KoDren

Switch to desktop

Manje poznate zdravstvene koristi grejpfruta

crveni grejpfrut

Grejpfrut ima iznenađujuće zdravstvene koristi. Ova voćka raste u skupinama sličnim grožđu. Prvobitno je otkriveno u Južnoj Americi. To je prirodni hibrid između pomorandže i pomela, i poznat je po svojoj većoj veličini i kiselkastom ukusu.

Ovo voće je puno vitamina C, koji ojačava imuni sistem i pomaže u tome da nam prehlade kraće traju, kao i da se izborimo sa njima, ukoliko smo već bolesni. Uklonite koru grejpa, ali ostavite beli prekrivač jer je pun hranljivih sastojaka. U nastavku vam predstavljamo neke od manje poznatih zdravstvenih koristi ove biljke.

1. Ojačava imuni sistem

Velike količine vitamina C pomažu u sprečavanju ili borbi protiv prehlade. Postoje i naznake da vitamin C štiti i od raka usne duplje i stomaka. Grejpfrut se u isto vreme bori i protiv slobodnih radikala koji mogu da načine ogromnu štetu organizmu. Rak, šlog i srčani udar mogu biti povezani sa slobodnim radikalima.

2. Prevencija kamena u bubregu

Kamenje u bubregu je obično izgrađeno od kalcijuma, a jednom kada se ovo kamenje stvori, mora da prođe ili kroz mokraćni kanal, ili da se razbije medicinski. Svako ko je imao kamenje u bubregu zna koliko je to bolan problem i koje sve probleme izaziva. Najveća korist se može dobiti pijenjem do litre soka od grejpfruta dnevno.

3. Prirodni sagorevač masti

To da grejpfrut topi masti nije samo glasina. Naučna istraživanja otkrivaju čudesnu moć ovog divnog doručka ili obroka u bilo koje doba dana. Jednostavno uživajte u čaši soka od grejpfruta ili polovini grejpa pre svakog obroka kako biste videli rezultate. Oni koji su učestvovali u eksperimentu izgubili su dva kilograma za 12 nedelja.

4. Ubrzava metabolizam

Grejpfrut u isto vreme ubrzava metabolizam i poboljšava trud u gubitku kilaže. Zajedno sa dobrom ishranom i vežbanjem, ubrzani metabolizam vam može pomoći da izgubite i kilogram nedeljno. Dodatna korist ubrzanog metabolizma jeste da masti nastavljaju da se sagorevaju čak i kada odmarate. Kile se mogu gubiti brže i zdrava težina se održava lakše.

5. Čistač jetre

Ova voćka pomaže jetri čišćenjem nezdravih toksina iz tela. Jedenje ili pijenje grejpfruta vodi tome da se osećamo bolje. Detoksikacija jetre poboljšava u olakšavanju simptoma depresije, bolova u mišićima i hroničnih glavobolja. Opasni toksini koji utiču na naše zdravlje su svuda oko nas, a čišćenje može da pomogne u uklanjanju nekih od ovih opasnih toksina.

6. Pomaže u zaštiti protiv raka prostate

Bogat antioksidansima koji napadaju kancerogene ćelije koji se nalaze u prostati još jedna je korist jedenja grejpfruta. Istraživanje pokazuje da ovo voće čak popravlja oštećene ćelije na nivou DNK. Rak prostate je najčešći kod muškaraca i to je drugi vodeći uzrok smrti nakon raka pluća. Jedite redovno uz pravilnu ishranu kako biste se izborili protiv ove bolesti.

7. Prevencija raka pluća

Istraživanja pokazuju da grejpfrut pomaže i u prevenciji i borbi protiv raka pluća. Tri čaše soka od grejpa obrću štetu načinjenu cigaretama. Grejp aktivira enzime koji se bore protiv ove smrtne bolesti. Crveni grejpfrut je naročito delotvoran u prevenciji raka pluća.

8. Umanjuje loš holesterol

Stuije pokazuju da se loš holesterol smanjuje i do 15 odsto sa redovnom konzumacijom grejpfruta. Žuti grejp se pokazao delotvornijim u ovom slučaju od crvenog grejpa. Trigliceridi, još jedan oblik lošeg holesterola, smanjen je za 17 odsto. A koristi su viđene nakon samo mesec dana, nakon što su pacijenti uveli grejp u svoju ishranu.

9. Bolesti desni

Naučnici su otkrili da jedenje dva grejpfruta dnevno obrće štetu učinjenu bolesnima desni. Zaključak je da se slobodni radikali ne formiraju kada se grejp dodaje ishrani. Kada se ne leče, bolesti desni mogu dovesti do raka usne duplje. Bolesti desni takođe vode do stvaranja bakterija u ustima, koje vremenom mogu oštetiti srce.

 

 

Portal kodren.com © sva prava zadržana Izrada sajta|amwmg

Top Desktop version