KoDren

Switch to desktop

Cejlonski cimet

cejlonski cimet

Naučnici su utvrdili da je ova biljka zaista čudnovata, jer pomaže u terapiji mnogih tegoba i obolenja. Pomaže u lečenju, ali i u prevenciji bolesti.

Koristi se hiljadama godina. Postoje dve osnovne vrste: cejlonski cimet (poznat i kao „pravi“) i kasija (kineski), koji se danas najviše koristi. Cejlonski cimet je aromatična kora tropskog drveta (Cinnamomum), prijatnog mirisa i ukusa, a boja joj je crvenkasta.
Ovaj cimet je, zapravo, osušena kora ovog drveta koja se koristi kao začin za razne poslastičarske specijalitete (torte, kolači, itd.). Zbog izuzetne arome, ovaj cimet se koristi i u aromatizaciji nekih napitaka. Njegova aroma potiče od eteričnog ulja koje sadrži u sebi (cinamaldehin), a koje sadrži mnoge lekovite sastojke.
Cejlonski cimet ima značajno antioksidansko dejstvo, pomaže pri varenju hrane, a sadrži i hranljive materije i lekovite sastojke (biljna vlakna; vosak; gvožđe; kalcijum; mangan; metalhidroksid-halkon-polimer (mhcp); minerali; tanini).
Ovaj cimet odlično utiče na loš holesterol (loš sniževa, a dobar drži stabilno), kao i trigliciride. Čak su studije na životinjama pokazale su da je cejlonski cimet lek za visok pritisak. Baš zato što je pun antioksidanasa, pa štiti na taj način organizam od oštećenja zbog slobodnih radikala. Cejlonski cimet sprečava širenje gljivica. Naučna istraživanja pokazala su da se cejlonski cimet može koristiti i kao dobra alternativa protiv konzervanasa hrane koji se inače koriste, jer njegova značajna eterična ulja imaju izuzetno antimikrobno dejstvo.
Sadrži tanine i šećer i veoma je dobar izvor, bakra i cinka, dok od vitamin ima vitamin C, K, pirdoksin i riboflavin.
Zbog obilja lekovitih svojstava, ovaj cimet nije samo dodatak poslasticama već i u napicima koje svakodnevnom korišćenju. Njegovo blagotvorno dejstvo poznato je kod anoreksije, raznih infekcija, kao i kod krvarenja.

Smatra se kao izvanredan lek protiv dijabetese tipa2, jer samo gram cejlonskog cimeta na dan odlično utiče, pošto sadrži dosta katehina i epikatehina koji snižava nivo šećera; kao što je i od velike pomoći osobama koje se bore s bakterijskim i gljivičnim infekcijama. Cejlonski cimet znatno može smanjiti insulinsku rezistenciju, čime pomaže ovom, veoma važnom hormonu da obavlja svoju funkciju i snizi nivo šećera u krvi. Istraživanja su pokazala da se cejlonski cimet kao lek može sniziti nivo šećera u krvi za 10 do 29 odsto.

Isto tako, poznato je da dobro utiče i kod disajnih organa. Naime, mešavinom ovog cimeta sa medom pomoći će kod zapušenih sinusa, hroničnog kašlja, kao i kod artritisa. Tvrdi se čak i da pomaže kod čira na želucu. Cejlonski cimet se primenjuje i u izradi kozmetičkih proizvoda (preparata) za negu kože. Njegov, prijatan miris podsticajno utiče na rad mozga, poboljšava moć tj. kvalitet pažnje i memorije. Neka naučna tj. laboratorijska istraživanja koja su analizirale ćelije inficirane virusom side pokazala su da od 69 proučavanih lekovitih biljaka, cejlonski cimet kao lek ima najefikasnije dejstvo. Međutim, potrebna još su dodatna istraživanja koja bi potvrdila to antivirusno dejstvo, a naročito protiv HlV-a. Sprečava Parkinsonovu bolest je su naučna istraživanja sprovedena na životinjama, pa je otkriveno da cejlonski cimet u organizmu metaboliše u natrijum-benzoat (supstancu koja dospeva u mozak). Kod miševa koji su oboleli od Parkinsonove bolesti zaštitio je neurone, a i normalizovao nivo neurotransmitera i poboljšao je čak motorne funkcije.

Eterično ulje cejlonskog cimeta je, takođe, pokazalo odlične rezultate. Odlično se bori sa kandidom u crevima, može usporiti razvoj određenih bakterija (čak i listeriju, salmonelu), a sprečiće neugodno kvarenje desni i ukloniće loš zadah.

Dakle, blagodeti cejlonskog cimeta su raznovrsne veoma širokog spektra pomoći i lečenja. Cejlonski cimet jača srce i želudac, regnereše živce, osvežava krv, pomaže kod lošeg varenja, prečava stvaranja previše kiseline i sluzi u želudcu, pomaže kod grčevitog povraćanja, kod krvavih dijareja, krvarenja iz materice, kod preobilne menstruacije, krvarenja posle porodjaja, a stimuliše mokrenje i utiče protiv gihta.

Portal kodren.com © sva prava zadržana Izrada sajta|amwmg

Top Desktop version