KoDren

Switch to desktop

Zdravstvene dobrobiti oraha

orasi

Poznati su kao pravo malo bogatstvo zdravih masti i proteina, orasi stoga, moraju biti što češće uključeni u našu svakodnevnu ishranu.

 

Dostupni su nam uvek tokom godine. Osim što ih možete svakodnevno koristiti kao zdrave grickalice, koristite ih i u poslasticama i u drugim slanim jelima (npr. često se koriste kao zamena za meso ili soju u vegetarijanskoj ishrani), jer imaju visoku kalorijsku vrednost.

Nutritivne vrednosti oraha

Dakle, njihova nutritivna vrednost u 100 grama je 654 kalorije, od čega je 15 grama proteina, 14 grama ugljenih hidrata (5%), 7 grama vlakana (tj. 27%), 6 grama zasićenih masti (31%), soli je zastupljeno 2 miligrama, dok je bez transmasti i holesterora (tj. 0 grama).

Takođe, raznovrnost vitamina i minerala je veoma zastupljena. Orasi pored vitamina B (1, 2, 6), sadrže i folnu kiselinu, kalcijum, kalijum, gvožđe, cink, fosfor, magnezijum, a čak i mangan i bakar.

Zdravstvene koristi oraha

Naučno je dokazano da konzumacija oraha može da vas sačuva od raznih bolesti. Pored mentalnih sposobnosti na koje utiču i unapređuju, orasi su odlični i za srce, krvne sudove, štite kosti, pomažu pri mršavljenju, sprečavaju nastanak kamenja u žuči, antikancerogeni su, uravnotežuju raspoloženje, pa stoga korisni i protiv nesanice.

Pošto je mozak većinski sačinjen od masti, u našoj ishrani je potrebno koristiti što više zdravih masti (kao što su omega 3 masne kiseline). Čak samo 30 grama oraha na dnevnom nivou će vam biti dovoljno i obezbediće 95% dnevne doze unosa zdravih masti. A što se tiče mentalnih sposobnosti, nedavna naučna istrazivanja u Velikoj Britaniji, rađena nad studentima, i pokazala su da je konzumacijom oraha povećana sposobnost verbalnog zaključivanja. Manjak ovih kiselina može negativno uticati na pravilno funkcionisanje mozga. Studija je otkrila da deca koja ne unose dovoljnu količinu  omega 3 masnih kiselina  imaju teškoće u ponašanju, kao i pri učenju. 

Pomenuli smo da orasi utiču na raspoloženje, pa će nam na taj način umanjiti stres, jer poznato je da omega 3 masti otklanjaju simptome stresa, depresije, Alchajmera i hiperaktivnosti. Orasi (kao i u orahovo ulje) umanjuju i visok krvni pritisak, koji je prouzrokon stresom.

Takođe omega 3 masne kiseline deluju protivupalno, pa je zato smanjen rizik od bolesti krvnih sudova, srca, hipertenzije, tumora, srčanih i moždanih udara. Orasi zbog bogatstva E vitamin i omega 3 masnih kiselina, koži će dati zdraviji i mladalački izgled, zato su čest sastojak kozmetičkih preparata i ulja za masažu.

Balans holesterola, šećer u krvi i sprečavanje gojaznosti

Istraživanja i razne studije su pokazale da orasi odlično utiču na holesterol tj. smanjuju loš holesterol. Pošto povećan nivo LDL holesterola i smanjen nivo HDL holesterola dovodi do infarkta i nekih drugih bolesti srca. Ovaj dizbalans dobrog i lošeg holesterola zajedno sa povećanim trigliceridima sužava arterije, što dovodi do infarkta.

Pored toga, orasi održavaju normalan nivo šećera u krvi, jer sadrže mono i polinezasićene masti. Sprečavaju rak dojke i prostate, jer imaju veliku količinu antioksidanata kao i antiinflamatornih sastojaka. Orasi, takođe, pomažu formiranje kolagena i sprečavaju gubitak minerala iz kostiju, stoga pomažu da kosti ostanu snažne i u odmaklim godinama života. Korišćenje oraha štiti nas od razvoja “metaboličkog sindroma”, čiji je jedan od simptoma pojava sala oko struka. Konzumacija oraha na prirodan i uravnotežen način će vam pomoći da se ne ugojimo.

Obratite pažnju kad kupujete orahe

Ako kupujete orah u rinfuzi (dakle, bez ljuske), morate obratiti pažnju na boju i miris, jer orasi imaju veliki procenat masnih materija koje brzo užegnu. Dok ako kupujete zapakovano jezgro oraha, pripazite na rok trajanja, kao i na zemlju porekla. Jezgro oraha ne bi trebalo da budu previše izlomljeno, već bi trebalo da budu u obliku polovina ili, eventualno, četvrtina. Čuvajte ih na hladnom i suvom mestu. U slučaju da ne planirate da ga ubrzo potrošite, stavite ga u frižider ili zamrzivač, da bi vam duže trajao. 

 

 

Portal kodren.com © sva prava zadržana Izrada sajta|amwmg

Top Desktop version