KoDren

Switch to desktop

Divno bademovo mleko!

bademovo mleko

Bademovo mleko je jedno od najboljih mleka koje možete koristiti, posebno ako ne trpite laktozu. Ono ne sadrži zasićene masti i holesterol , ali sadrži omega - 3 masne kiseline, tako da je vrlo dobro za vaše srce.

Bademovo mleko je bogato proteinima,  jedna čaša ili 250ml bademovog mleka  sadrži oko jedan gram proteina. Takodje ista količina bademovog mlijeka sadrži oko jedan gram dijetalnih vlakana.

Bademovo mleko ima vrlo malo kalorija , sadrži oko 50 kalorija na 250ml (bez ikakvih dodataka), veoma malo ugljenih hidrata otprilike  2 grama na 250ml. Bademovo mleko sadrži oko tri grama masti na istu količinu.

Bademi su bogati vitaminima i mineralima pa bademovo mleko ne mora dodatno da se vitaminizira. Bademi sadrže vitamin E, mangan, selen, magnezijum, kalijum, cink, gvožđe, vlakna, fosfor i kalcijum. Flavonoidi u bademovom mleku  pomažu  u prevenciji od raka i usporavaju znakove starenja. Visoki nivo antioksidansa vitamina E koji se nalazi u bademovom mleku takodje ga čini veoma dobrim za  korišćenje u prevenciji od raka.
Zbog toga što bademovo mleko ima malo kalorija i masti, a veoma je bogato  mnogim esencijalnim vitaminima i mineralima, super je i za one koji žele da smršaju a na zdrav način.

Pored svih ovih dobrih strana imamo još jednu informaciju za vas koja će vas obradovati: Veoma se lako pravi! Evo kako napraviti bademovo mleko kod kuće:

Sastojci:

1 šolja nepečenih badema (po mogućstvu organskih)

Voda

Cimet, ekstrakt vanile, urme (opciono)

Način pripreme:

Potopite bademe u hladnu vodu i ostavite ih preko noći da omekšaju (oko 10 sati). Prospite vodu isperite bademe i ubacite ih u blender (nemojte ih ljuštiti jer bademova kora sadrži mnoge korisne sastojke). Na jednu šolju badema dodajte 4 šolje vode u blender. Ukoliko želite intenzivniji ukus možete dodati 2-3 urme, malo ekstrakta vanile ili cimeta.

Mutite u blenderu dok se bademi skroz ne usitne. Smesu koju ste dobili dobro procedite iz pomoć gaze  I  cediljke. Potrudite se da istisnete svu tečnost iz ove smese badema. Tako ste dobili čisto bademovo mleko koje treba čuvati u frižideru i iskoristiti ga u roku od 3-5 dana. Bademovo  meso koje vam je ostalo, nemojte baciti jer ga možete ga iskoristiti za neki kolač, ili u pahuljicama (ispecite u rerni I onda isitnite I posipajte musli da vam budu ukusnije).

Bademovo meko možete koristiti u mnoge svrhe ali se trudite da ga termički ne obrađujete jer time uništavate njegova dragocena svojstva.

Portal kodren.com © sva prava zadržana Izrada sajta|amwmg

Top Desktop version