KoDren.COM Budite zdravi ko dren!

Najnovije
A+ A A-

Voda kao lek

voda kao lek

Da nam često dobrobiti po naš organizam mogu biti na dohvat ruke i tako jednostavni, dokazuju mnoga istraživanja kao i mnoge drevne metode. Tako nam pokazuju da je VODA i njen uticaj na naš organizam ogroman posmatrajući na primer samo na način ili ritam njene primene.

 

Ovaj prirodni čistač pored svoje elementarne svakodnevne funkcije održanja organizma, na primer, drevni indijci (jogini) koristili su pristupajući mu redovno kao leku koji pored otklanjanja raznih zdravstvenih tegoba i detoksikaciji (na taj način pružajući organizmu balans i odličnu funkcionalnost), posebnu pažnju davali su i vodi u spoljašnoj upotrebi (poput raznih kupki i obloga).

Konzumacija (pijenje) vode

Svakodnevnim izlučivanjem tečnosti (urin, znoj, itd.) organizam izbaci oko dve litre vode koje unosimo hranom, pićem. Stoga, zato se i često navodi od strane lekara da mi treba da svakodnevno unosimo minimalno upravo tu količinu vode u organizam. U slučaju da ne pijemo dovoljno vode, organizam će sam povlačiti tečnost iz organa i tako ćemo remetiti opštu funkcionalnost (organa, krvne slike, kože i sveobuhvatne vitalnosti). Naš sistem se neće lišiti svojih rezervnih tečnosti i nametnuće prisilno rad sa manjim količinama tečnosti.

Piti vodu odjednom (naglo) nije preporučljivo jer je treba piti postepeno (malo po malo) tokom dana kako bi organizam uvek bio u izbalansiranoj hidrataciji. Vodu koju pijete tokom jela nije dobra, jer ne omogućava pravilno varenje a pljuvačka sadrži neophodne elemente za varenje hrane koju jedemo. Isto tako, jedan od bitnih saveta koje treba usvojiti kao naviku da vodu treba popiti odmah po buđenju ujutru, kao i pred spavanje.

Takođe, pomenućemo i manje poznatu blagotvornosti vode po organizam, a to je pijenje veoma tople vode (kao čaj). Ona je u funkciji čišćenje probavnog sistema i želudca, uopšte. U početku možda će vam ova navika teže pasti, jer ćete osećati na pirmer “težinu” u želudcu, imaćete pojačano znojenje ili češći odlazak u wc, ali ne brinite, jer to je odličan znak da je čišćenje (detoksikacija) organizma krenula. Kao propratni efekat najverovatnije će vam se zbog ubrzanja metabolizma pokazati još jedan pozitivan aspekt, a to je gubljenje par kilograma (dakle, regulisanje telesne težine). Vruću vodu (dakle, kao vreo čaj) treba piti ujutru odmah po buđenju, pre bilo kakvog obroka (dok je želudac prazan). Na bojte se da ćete imati mučninu, osećaj bljutavosti ili gađenja, jer to vrela voda ne izaziva, već topla tj. mlaka. Pijte je gutljaj po gutljaj, sve dok ne popijete celu čajnu šolju (preporuka da se maksimum može piti do pola litre). Na ovaj način ćete, takođe, otkloniti mnogobrojne probavne smetnje, a i koža će vam se isčistiti i izgledaće vam nežnije i svežije.

Kupka

Razvitkom svesnosti od Antike ljudi je prepoznaju kao terapijski aspekat vrednovanja i uopšte njena higijenska svojstva. Kupke nam služe za očuvanje, poboljšanje i opšte zdravstveno obnavljanje organizma. Kupka na koži obavlja isti posao sa spoljne strane organizma kao vruća voda u crevima (koju smo gore već pomenuli i objasnili). Dakle, temeljno čišćenje i pospešivanje rada (u ovom slučaju, svojevrsna drenaža). Koža se čisti, odstranjuju se nečistoće, pa se tako mnoge kožne bolesti Ili smetnje (poremećaji) mogu preduprediti ili otkloniti.

Saveti za obične kupke su sledeći: treba izbegavati uzimanje obroka pre i posle kupke; odlično vreme za kupanje je odmah ujutru po izlasku sunca (po buđenju) i/ili uveče pred san; temperatura vode treba da bude regulisana u merama individualne prijatnosti. Tokom kupanja (čak i ako nemate kadu, već se tuširate) preporuka je da, kada nasapunate telo, koristite frotirske rukavice (ili frotirski peškirić) i da blagim trljenjem sa njim prelazite preko tela kako biste dodatno tj. detaljnije otklonili nečistoće, a time i ovom svojevrsnom masažom, pokrenuli dodatnu cirkulaciju kože za njen zdraviji i mladolikiji izgled.

 

Portal kodren.com © sva prava zadržana Izrada sajta|amwmg