KoDren.COM Budite zdravi ko dren!

Najnovije
A+ A A-

Operacija krajnika, kada je neophodna i oporavak

operacija krajnika

Krajnici i operacija

Krajnici su limfni čvorovi, koji su u prvim redovima odbrana organizma od infekcija, protiv mikroorganizama i bakterija. Međutim, kada krajnici obole, potrebno ih je izvaditi, jer će u protivnom izazvati razne infekcije u organizmu tj.  mnoge druge zdravstvene probleme.

Operacija krajnika traje do petnaest minuta, a vrši se u opštoj klasično anesteziji koja ne ostavlja nikakve posledice i koja kratko traje, a vaš povratak kući je, uglavnom, već istog dana. Ipak, postoperativni tok je duži i za svaku osobu individalan, jer traje i do dve nedelje. Mogući rizici kod operacije krajnika su krvarenje, povreda mekog nepca ili infekcije, stoga se adekvatno treba negovati i pratiti sve upute lekara.

Kada je neophodna operacija krajnika?

Svaku operaciju krajnika najčešće je uvelo češto ponavljanje bolesti, a pored redovnih vraćanja simptoma, vremenski razmak za njihov povratak je sve kraći. Dakle, hroničnost tegoba i oboljenja (obolelost krajnika) je glavni indikator da je operacija mora obaviti (pošto često ljudi smatraju da je glavni preduslov veličina krajnika). Već kada se ove infekcije ponove najmanje pet puta u toku godine, već se smatra da je problem uzeo maha. Najčešće se to manifestuje gnojnim anginama dakle, infekcijama krajnika, ali i njihovim uvećanjima (što uzrokuje otežano ili sa prekidima guranje i disanje, spavanje otvorenih usta i hrkanje). Na takve pojave, odnosno, manifestacije oboljenja, lekovi tj. terapije vremenom sve manje reaguju. Kod upala krajnika, najčešće su terapije antibiotičkog tipa, a najčešći period godine kada ovi zdravstveni problemi javljaju su period hladnog i vlažnog doba godine (dakle, jesen i zima).

Takođe, ne smemo zanemariti i genetsku predispoziciju osobe (kao što je, uostalom, slučaj i sa većinom oboljenja).

Naravno, svaku odluku o operaciji, pre svega, mora dobro razmotriti i doneti specijalista – otorinolaringolog; jer u slučaju da se ne uklone bolesni krajnici tada se mogu nadovezati problemi sa zglobovima, bubrezima, srcem, ušima.

Postoperativni tok (oporavak) i nega

U prvim danima postoperativnog toka mogu se javiti bolovi pri gutanju i pričanju, a moguće je da imati i povišenu temperature koju ćete rešavati uzimanjem analgetika (time ćete umiriti i bol, ali i spustiti temperaturu). Bolovi traju nekoliko dana. Uglavnom za tri do četiri dana drastično se smanje i postaju zanemarljivi. Prvog dana po operaciji se preporučuje uzimanje tečnosti (ohlađenog čaja i vode), dok se posle par sati već može konzumirati i sladoled. Narednog dana već je dozvoljena konzumacija hrane, kao što je griz, puding, kašice, pire, mleko i supa. Ovakva (kašasta) ishrana, koja ne sme biti vruća, se preporučuje narednih nedelju dana. Vremenom se uvodi sve čvršća hrana (prve dve nedelje od operacije ne sme se jesti čvrsta, začinjena hrana, gazirani napitci, kao ni voće).
Iako se preporučuje da se uzima hladna ili jedva mlaka hrana, lekari skreću pažnju da se čak izbegava i preterano hladan sladoled. Dakle, potreno je svu hranu konzumirati u umerenoj temperature, pošto krajnosti svakako neće prijati vašem organizmu. Takođe, u period oporavka od operacije krajnika, preporuka je da se kontakt sa ljudima smanji kako ne bi došlo do pojave infekcija. Naročito izbegavati kontakt sa prehlađenim i bolesnim osobama.

Operacijom krajnika rešićete mnoge zdravstvene probleme koje ste imali do tada sa grlom, učima ili nosem. Ipak, apsolutni nestanak problema ne može se desiti (tj. pretpostavka da se nikad više u životu neće javiti infekcija grla, ušiju ili nosa), ali svakako ove pojave oboljenja će biti drastično smanjene.

Portal kodren.com © sva prava zadržana Izrada sajta|amwmg