KoDren

Switch to desktop

Elektroliti – koliko su bitni za naš organizam?

elektroliti

Elektroliti su veoma važni za naš organizam, jer ga održavaju u balansu. Oni su soli koje se rastapanjem stvaraju u jone (i pozitivne i negativne). Dakle, veoma su značajni po naš organizam, stoga ih treba održavati i uneti u organizam ako dođe do disbalansa (gubitka).

 

Koji elektroliti su bitni za naš organzam?

Elektroliti kalijum, kalcijum, magnezijum, hidrogenkarbonat, hlor, natrijum, koji nam održavaju pravilnu funkciju nervnog sistema i mišića, kao i ph vrednost krvi (nivo alkalizovanja i kiselosti krvi). Isto tako, za funkcionisanje hormona u organizmu, elektroliti su veoma bitni, a i kod potrošnje glukoze, kod regeneracije, obnove tkiva, kao i kod regulacije krvnog pritiska i organa za varenje.

Kad se javlja gubitak elektrolita?

Gubitak elektrolita se javlja usled njegovog poremećaja balansa u organizma, kao što smo već pomenuli, a to je najčešći slučaj kod nepravilne tj. loše ishrane, kod povrćanja i dijareje, kod bolesti jetre, bubrega i nekih vrsta tumora, a naročito kod povećanog znojenja (stoga, posebnu pažnju obratite ako se pojačano znojite usled veće fizičke aktivnosti, a naročito u letnjim mesecima).

Simptome koje ćete prepoznati kao negativne tj. nedostatak elektrolita su: malaksalost, umor, mučnina, povraćanje, dijareja, vrtoglavica, disbalans srčanih otkucaja, gubitak apetita, itd.

Kako nadoknaditi nedostatak elektrolita?

Često će preporučiti da nadoknadu elektrolita vršite putem farmaceutskih proizvoda, međutim, vi možete sami napraviti alternativne napitke kod kuće i tako sebi pružiti prvu pomoć. Na primer, nabrže možete napraviti kod kuće napitak tako što ćete u čašu vode dodati pola kašičice jodirane soli. Kupovne napitke za nadoknadu elektrolita izbegavajte, jer su oni puni veštačkih boja, šećera i ostalih štetnih pojačivača. Prirodnim putem održavajte balans elektrolita konzumacijom: voća (suve šljive i grožđe, pomorandže, banane, breskve, ananas, avokado, lubenice i dinje), povrća (zeleno povće: blitva ,kelj, kupus, brokoli, spanać grašak; šargarepa, celer, peršun, krompir, pasulj, paparike), orašastih plodova (lešnik, badem, indijski orah), semeniki (na primer, semenke bundeve su pune magnezijuma, a njih je dovoljno konzumirati šaku dnevno kako biste održali energiju i snagu organizma), žitarica, morskih algi, pečurki i mineralne vode, a naročito mlečnih proizvodima (jogurt, grčki jogurt koji su puni fosfata, a čokoladno mleko je puno kalcijuma, kalijuma i magnezijuma, pa njegova razmera proteina i ugljenih hidrata je idealna što naročito oporavlja organizam pri fizičkom naporu, stoga je njegova veća količina šećera zanemarljiva naspram ovih drugih prednosti).

Supa od povrća odlična je za elektrolite. U hitnim situacijama u ovoj nameni će dobro poslužiti i posna supa iz kesice. Natrijum je jedna od ključnih elektrolita koji pomaže zadržavanju tečnosti u organizmu kao i u borbi protiv grčenja tj. grčeva mišića , a najviše se gubi znojenjem. Stoga, njega uvek prvo treba nadohnađivati u organizmu. Natrijum hlorid stvara so, a nalazi se u maslinama, siru, kao i u goveđem mesu. Preporuka za njegov dnevni unos je oko 230mg, kako ne bi stvorio nuspojave kao što je visok krvni pritisak. Kalijum i magnezijum veoma dobro utiču na snižavanje krvnog pritiska i pomažu kostima i zubima. Dok magnezijum reguliše rad nerava i mišića (mišićne funkcije), kalijum smanjuje nastanak kamena u bubregu i pomaže kod pravilnog funkcionisanja ćelija. Magnezijumom je bogato zeleno povrće, koštunjičavo voće, dok je kalijumom bogata banana, pomorandže, dinje, kelj, a pasulj je bogat sa oba ova elektrolita. Kao što nam je najviše i poznato, kalcijum je dobar za kosti i zube, a isto tako reguliše nerve, mišiće i zdravlje srca. Pored mlečnih proizvoda, kalcijum ćete dobiti tj. održavati u organizmu konzumacijom kajsija, smokvi i pasulja. Fosforom (koji je važan činilac za održavanje ćelija organizma) su bogate žitarice i meso, a on takođe potpomaže stvaranje energije iz masti i ugljenih hidrata.

 

 

Portal kodren.com © sva prava zadržana Izrada sajta|amwmg

Top Desktop version