KoDren

Switch to desktop

Zdravstvene koristi brazilskog oraha

brazilski orah

Drveće brazilskog oraha se obično nalazi u nepotopljenim šumama Brazila, Bolivije, Venecuele i Perua. Ono je jedno od najviših i najdugovečnijih biljaka među svim vrstama drveća u tropskim šumama. Svako drvo može da dostigne visinu od čak 50 metara visine, a „životni vek“ svakog od njih je između 500 i 700 godina.

Postoji briga da je proizvodnja brazilskog oraha znatno opala poslednjih godina i ilegalno je seći ovo drveće u Brazilu. Sa impresivnim sastavom vitamina i minerala, kao i proteina, masti, ugljenih hidrata i vlakana, brazilski orasi su „kompletan paket“ hrane, naročito zbog činjenice da sadrže neverovatno visok sadržaj selena. Brazilski orah se može jesti ceo, ili se iz njega može izdvojiti esencijalno ulje za brojne lekove.

Zdravstvene koristi brazilskog oraha

Brazilski orah ima visok broj kalorija, sadrži odlične količine vitamina, minerala i antioksidanasa. Oko 100 grama ovih oraha sadrži 656 kalorija, a ovako visok broj kalorija dolazi iz masti. Ovo koštunjavo voće bogato je vitaminom E i ima ga čak 7,87 miligrama na 100 grama, što je oko 52 odsto preporučene dnevne doze. Ovaj vitamin štiti kožu od slobodnih radikala, ali i održava celovitost ćelijske membrane sluznice.

Brazilski orah sadrži i izuzetno visoke nivoe selena, 100 grama sadrži oko 1.917 mikrograma, što je najveći prirodni izvor ovog minerala. Samo jedan do dva brazilska oraha su sasvim dovoljna da unesemo preporučenu dnevnu količinu selena,  jer i preterivanje može da škodi. Antioksidansna svojstva selena poboljšavaju funkciju vitamina E i C, koji pomažu u podmlađivanju kože. Kod muškaraca selen je odličan za povećanje nivoa testosterona, a za žene je bitan jer služi kao zaštita protiv raka dojke. Što su veći nivoi selena kod žene, to je niža stopa raka dojke. Kod oba pola selen potpomaže povećanje dobrog holesterola i smanjenje lošeg holeterola, što su dokazala i brojna istraživanja.

Pored selena, sadrže i veoma dobre nivoe drugih minerala kao što su bakar, magnezijum, mangan, fosfor, kalcijum, gvožđe i cink.

Isto tako, kao i bademi, i brazilski orasi ne sadrže gluten, zbog čega se često koriste kao sastojci bezglutenske hrane.

Ovo koštunjavo voće je i odličan izvor kompleksa vitamina B, kao što su tiamin (sadrži 51 odsto preporučene dnevne doze na 100 grama), riboflavin, niacin, pantotenička kiselina, vitamin B6 i folati.

Ulje brazilskog oraha ima brojne tradicionalne medicinske svrhe i često služi kao ulje za masažu kože, ali i preparat koji istu omekšava i štiti je od suvoće. Isto tako se koristi i za kuvanje i u farmaceutskoj i kozmetičkoj industriji.

Šta treba znati kada kupujete brazilske orahe?

Zbog činjenice da su brazilski orasi uglavnom proteini i zdrave masti, veoma su podložni tome da postanu užegli i da se njihova delikatna ulja oštete. Brojne prodavnice „zdrave hrane“ ih sada imaju jer je velika potražnja za njima. Ono o čemu treba da vodite računa jeste da ne budu mekani kada ih zagrizete i žvaćete i još više – da se ne osećaju čudno kada ih pomirišete. Potrebno je čuvati ih na hladnom i suvom mestu i pojesti ih relativno brzo.

Kako jesti brazilski orah?

Kvalitetni brazilski orasi su prilično ukusni i sami po sebi, ili kada im se doda malo soli. Ono što je bitno da se razume jeste da pečeni, kuvani i prženi orasi imaju u sebi oštećena ulja koja potom mogu da naškode vašem telu. Dakle, ukoliko želite da vaši brazilski orasi, a i vi, budete zdravi, ni po koju cenu ih nemojte kuvati ili peći. Mnogi sirovi orasi imaju raznovrsna zdravstvena svojstva, ali ono što je sigurno jeste da su brazilski orasi na samom vrhu te liste.

Možete ih samleti ili smrviti i dodati u omiljenu salatu, kako biste obezbedili dodatnu hrskavost. Ubacite jedan ili dva oraha u svoj smuti, ili ih iseckane pospite po vrhu svog zdravog dezerta ili jogurta.

Portal kodren.com © sva prava zadržana Izrada sajta|amwmg

Top Desktop version