KoDren.COM Budite zdravi ko dren!

Najnovije
A+ A A-

Da li je u redu da prepolovimo tabletu?

tablete i kapsule

Svako od nas je bar jednom u životu bio u situaciji da posustane od discipline kada je neka lekarska terapija u pitanju. Bilo da je slučaj u ritmu neke terapije, preskakanju iste ili u slučaju umanjena doze. Možda smo se i upitali zašto je neki lek u obliku capsule ili ćemu služi ona crtica utisnuta na tableti?
Ali da li smo zaista svesni koliko čin prelamanja tablete može da izazove višestruke probleme? Način uzimanja i pravilna primena lekova su podjednako važni koliko i sama terapija.

 Kada lek možemo da prepolovimo, a kad ne?

Kao što smo već pomenuli postoje tablete one koje imaju crtu na sredini ali to obavezno i ne znači da su namenjene da se lome. Takođe. postoje i one tablete koje nisu namenjene da se prepolove i one imaju zaštitni omotač oko sebe. Taj omotač (tzv. film, dražej) je zaštita od kisele želudčanog okruženje, pa da ne bi došlo do nekih kontraindikacija ovu vrstu tablet ne smemo prepoloviti i tako konzumirati. Lomljenjem takvog leka će promeniti farmakološki odnos sastojaka jer je kod nekih viseslojno obložen lek i kompleksnim načinima otpuštanja sastojaka leka te se na taj način menja celokupna i nepredvidiva učinkovitost leka.

Baš zbog takvih stvari farmaceutika nije za to da pacijent svojevoljno lomi lek bez prethodne konsultacije sa lekarom i već navedom takvom opcijom u uputstvu leka. Ipak postojanaost linije na tableti nije pouzdan znak da je linija za to namenjena tj. za lomljenje. Često usekotina (crtica) na tableti ima sasvim drugu svrhu. Naime, na takav način farmaceutske kuće znaju da obeležavaju raspoznavanje proizvođača, ili svojevrsni ukras na leku, kao i, može se reći nekada potpuna slučajnost takvog izgleda leka jer proizvođači često imaju samo takve mašine za njihovu proizvodnju.
U slučaju da proizvođać navede u uputstvu da lek može da se dozira i polovičnom dozom tj. da se prepolovi tableta, tada to važi samo za profesionalno lomljene (upotrebom rezača za tablete – koje možete nabaviti u svim apotekama). Ovakav način lomljenja leka rezač naročito će mopoći i olakšati lomljenje leka starijim osobama ili za osobe koje slabije vide. Rezačem za lekove ćete osigurati pravilan unos leka u organizam i svojeručno rezanje prouzrokuje variranja doze (štp je upravo ta potencionalna opasnost).

Zanimljiva je situacija i sa kapsulama. Naime, mnogi pacijenti smatraju ako ne mogu ili ne žele da progutaju kaspuslu da je dovoljno da je otvore i konzumiraju samo sadržinu unutar nj.

Međutim takva primena leka zaista je nepravilna i rizična. Kapsule su precizno dozirani preparati i najčešće fabrički napravljene. Takavn način proizvodnje leka ima sovju svrhu i najčešće je to razlog da se koriguje neko svojstvo leka koje je neprijatno za pacijenta (na primer njegov neprijatan ukus, miris ili boja), ili da bi se izbeglo štetno dejstvo na neki organ ( na primer na zube, usnta ili želudac). Pošto je lek potreban da stigne do creva u neizmenjenom stanju. 

Rizik i nuspojave koje se mogu pojaviti, a da ne bi došlo do predoziranja ili premale doze terapije što takođe stvara disbalans po zdravlje. U slučaju da imate problema sa gutanjem lekova (tableta) uz dogovor sa lekarom naći će vam alternativno rešenje (isti lek u obliku sirupa ili neko drugo rešenje).

Pravilna upotreba i primena lekova je siguran korak do boljeg zdravlja, a i do konačnog ozdravljenja pacijenta.

 

 

Portal kodren.com © sva prava zadržana Izrada sajta|amwmg