KoDren

Switch to desktop

Pet kombinacija jela za ubrzan metabolizam

kombinovanje hrane

Unosom pravih kombinacija jela – bogatim proteinima, sa malo šećera i zdravim mastima, pomoći ćete vašem telu da izgradi mišiće, da se brže oporavlja i da održi vaš metabolizam ubrzanim. Probajte ovih pet kombinacija hrane kako biste ubrzali svoj metabolizam na najjednostavniji način.

 

Obrok broj 1 – jaja, salsa i avokado

Ubrzajte svoj metabolizam visokoproteinskim doručkom koji će vas zasititi zahvaljujući jajima. Brojna istraživanja su pokazala da oni koji jedu doručak bogat proteinima iz jaja kasnije u toku dana jedu ne samo manje, već i obroke sa manjom kalorijskom vrednošću.

Jaja prelijte supenom kašikom vrele salse, koja će vam obezbediti aktivni termogenički sastojak kapsaicin iz ljute papričice. Ova papričica aktivira hormon norepinefrin koji sagoreva masti i stimuliše oksidaciju masti dok, u isto vreme, smanjuje apetit. Avokado, sa druge strane, obezbeđuje zdravu dozu monozasićenih masti, koje čuvaju mišićnu masu dok stimulišu telo da koristi masti kao gorivo.

Obrok broj 2 – piletina, grejpfrut, spanać i kelj

Verovatno već znate da je piletina sjajan izvor proteina, sa malo masti i dosta esencijalnih amino kiselina koje su vam potrebne za izgradnju mišića, ali da li ste znali da su proteini i veoma termogenični? Telu je potrebno mnogo više energije da sagori proteine, nego što mu je potrebno za ugljene hidrate, zbog čega je bitno da unosite dosta proteina u toku dana, kako bi vaše telo ostalo brzog metabolizma.

Servirajte piletinu sa spanaćem i keljem, koji su bogat izvor vlakana i antioksidanasa. Spanać obezbeđuje i tilakoide, koji smanjuju želju za hranom i pomažu u skidanju kila. Jedno istraživanje je pokazalo da ljudi koji jedu oko pet grama ekstrakta tilakoida iz spanaća gube 43% više težine i za 95% su smanjili glad u poređenju sa onima koji su dobijali placebo. Na kraju, dodavanjem par krišaka grejfruta ćete dobiti više vitamina C, koji dodatno pomaže kelju i spanaću da ispuste sve svoje dobre sastojke.

Obrok broj 3 – whey protein, kokos i puter od badema

Nahranite mišiće i držite apetit pod kontolom uz zdrav, visokoproteinski smuti. Whey protein se pokazao kao odličan za smanjenje gladi, dok u isto vreme poboljšava kompoziciju tela. U jednom istraživanju, dve grupe subjekata su jele hranu sa manjim brojem kalorija i obe su izgubile na težini, ali grupa koja je jela whey protein je izgubila mnogo više kila i tako sačuvala više mišića. Pomešajte jednu mericu whey proteina sa supenom kašikom sirovog kokosa i prirodnog bademovog putera. Ova dva izvora zdravih masti će vam pomoći da usporite varenje proteina, pritom vas držeći sitim dugo do sledećeg obroka.

Obrok broj 4 – Govedina, brokoli i slatki krompir

Iako govedina možda ne deluje kao dobra opcija kada govorimo o sagorevanju masti, ali ovo meso je veoma metaboličko i zapravo obezbeđuje mnogo koristi, pored toga što je odličan izvor proteina! Govedina je izvor kreatina koja gradi mišiće, gvožđa, cinka i vitamina B. Takođe obezbeđuje i zasićene masti, koje su bitne u balansiranju nivoa hormona. Jedenje govedine sa tamnim zelenišim i slatkim krompriom bogatim vlaknima obezbeđuje zdrav i balansiran obrok koji će vam pomoći u oporavku nakon teškog treninga.

Obrok broj 5 – švapski sir, borovnice i čia semenke

Kako biste završili dan zdravo i puni energije, uzmite manji obrok bogat proteinima koji se sporo vare, kao što je švapski sir. Sporovarećim proteinima je potrebno više vremena da se u potpunosti svare. Tačnije, švapski sir je bogat kazeinom, koji je jedan od proteina koji se najsporije vari. Ovaj protein pomaže u oporavku tele, naročito ukoliko ga jedete baš pred spavanje, jer se naše telo najbolje oporavlja noću, prilikom odmora. Poslužite ga sa borovnicama punim antioksidansima i čia semenkama, koje će vam obezbediti zdrave omega 3 masti i isto tako pomoći da smanjite apetit.

Portal kodren.com © sva prava zadržana Izrada sajta|amwmg

Top Desktop version