KoDren

Switch to desktop

Bundeva kraljica jesenje trpeze

bundeve

Došla je jesen i sa njom običaji i događaji koji nas pripremaju za zimu. U iščekivanju hladnih dana potrebno je da se pripremimo za prehlade i pad imuniteta, upale i infekcije, ali i depresiju i onu tihu potištenost koju nam donose mračni i kišoviti dani.

Ako ste od onih koji jedva čekaju neki veseli i blesavi događaj da njime ispune mračne dane, ako što je Noć veštica, ali i zdravu hranu, onda je bundeva vaš izbor za naredne dane.

Budući da se koristi u obeležavanju Noći veštica, kada je izdubimo i tako napravimo karakterističan izraz lica na njoj njena sredina koju bi inače bacili i te kako može biti upotrebljena za naše zdravlje. A kada govorimo o zdravlju, šta bi bilo bolje nego zdrava i jedra biljka prepuna koristi? Kada vidite šta sve dobro nam može doneti bundeva, cele zime ćete je sa zadovoljstvom dubiti i čuvati njeno jezgro.

Bundeva spada u povrće, iako je po ukusu slatkasta. Smatra se da ima severnoameričko poreklo, mada se danas može naći skoro na celom svetu. Tome je svakako doprineo i običaj za Noć veštica, koji raznim sredstvima i medijima dolazi do nas, ali i njen divan ukus u sklopu sa ogromnom koristi po zdravlje.

Koristi i dejstvo bundeve

Bundeva je prepuna antioksidanasa, među kojima je vitamin C po koncentraciji na visokom prvom mestu. Oni sprečavaju bolesti i naročito starenje kože i tela, bilo da se uzimaju u vidu hrane ili se koriste kao maske i preparati za spoljnu upotrebu.

Pored vitamina C, svakako treba pomenuti i vitamine B i A, korisne za očuvanje kolagena u tkivima i koži, ali i za vid i imunitet. Sa ovakvim sastojcima, bundeva je odlična preventiva za nastanak oboljenja kože, tamnih mrlja, bora, upala i starenje rožnjače, krtih kostiju i više vrsta raka. Vitamin A proizvodi kolagen, zadužen za podmazivanje kože, sprečavanje njenog starenja i štiti od Sunca.

Bilo da se uzima kao hrana ili se sprema u raznim maskama, bundeva je odlična u zaštiti kože od starenja, tamnih fleka ali i akni, za koje se preporučuje nekoliko odličnih maski ili prosto samo trljanje kože bundevinom korom. Oni koji su probali tvrde da je ona najbolji prirodni lek za ovu vrstu oboljenja.

Bundeva obiluje i mineralima, među kojima je kalijum na prvom mestu, zatim cink, bakar, gvožđe i magnezijum. Ovakva kombinacija pomaže u smanjenju rizika od oboljenja srca, želudačnog ulcera, raka prostate i debelog creva, a ulje bundeve smanjuje i ublažava simptome stresa i nervoznih creva.

Priroda se pobrinula da nas zaštiti i u zimskim mesecima stvarajući ovo povrće, koje nam jača imunitet, ali sprečava depresiju i apatiju i praktično štiti od tipičnih zimskih bolesti i poremećaja. Sa samo 26 kalorija po 100 grama bundeve, možemo je jesti preko cele zime i kao slatkiš, užinu ili ručak, bez bojazni da ćemo dodati neprijatne zimske kilograme.

Kako izabrati dobru bundevu?

U prirodi se nalazi više vrsta bundeve, različitih oblika i boja. Možete je naći u bojama od zelene do narandžaste, okrugle do potpuno nepravilnih oblika. Svaka je podjednako vredna i korisna, a njihov oblik zavisi samo od položaja u kojem je bila dok je rasla.

Kao i kod svih sličnih povrća, teško je utvrditi da li je bundeva sveža samo na osnovu kore. Najbolje je pogledati peteljku. Ukoliko je sveža i još tvrda i sočna, znači da je bundeva sveža i ubrana skoro. Kada naiđete na suvu i krtu peteljku, znajte da je taj primerak ubran odavno i da će i bundeva iznutra biti suva i neukusna. Dobro pogledajte koru, jer ona pokazuje da li je bundeva čuvana u vlažnoj sredini, po buđi koja se može uhvatiti na nekom delu ili ima rupice kroz koje su ušli paraziti i oštećuju je.

Jedna od dobrih stvari kod bundeve je i ta da se može dugo čuvati, u mračnom (i suvom) špajzu do nekoliko nedelja, dok u zamrzivaču i do tri meseca. Ako želite da je čuvate svežu, očistite je mešavinom od jedne kašičice hlora na 4 litra vode i osušite dobro krpom. To će očistiti kožu od nečistoća i parazita i pripremiti je za dugo „ležanje“.

Šta sve možemo spremati sa bundevom?

Od bundeve se može pripremiti mnogo jela i čini se da poslednjih godina i kod nas dolazi sve više različitih novih specijaliteta koji se mogu veoma lako pripremiti. Dok su naši stari umeli da ubace poneko parče u šporet i peku dok pripremaju ostala jela, danas je pečenje u rerni predugo i nepraktično. Zato je možda bolje dinstati u tiganju na malo maslinovog ili palminog ulja, ali na srednoj temperaturi kako bi se sačuvali svi sastojci.

U Americi je pratično deo kulture spremanje čorba od bundeve, koja se priprema veoma lako. Dovoljno je nakon dugog kuvanja jednostavno je izmiksirati u blenderu i zakuvati. Pire od bundeve takođe se može dodati brašnu i napraviti divan bundevin hleb ili mafin, a sigurno je da i naše bake znaju recepte za spremanje ukusnih pita od bundeve – sa korama ili testom.

Konačno, i bundevino seme je odlična grickalica, jer osušeno i ispečeno postaje zarazna zabava za duge zimske noći uz filmove. Ukoliko možete da kupite ulje od bundeve, možete ga mešati sa drugim uljima i kuvati daleko ukusnije i zdravije obroke ili uzimati po kašiku dnevno kako biste sprečili razvijanje parazita i oboljenja creva.

Kada vam sledeći put deca traže da napravite strašnu lampu za Noć veštica, setite se da tu sredinu sačuvate i isprobate brojne mogućnosti koje nudi. Sigurno ćete tako sačuvati zdravlje ali i liniju čak i zimi.

Portal kodren.com © sva prava zadržana Izrada sajta|amwmg

Top Desktop version