KoDren.COM Budite zdravi ko dren!

Najnovije
A+ A A-

Biljna mleka: Kako odabrati koje je za vas

biljna mleka

U današnje vreme sve više ljudi se žali na određene zdravstvene tegobe posle konzumacije mleka i mlečnih proizvoda. Naime, radi se zapravo o netoleranciji na mleko tj. na laktozu (mlečni šećer). Istraživanja su pokazala da 75% populacije danas ima intoleranciju na laktozu iz životinjskog porekla.

Simptomi mogu biti blaže ili jače izraženi, a najčešći simptomi su u digestivnom traktu, kao što su: problemi sa želucem (grčevi, bol), dijareja, nadimanje, ili mučnina. Da bi došlo do prekida ovih simptoma jedino i najpouzdanije je da životinjsko mleko isključite iz ishrane.

Ipak, prikladna a i zdravija zamena postoji za to. Naime, biljna mleka su odlična zamena i svakako zdravija, a veoma lako ih možete napraviti sami kod kuće. Takođe, ova mleka su odlična zamena za životinjsko mleka za vreme posta ili ako ste vegan, vegetarijanac ili ako želite samo da se zdravije hranite, kao i sa manje masnoća. Što se tiče kacijuma, a za koga se većina zalaže da se unosi putem životinjskog mleka, ovde takođe ne morate da brinete jer neke vrste biljnog mleka sadrže čak i veći procenat kalcijuma u sebi. Prijatnog su ukusa, a ublažiće vam i tegobe ako imate čir ili gorušicu. Lekari i nutricionisti se zalažu da životinjsko mleko treba da piju samo deca do četvrte godine. Stoga, i deci bi u starijem dobu prijalo uvesti biljna mleka u svakodnevnu ishranu.

Nutritivne vrednosti ovih biljnih mleka su fantastične po merila zdravlja čoveka. Sadrži kalcijum, vitamine B konmpleksa, fosfor, gvožđe. Dakle, pored proteina veoma su bogata vitaminima i mineralima. Za razliku od životinjskog (gde samo 25% hranljivih materija organizam apsorbuje), hranljivi materije iz biljnih mleka mogu se apsorbovati u potpunosti. Ova biljna alternative u ishrani može značajno pozitivno da vam utiče na zdravlje, naročito ako ste anemični, dijabetičar ili kardiovaskularni pacijent.

Najpoznatija biljna mleka

Najpoznatija biljna mleka su: sojino mleko, bademovo mleko, lešnikovo mleko, ovseno mleko, kokosovo mleko. U prodavnici, takodje, možete naći mleko od ječma, pirinča i oraha. No ono sa čim jedino treba biti obazriv je da su česte alergijske reakcije na sojino i orahovo mleko. Mleko od oraha, integralnog pirinča i soje, ima nisku pH vrednost, pa ih ne bi trebalo uzimati često da ne bismo stvorili „kiselost“ organizama (a zna se da je “kiselost” organizma glavni preduslov za svaku bolest).

Bademovo mleko


Bademovo mleko
je veoma bogato antioksidansima i vitaminom E, a inače je i najmanje kalorično. Badem sadrži fitinsku kiselinu, pa je potrebno da budu dobro potopljeni u vodu pre nego krenete da pravite bademovo mleko, da biste izbegli povezivanje sa kalcijumom, cinkom kao i gvožđem u organizmu. Takođe, ova procedura utiče generalno na absorbciju mleka u organizmu. Najbolje je da ga pravite od celih zrna sirovog badema. Ovo mleko je lagane teksture, pa ga možete koristiti svuda kao i obično mleko što ste koristili (u kolačima, kafi, smutijima).

Ovseno mleko

Ovseno mleko ćete jednostavno napraviti kod kuće od ovsenih mekinja i vode. Na zdravlje veoma dobro utiče, jer smanjuje holesterol u organizmu a takođe je bogato i vlaknima.

Kokosovo mleko

Kokosovo mleko poznato po svojo kremastoj teksturi i sadrži nizak stepen ugljenih hidrata i proteina, pa je stoga odličan za one koji su na specijalnim režimima ishrane ili dijetama. Bitna napomena za ovu vrstu mleka je da povećanim unosom može doći do rasta LDL i holesterola u organizmu. Stoga, budite obazrivi u količinama konzumacije ovog napitka.

Sojino mleko

Sojino mleko ćete najčešće čutu da se koristi (naročito u ugostiteljstvu). Međutim, ovo mleko treba izbegavati zbog same zastupljenosti GMO soje u industriji, kao i zbog veće zastupljenosti izoflavonima, fitonutritijentima u soji, a koji se u telu pretvaraju u biljne estrogene. Ovo mleko proizvodi se od zrna soje ili od sojinog proteina izolata.

Portal kodren.com © sva prava zadržana Izrada sajta|amwmg