadrži neverovatnih 16,2 grama šećera. S obzirom na to da je ananas dostupan tokom čitave godine, teško ga je zaobići. Međutim, dobra strana je što je ananas zreo samo nekoliko meseci godišnje.

Višnje

One mogu biti savršen dodatak vašem koktelu, ali vam preporučujemo da ih ne jedete previše. Dok je kesica višanja zaista sjajna podnevna užina, imajte na umu da je njihova priroda koja izaziva zavisnost u nama tu iz jednostavnog razloga – da nam kaže da ne preterujemo. U samo jednoj šolji višanja (iz kojih čak nisu ni izvađene koštice) možete naći čak 13 grama šećera koji sigurno ne želite da unesete u organizam.

Nar

Naći najbolji način da se otvori nar je već dovoljno teško, tako da kada vam to pođe za rukom, sigurni smo da želite da u potpunosti uživate u ovom rajskom voću. Međutim, da li ste znali da ova čudesna voćka sadrži 39 grama šećera? Verujemo da ćete idući put dobro razmisliti kada se budete našli pred odeljkom sa voćem i povrćem gde se nalazi nar.

Mango

Čest sastojak u smutijima, suši rolnicama i gvakamole sosu (i bazično brojnim drugim stvarima koje želite da jedete), ovo sočno voće je teško izbeći. Mango je pun slatke smese i ne čudi da ima čak 46 grama šećera, što ga čini savršenim dodatkom u mnogim preukusnim jelima.

Smokve

Sveže smokve su pune vlakana i mogu vam pomoći da snizite krvni pritisak, ali nažalost, sadrže i veliku količinu šećera. Oko 100 grama sirovih smokava (iliti jedna šolja) sadrži prosečno 16 grama šećera.

Banane

Odlična zamena za energetsku čokoladicu pre treninga. Pune kalijuma i lako svarljive, odlična su užina pre bilo kakvog treninga. Međutim, treba imati meru, s obzirom na to da se u jednoj srednjoj banani nalazi 14 grama šećera.

Grožđe

Jedna šolja grožđa sadrži neverovatnih 15 grama šećera, ali sa druge strane, ovo voće pomaže u smanjenju rizika od dijabetesa, snižava krvni pritisak i sprečava srčana oboljenja.

Kukuruz

Pretpostavlja se da je kukuruz biljka koja je najviše do sada bila podvrgnuta genetskoj modifikaciji, zbog čega ga treba izbegavati. Problem sa ovakvom GMO hranom jeste to što se novi geni dodaju kukuruzu, koje naše telo kasnije ne može da prepozna što često dovodi do toga da je naše telo podložnije hormonalnim promenama, osetljivosti i promenama u digestivnom traktu. Stoga, gledajte da izbegavate kukuruz kao i sve proizvode nastale od njega.

Krompir

Verujemo da ste bili sigurni da će se i krompir naći na listi voća i povrća kojeg se najviše treba paziti. Iako nam je krompir izuzetno potreban u svakom obliku, ovo skrobasto povrće nije najcenjenije ukoliko želite zdravu hranu. Možete naći čak 60 grama ugljenih hidrata u samo jednom krompiru, tako da pripazite kada i u kojoj količini jedete krompir.

Čeri paradjz

Čeri paradajz je odlična užina, a likopen koji je sastojak ovog paradajza je poznat po tome što štiti od raka prostate i osteoporoze. Međutim, paradajz može da poveća zapaljenje u vašem telu, naročito zglobovima. Dobra ideja za svakoga sa artritisom ili problemima u zglobovima jeste da ograniče unos paradajza. Čeri paradajz je na crnoj listi i zbog toga što sadrži obično najveći broj ostataka pesticida u sebi.

 

 

Portal kodren.com © sva prava zadržana Izrada sajta|amwmg

Top Desktop version