KoDren.COM Budite zdravi ko dren!

Najnovije
A+ A A-

Spirulina i njen značaj u ishrani

spirulina

Spirulina je reč koju ste možda zapazili ukoliko ste bar jednom ušli u prodavnicu zdrave hrane i bacili pogled na rafove. Iako je spirulina prisutna na tržištu i u upotrebi već dugi niz godina, tek skoro je postala popularna zbog svojih brojnih zdravstvenih koristi.

Ova mikroalga se koristi već vekovima zbog svojih hranljiviih vrednosti i zdravstvenih koristi. Danas se ona smatra superhranom. Raste u obliku mikroskopski sitnih spirala koje se drže zajedno, tako čineći njeno prikupljanje lakšim. Jake je plavo-zelene boje, ali ima relativno blag ukus. Osim kao dodatak ishrani, negde se spirulina može naći i kao aditiv u žvakama, slatkišima i drugoj procesuiranoj hrani.

Međutim, značaj ove biljke jeste u njenoj pomoći pri rešavanju brojnih zdravstvenih problema, ali i sprečavanju stvaranja istih.

Samo jedna supena kašika, to jest oko sedam grama, praha spiruline sadrži četiri grama proteina, 11 odsto preporučene dnevne doze vitamina B1, 15 odsto preporučene dnevne doze vitamina B2, 4 odsto preporučene dnevne doze vitamina B3 i 11 odsto preporučene dnevne doze gvožđa. Ovo su samo neki od elemenata koje sadrži, jer se u njenom sastavu, između ostalog, nalaze i magnezijum, mangan i kalijum.

Jedna od glavnih koristi ove alge jeste detoksifikacija od teških metala, posebno od arsena.

Fikocijanin je pigment koji se nalazi u spiruluni i koji ima antihipertenzivna svojstva, odnosno, smanjuje visok pritisak. Pored toga, sprečava i aterosklerozu i smanjuje povišeni nivo holesterola u krvi. Nakon osmonedeljnog istraživanja, nivo lošeg holesterola se smanjio za 26 odsto kod grupe koja je jela jedan odsto spiruline, odnono 41 odsto kod grupe koja je jela pet odsto spiruline. Ukoliko se malo bolje pogleda hemijski sastav spiruline, nimalo ne čudi to što ljudi koji je redovno unose imaju dosta energije, a to takođe pomaže u ubrzavanju gubitika telesne težine. Takođe, spirulina je bogata proteinima, te je na taj način potrebno mnogo više energije da se metaboliše. Kako biste povećali koristi, jedite spirulinu ujutru ili tokom dana umesto uveče.

Iako sama pomisao na spirulinu kod mnogih budi neprijatnost zbog ne tako sjajnog ukusa, imamo dobre vesti. Ova mirkoalga se može unositi na mnogo slađi, a takođe zdrav način, za šta je zaslužna kompanija Bio Benjamin i njihov brend Happy Benjamino.

happy benjamino spirulina lemon

Ovaj preukusni čokoladni brend je zastupljen i na našem tržištu sa čak četiri ukusa, od čega bismo posebno izdvojili čokoladu sa limunom i spirulinom. Ne samo da je ukusna, već je ova čokolada i organska, a samim tim i zdrava. Ne sadrži gluten, niti bilo kakve proizvode životinjskog porekla što znači da je pogodna za vegane.

Zahvaljujući svojim glavnim sastojcima – limunu i spirulini, potpomaže povećanje energije na dnevnom nivou, a samim tim i lakše sagorevanje masti. Pored ovih sastojaka sadrži i protein badema, te je izuzetno pogodna za sportiste nakon iscrpljujućih treninga. Ukoliko do sada niste probali ovu čokoladu, možete je potražiti u većim Maxi supermarketima i Tempo prodavnicama.

 

 

Portal kodren.com © sva prava zadržana Izrada sajta|amwmg