KoDren

Switch to desktop

Susamovo ulje - blago Istoka

susamovo ulje

Iako su utvrđene brojne koristi od ovog ulja, ono se i dalje proizvodi u malim količinama, najviše zbog teškoće da se dobije iz semena. U mnogima zemljama ono se dobija naročitom metodom sa toplom vodom koja nije daleko odmakla od prvobitnog načina na koji se ono dobijalo.

Pored toga, postoji i veganski način, hladno ceđenje, koji je daleko teži i skuplji, pa ovom ulju dodaje cenu. Više od 65% semena susama koristi se upravo za dobijanje ulja.

U Indiji, gde je ono i nastalo, vekovima se zna koje sve prednosti susamovo ulje ima. Dok se kod njih praktikuje dobijanje ulja iz svežeg semena, u zapadnoj Aziji češće je izvlačenje ulja iz pečenog semena, zbog čega je ono tamnije boje. Svako je podjednako korisno i jednako lekovito.

Upotreba  susamovog ulja u ishrani

Iako se koristi u ishrani u Aziji, susamovo ulje zapravo i nema toliko korisnih sastojaka zbog čega bi ga preporučivali. Ono jeste puno omega 6 kiselinama i vitaminom K, ali to je zapravo i jedino što ima. Daleko je važnija njegova upotreba u kozmetičke svrhe i kao zaštita od bolesti i infekcija. Svakako da veoma dobro podnosi temperaturu pa se može koristiti kao zdrava zamena za suncokretovo ulje, naročito za duboko prženje, ali je za takvu upotrebu ipak veoma skupo.

Ukoliko se žele iskoristiti sva njegova svojstva, može se uzimati i u sirovom stanju. Budući da smanjuje broj slobodnih radikala, onda je sigurno da konzumiranje makar i jedne kašičice dnevno smanjuje nivo u crevima, sprečavajući razvoj kancera. Utvrđeno je, takođe, da smanjuje i nivo holesterola i reguliše šećer.

Upotreba  susamovog ulja  na koži

Ako se nešto može pripisati ovom ulju to je neverovatna sposobnost zaštite kože od melanoma i raka kože. Smatra se da samo nanošenje na kožu smanjuje postojeće melanoma i sprečava nastanak mnogih novih. Interesantno je da se može kombinovati sa kakao puterom (kao zaštitnikom kože i stimulatorom stvaranja pigmenta) i dobiti veoma zdrava krema za zaštitu od sunčanja. Ovako pripremljena krema prodire duboko u kožu, sve do kosti, gde štiti od osteoporoze i raka kostiju. Pored toga, podmazuje zglobove, pa se može mazati i kao krema ali i masirati bolne zglobove, uz prateće vežbe istezanja i rotacije kako bi se zglobovi zagrejali i ulje prodrlo duboko u kožu.

Antiupalno dejstvo susamovog ulja

Još su u starim vremenima znali da je susamovo ulje dobro kao preventiva kod upala i sinusitiisa. Dovoljno je ukapati nekoliko kapi u nozdrve i sprečiti bolest ili umanjiti već postojeću upalu. U te svrhe može se grgotati u grlu i smanjiti upale grla i bolovi. Kako je odličan u ubijanju bakterija, preporučuje se mućkanje u ustima pre pranja zuba da bi se lečio gingivitis i paradontoza.

Slično deluje i na celom telu. Može se mazati na skalp i tako smanjiti perut, jer se njime uništavaju bakterije koje ga izazivaju. Utvrđeno je da se dobro pokazao u lečenju hemoroida i štetnih dejstava radiološkog zračenja bilo koje vrste. Neki kažu da sprečava infekcije na bazenima, pa se treba namazati njime pre ulaska u bazen, što samo potpunjuje dejstvo koje već ima protiv posledica sunčanja.

Suprotno našem ubeđenju, ulje nekada može biti dobro za kožu lica i smanjiti bubuljice. Susamovo ulje ne samo da ne masti dodatno kožu, već uništava sve bakterije koje izazivaju bubuljice na njoj. Može se mazati i na dečju guzu kako bi sprečilo ojede i infekcije.

Antiparazitsko dejstvo

Susamovo ulje ima i jednu odličnu osobinu a to je da uništava parazite, uključujući i vaške i šugarac. Potrebno je premazati kosmati deo glave uljem i nakon pola sata isprati. Ponoviti ovaj tretman nekoliko puta.

Ukoliko samo želite da dodate susamovo ulje u svakodnevnu rutinu, najbolje je da ga uzimate po kašiku svakoga jutra na prazan stomak. Nemojte gutati, već držite u ustima i nežno mešajte sa pljuvačkom, dok se ono samo sliva. Tako neće opteretiti stomak i imaće mnogo jači efekat.

Portal kodren.com © sva prava zadržana Izrada sajta|amwmg

Top Desktop version