KoDren

Switch to desktop

Simptomi koji ukazuju da pijete malo vode

dehidracija

Kada izgubimo više tečnosti nego što smo uneli, dolazi do dehidracije organizma. Mi svakodnevno gubimo tečnost, kako aktivno, tako i pasivno. Najčešće je to disanjem, mokrenjem, pražnjenjem creva, znojenjem, kao i njihovim kombinovanjem.

Nadoknadu gubitka tečnosti unosimo u organizam putem pića i hrane. Dehidracija može nastati brzo ili polako. Razlozi mogu biti veoma različiti kada je u pitanju gubitak tečnosti u organizmu koji dovode do dehidracije.
Kada je organizam zdrav, mi imamo izbalansiran proces gubitka i nadoknadu tečnosti. U normalnim uslovima taj gubitak tečnosti je dve do tri litre na dnevnom nivou. Organizam je sposoban da prati količinu tečnosti koja mu je potrebna da pravilno funkcioniše. On to vrši na dva načina: kroz osećaj žeđi i tako nam alarmira da popijemo vodu (tečnost) i preko hormonskog sistema (čak i preko antidiuretskog hormona) smanjenjem izbacivanja tečnosti mokrenjem onda kad je neophodno organizmu da sačuva tečnost.

Vrste dehidracije

Postoji više vrsta dehidracije, a to su: hipertonična, hipotonična i izotonična.
Hipertonična dehidracija nastaje kada se gubi više vode nego natrijuma putem nepravilnog uzimanja tečnosti, preteranog znojenja, korišćenja nekih diuretika, itd. Dok je kod hipotonične dehidracije obrnut proces. Dakle, nastaje kada je gubitak natrijuma veći od gubitka vode, na primer u slučajevima pojačanog znojenja, ili kada se gubitak elektrolita tretira samo vodom. Ovaj tip dehidracije može da se komplikuje sa hiponatremijom.
I treća vrsta dehidracije je ona koja je najučestalija, a i najčešće se javlja kod dece, a to je izotonična dehidracija organizma. U ovom slučaju se natrijum i voda gube u istoj količini. Uzrok ove vrste dehidracije je dijareja, povraćanje i neprimeren unos tečnosti. Odojčad i mala deca lakše dehidriraju u odnosu na stariju decu i odrasle, zbog bržeg i lakšeg gubitka veće količine vode.

Koji su uzroci i posledice dehidracije?

Posledice i uzroci dehidracije mogu biti različiti; od bakterijski i virusnih, pa sve do parazitskih ili nekih klasičnih i kombinovanih uzroka (kao što su visoka telesna temperatura, učestalo mokrenje, dijareje ili neke vrste dijabetesa, pojačano znojenje, visoka vlažnost vazduha). Takođe, uzroh može biti i celijakrija (urođena nesposobnost da se svari gluten) ili cistična fibroza (ona je nasledna i urođena bolest, nije zarazna, a najčešće pravi problem u plućima, crevima, pankreasu ili jetri).

Dehidracija organizma može da utiče na više grupacija funkcija u organizmu. Tako kardiovaskularna funkcija dovodi do umanjenja ili ubrzanog rada srčanog mišića ili smanjenje količine krvi koje srce obezbeđuje organizmu ili arterijskog pritiska ili nekog drugog problema; dok funkcija termoregulatora smanjuje otpornost na toplotu i ubrzava iscrpljenost kod vežbanja; a mišićna funkcija uvećava temperaturu mišića, javljaju se grčevi, itd.  

Koji su simptomi dehidracije?

Dehidracija organizma može biti blaga, umerena ili ozbiljna. Stoga, potrebno je obratit pažnju na simptome koji upućuju na stepen problema. Blaga je okarakterisna malaksalošću, glavoboljom, umorom, vrtoglavicom. Umerene je uočljiva kada su usta suva, koža suvlja tj. neelastična, ubrzani otkucaji srca, manjak mokrenja; dok na ozbiljnu dehidraciju upućuju simptomi kao što su brzo disanje, žeđ, nemanje urina i poremećeno stanje svesti. Simptomi kod dece su najčešći u vidu razdraženosti, uznemirenosti, malaksalosti, pospanosti, plač bez suza, hladna koža ili znojna koža, suve usne, smanjeno mokrenje (ili izostanak mokrenja u periodu od osam do dvanaest sati), obojen urin, itd. Dete može da ima jedan ili više (kombinovanih) znakova dehidracije.

Trudite se popiti vodu odmah nakon što se probudite, na taj način ćete nadohnaditi gubitak vode tokom spavanja, a i uklonićete nečistoće iz tela. Izbegavajte napitke koji sadrže mnogo šećera, jer ti napici izazivaju žeđ (dehidraciju), kao i napici sa kofeinom i alkoholom. Isto tako, gazirane napitke izbegavajte, jer oni ostavljaju utisak punoće, stoga eleminišu osećaj za konzumacijom vode.

Portal kodren.com © sva prava zadržana Izrada sajta|amwmg

Top Desktop version