KoDren.COM Budite zdravi ko dren!

Najnovije
A+ A A-

Prehrambeni aditivi koji uzrokuju nadimanje i gasove

aditivi

Pre fabričkre proizvodnje hrane i razvijanjem industrijske proizvoda, ljudi su se koristili prirodnim načinom produživanje roka trajanja hrane. Najčešće su se koristili raznim procedurama prirodne fermetacije, pa čak i danas se koristi neki od tehnika u pripremi hrane.

Ipak vremenom u industriji prehrane dolazi sve više do dodavanja i proizvodnje velikog broja aditiva u razne svrhe.

Šta su aditivi?

Aditivi su supstace hemijskog sastava koje se hrani dodaju tokom obrade, proizvodnje, pakovanja, trasporta, itd. Na ovakav način odlaže se njihovo kvarene (pa se dugoročnost zna protegnuti i na više meseci, a i godina). Takođe na ovakav način odlaže se brzo propadanje proizvoda, pa tako se dolazi do uštetd proizvodnje, a koja vodi i do jeftinoće proizvoda.

Da li su aditivi štetni po zdravlje?

Iako oni imaju generalno pozitivnu ulogu i nihovo korišćene je krenulo zbog potražnje, sa punim pravom možemo reći, a i same analize pokazuju da neki aditivi povećavaju rizik od nastanka zdravstvenih poteškoća (naročito kod osetljivih osoba, u čiju grupaciju spadaju pre svega deca kao i starije osobe).

Podela aditiva

Aditivi su podeljeni po sledećim kategorijama: konzervansi, boje, stabilirizatori, zaslađivači, zgušnjivači, učvršćivači, antioksidansi, kiseline, regulatori kiseline, emulgatori, emulgujuće soli, pojačivači arome, aditivi za želiranje, podizači testa, sredstva za povećanje zapremine proizvoda, sredstva za tretiranje brašna, humektnati, aditivi protiv zgrudnjavanja, aditivi protiv stvaranja pene, sredstva za glaziranje, propelenti, modifikovani skrobovi. A radi lakše identifikacije na deklaracijama uvedeno je označavanje aditiva sa brojem E.

Naime, aditiv (kao što smo već pomenuli) često zna da utiče na organizam vidljivo, a jedan od čestih indentifikatora je naš sistem za varenje. Rekcije tj. smetnje mogu da budu od laganijih, pa sve do složenih komplikacija.

Kako aditivi mogu uticati na naš sistem za varenje?

Aditivi označeni u rasponu šifri od E200 do E290, mogu uzrokovati blaže zdravstvene probleme sistema za varenje. Pa tako unosom u organizam aditiva E235 kod osetljivijih osoba mogu se javiti simptomi kao što su mučnina, povraćanje, dijareja, a uz to i iziritirana koža; dok aditiv pod šifrom E264 izaziva takođe mučninu i povraćanje. Aditivi koji se koriste za oksidativne procese i izmenu pH su oni koji ubrzavaju razgradnju hrane, a opasnost koja preti je iz sledećih aditiva: E310 može izazvati nadražaj želudca i kože; aditiv E319 može izazvati mučninu i povraćanje, a postoji i opasnost čak i od smrtne doze koja je 5 grama. Takođe, poremećaje i zdravstvene problem može izazvati aditiv E375 (od gastritisa, pa čak i do oštećenja jetre, a napraviće i poremećaj (tj. povećava stepen) kiselosti mokraće). Štetnost za zdravlje su i oni aditivi u rasponu od E400 do E495 koji su zaduženi za zgušnjavanje i stabilizacija strukture namirnice. Pa tako: E412 izaziva mučninu, nadimanje i grčevi u stomaku; E421 takođe, mučninu, kao i dijareju, povraćanje, pa čak i povrede bubrega; E461 nadimanje i obstrukciju tankog creva. Opasnost preti i od onih emulgatora u prehrambrenoj industriji koji se koriste za menjanje ukusa kao i mirisa. Ovi aditivi su pod šiframa raspona od E620 do E640. Pa tako E621 može da prouzrokuje laganije simprome poput osećaja dehidracije, žedji, koji vode ka vrtoglavici i glavobolji pa sve do problema sa stomakom kao sto su stomačni grčevi, dijareja. Ovaj aditiv naročito se zabranjuje za ishranu dece. Zaslađivači pod šiframa od E900 do E1520 takođe su problematični za zdravlje čoveka. Na primer, aditiv E924 može izazvati mučninu, dijareju i povraćanje. Probleme sa probavom mogu izazvati i sledeći aditivi: E338, 339, 340, 341, 450, 461, 463, 465, 466.

Ono šta naročito treba napomenuti su aditivi koji su zabranjeni za upotrebu, a to su: E103, 105, 111, 121, 125, 126, 130; dok su sumnjivi, takoreći, neistraženi aditivi E125, 141, 150, 153, 171, 172, 173, 180, 240, 241, 477. Stoga bi bilo dobro i ove aditive zaobići u slučaju da vidite da se nalazi u nekom proizvodu tj. da su naznačeni na njegovoj deklaraciji.

Portal kodren.com © sva prava zadržana Izrada sajta|amwmg