KoDren

Switch to desktop

Kako da prekinete lošu naviku u ishrani?

loša navika

Često ćemo sedeti u društvu gde ćemo čuti kako nam se sagovornik žali na to kako bi bilo dobro da se odrekne loših navika u svakodnevnici. Od toga da želi da se bavi više fizičkom aktivnošću, da prestane da puši, da pije manje kafa, pa sve do toga da se fokusira i uradi po zdravlje one najbitnije izmene ili dopune, a to je prvanstveno u ishrani. Dakle, kako da prekinete lošu naviku u ishrani je tema koja nam se često provlači kroz naše živote. Kako se fokusirati i istrajati u ovako važnim odlukama po zdravlje, od bitnog je značaja za sve nas.

 

Analiza

Kao prvo, moramo analizirati šta je to što je loše po nas, a konzumiramo svaki dan. Ako je potrebno napravite spisak da biste stekli bolji uvid. Dakle, popis svakodnevnih aktivnosti tj. popis konzumacije hrane je od primarnog značaja. Čak I kada budte u procesu privikavanja nove navike u ishrane popisi tj. “dnevnici” ishrane će vam pomoći da se disciplinujete, da tačno znate koji dan ste šta konzumirali, a šta preskočili ili se niste držali obećanja i ponovo potpali pod lošu staru naviku.

Ograničiti ili potpuno ukinuti – osmisliti plan

Naravno da je tešto reči i odmah prekinuti sa nekom lošom navikom. Naročito ako ih ima mnogo. Treba uvideti kojim redom ih eliminisati i šta je prioritetno. Često je u takvoj situaciji dosta poželjno uvesti prvenstveno ograničenja, koja će te vremenom povećavati do ciljne eliminacije loše navike. Dakle, na ovaj način tj. gradacijski, je možda i veća šansa da se oslobodite loše navike pošto ste je na isti način i sticali – postepeno (gradacijski).

Okidači i kontekst

Često stres ili neke slične (ili iste) situacije nas vuku da uvek isto odreagujemo i tada često posežemo za lošim navikama u životu. Posmatrajte širi konteks. Svakako je se tu često krije ključ opstajanja vaših loših navika. Svaki put kad posegnete za čašom alkohola, većom količinom nezrave hrane, cigaretom ili grickanjem noktiju, zapitajte se zašto ste posegli za tim. Posmatrajte kontekst kad dolazi do vaše reakcije, zašto se održava ta loša navika. Dakle, prepoznati i suočiti se sa okidačima za takvo ponašanje je od primarnog značaja.

Upornost i strpljenje uz potavku preciznih i malih koraka

Korak po korak, cilj po cilj mogu biti od velikog olakšavajućeg značaja za odvikavanje od loših navika. Napravite sebi plan pozitivnih ciljeva. Na primer, želite izbaciti krompir iz ishrane, ali već je mali pozitivan korak ako konzumirate duplo manju količinu nego inače ili još bolje, kada uz njega ubaciti povrće ili salatu, ina taj način ćete uneti u organizam manju količinu krompira.

Pronađi zdravu zamenu

Da biste postepeno prešli na dobru naviku i otarasili se stare (loše) navike u tome dosta pomaže i pronalaženje zdrave zamene. Naime, ako ste rešili da smanjite ili ukinete slatkiše, zamenite ih zdravijom namirnicom - na primer, voćkom. Čest je slučaj kod onih koji su rešili da ostave cigarete da u kriznim trenutcima kada bi posegnuli za cigaretom, uzimaju žvake ili elektronske cigarete, itd. Stoga, pronađite zdraviju zamenu i olakšajte ta taj način period krize u procesu odvikavanja.

Podrška

Kao i u svakom sticanju novih navika (a u ovom slučaju prekidanje loših navika) da biste uspešno savladali svaku krizu potrebna vam je i dodatna podrška. Podrška može biti od bliskih ljudi, od iste ciljne grupe koja prolazi kroz istu situaciju (često tome mogu poslužiti i određene zajednice na fejsbuku), pa čak i ako procenite da vam je potrebna i rešite se za profesionalnu podršku. Tada se možete opredeliti  za profesionalne osobe kao sto su na primer psiholog ili nutricionista. Ovaj segment u odvikavanju od loših navika je veoma značajan za svaku osobu, jer podrška i uteha uvek povećava i ubrzava prilagođavanje i izlazak iz loših navika.

Portal kodren.com © sva prava zadržana Izrada sajta|amwmg

Top Desktop version