KoDren

Switch to desktop

Psilium ljuspice

psilium ljuspice

Psilium (indijski trputac, ili buhačica) se koristi i jedna je od najboljih preporuka prvenstveno kod ljudi koji koriste nisko ugljenohidratnu hranu (npr. prilikom dijete), kao i kod onih koji imaju problema sa varenjem.

Psillium je dostupan u kapsulama, prahu ili ljuspicama, a možete naći u bolje opremljenim prodavnicama zdrave hrane i po pristupačnim cenama.

Psilium raste u Indiji, Iranu, Maloj Aziji i u južnoj Europi. Ova biljka sadrži vlakna, lipide, nezasićene masne kiseline, kao i mnogo sluzi. Ta sluz je vrlo bitna zbog efekta „podmazivanja“ creva. Dijetalna vlakna u biljci pomažu formiranju većeg volumena i otporna su na probavne enzime, tako da će vam lako proći kroz želudac do debelog creva. Pošto psilium upija (prikuplja) vodu, on na tak način pokreće creva, pa će zbog toga smekšati stolicu, i eleminisati zatvor (koji može biti uzrokovan stresom, nedovoljno uzimanje tečnosti, ako radite posao koji iziskuje najviše vremena u sedećem položaju ili je razlog neko fizičko oboljenje, kao što su hemoroidi, i slično). Ovakva ishrana će vam pomoći i kod eleminisanja bola prilikom pražnjenja creva, posebno ukoliko patite od analnih fisura ili hemoroida. Isto tako, psilium će vam umanjiti nadutost.

Pošto je važno da nam ishrana bude bogata vlaknima, psilium ljuspice će nam pomoći da eleminišemo mnoge negativne zdravstvene aspekte. Naime, ove ljuspice će nam pomoći da uravnotežimo opšte zdravlje creva, poboljšaće probavu, a što je takođe interesantno, smanjiće nam apetit (što u potpunosti odgovara onima koji su na određenim dijetama). Koristiće vam i u slučaju iritiranih creva, čak i za one koji pate od hemoroida, analnih fisura (pukotine u ili oko analnog otvora). Čak se preporučuje posle rektalnih operacija, i u slučajevima kad imate dijareju. Naime, vrlo je zanimljivo da, može povoljno delovati i na smirenje dijareje, iako je psilijum prvenstveno laksativnog karaktera. 

Dokazano je da psilium odlično deluje na kardiovaskularni sistem, jer su brojne studije pokazale da utiče protiv ovakvih oboljenja, jer jača srčani mišić. Uključenje psiliuma u ishranu snizićete krvni pritisak, nivo lipida, a sniziće vam i holesterol, kao i to da će održavati nivo šećera u krvi. Takođe, preporučuje se korišćenje psiliuma tokom trudnoće, kako bi blagotvorno uticao na majčine organe, kao i na plod. Ipak, najbezbednije je da trudnice zatraže savet svog lekara, pre uvođena psiliuma u ishranu.

Dakle, psiliujm ljuspice će vam mnogo pomoći i biti od velike koristi jer možete kontrolisati na taj nači unos hrane u organizam (smanjuje apetit, pa će na taj način smanjiti gojaznost), potom, lečenje dizenterije, kataralni uslovi genito-urinarnog trakta, upala membrane crevnog kanala itd.

Psilium ljuspice mogu se koristiti kroz duže razdoblje, bez ikakve štete za organizam (što nije slučaj sa nekim drugim biljkama, npr. senom, koja može izazvati ošećenja creva ako se duže vrmenski period konzumira).

Ove ljuspice se mogu dodavati u smesu dok pravite hleb, peciva ili kolače.

Retki su slučajevi alergijske reakcije, a vrlo je zastupljen u farmaceutskoj industriji.

Kako se koriste psilium ljuspice?

Piju se dve kašičice (5gr) razmućene u čaši vode od 2dl. Pored vode mozete koristiti čaj ili sok. Uzima se jednom do dva puta dnevno, pola sata pre obroka. Čim razmutite odmah popite, jer će do želatiranja doći tek u želucu. Pored toga, nemojte zaboraviti da tokom dana pijete dosta vode, kako biste potpomogli njegovu učinkovitost i dejstvo.

Doziranje:

Kod problema sa zatvorom uzimajte 5 do 25gr dnevno; dok za dijareju 10 do 30gr dnevno, a za smanjivanja holesterola 10gr dnevno. Studije su dokazale da uzimanjem 5gr psilijuma dnevno može pomoći dijabetičarima tipa 2.

 

 

Portal kodren.com © sva prava zadržana Izrada sajta|amwmg

Top Desktop version