KoDren.COM Budite zdravi ko dren!

Najnovije
A+ A A-

Recepti za LCHF ili KETO sladoled

lchf sladoled

Kada kažemo sladoled, neke od stvari koje nam padaju na pamet, bar kada je u pitanju nutritivna vrednost jesu – šećer i aditivi. Gotovo da ne postoji sladoled na koji ćete naići u prodaji da nije prepunjen velikom količinom ugljenih hidrata, odnosno šećera, kao i veštačkih zaslađivača. Pak, to ne znači da ćete odustati od ove hladne poslastice, jer da se ne lažemo, teško im je odoleti.

 

A šta ako ste na keto dijeti ili bilo kom vidu ishrane sa malo ugljenih hidrata, a više masti? Rešenje postoji i za vas u vidu LCHF recepata za sladolede koje možete lako pripremiti kod kuće i uživati u njima bez griže savesti, bilo da ste ljubitelj čokoladnih ili voćnih poslastica.

LCHF čokoladni sladoled

Od sastojaka će vam biti potrebni:

- 2 šolje slatke pavlake

- 1 i po šolja kokosovog ili bademovog mleka, podeljena na dva dela

- pola šolje kakao praha

- pola šolje eritritola ili stevije po želji

- 4 velika žumanca

- 100 grama tamne čokolade sa minimum 75% kakaa

- pola supene kašike ekstrakta vanile

- četvrtina ili polovina tečnog ekstrakta stevije ili drugog zaslađivača

Priprema:

Stavite činiju u posudu sa ledom i stavite to sa strane. U međuvremenu, u srednjem tiganju srednje toplote, pomešajte slatku pavlaku, 1 šolju kokosovog mleka, kakao prah i zaslađivač. Mešajte dok se masa ne sjedini na temperaturi od oko 80 stepeni. Žumanca mešajte u činiji srednje veličine i polako dodajte jednu šolju mešavine koju ste predhodno sjedinili. Polako dodajte i žumanca u tiganj, stalno mešajući. Mešajte sve dok temperatura ne dostigne 90 stepeni. Uklonite tiganj sa vatre i dodajte iseckanu čokoladu. Ostavite tako da odstoji pet minuta, a zatim mešajte dok smesa ne postane glatka. Sipajte mešavinu u činiju koja se nalazi u posudi sa ledom i ostavite da odstoji 10 minuta. Zatim umotajte to u plastičnu foliju i ostavite da odstoji u frižideru bar 3 sata. Zatim dodajte i preostalu polovinu šolje kokosovog mleka, ekstrakt vanile i stevije. To još jednom izmiksajte i možete sladoled poslužiti odmah ili ga hladiti u frižideru bar još sat ili dva pre posluživanja.

Čizkejk sladoled od jagode sa malo ugljenih hidrata

Potrebni sastojci:

- pola šolje i dve supene kašike stevije, ili nekog drugog zaslađivača sa malo kalorija

- 2 žumanca

- 15 kapi tečne stevije

- oko 250 grama krem sira

- 3 supene kašike vanile

- konzerva kokosovog mleka

- jedna šolja bademovog mleka

- jedna šolja jagoda

- dve supene kašike vode

Priprema:

Umešajte zajedno žumanca i zaslađivač dok smesa ne postane svetlo žute boje. Dodajte i krem sir i nastavite da mešate dok smesa ne postane glatka i kremasta bez grudvica krem sira. Dodajte tečnu steviju, vanilu i kokosovo mleko. Nastavite da mešate dok ne dobijete sjedinjenu smesu. Dodajte još stevije po ukusu. Napravite pire od dela jagoda i vode. Prelijte pire od jagoda preko smese za sladoled i možete poslužiti sladoled odmah, ili sačekati da se smesa ohladi i stegne u frižideru bar tri do četiri sata. Ukoliko ostavite sladoled preko noći u frižideru, smesa će se veoma stegnuti, zbog čega ćete morati ipak malo da pričekate kako bi se odledila i da biste u potpunosti uživali u svojoj zdravoj poslastici.

Portal kodren.com © sva prava zadržana Izrada sajta|amwmg