KoDren

Switch to desktop

Dobrobiti slanih soba

slana soba

Da je poslednju deceniju ekspanzija otvaranja slanih soba po gradovim i velnes centrima, u to smo svi uvereni. Ali sa druge strane malo smo upućeni u sve dobrobiti koje ona može da nam doprinese kao redovna terapija.

Terapija sa slanim sobama naziva se haloterapija, a nastala je po uzoru na poljske i ruske slane pećine iz 19 veka. Ova terapija dobila je naziv po grckoj reči halo što znači so. I naravno, ne smemo odmah pomisliti samo na so kao začin, jer ovde po prirodi stvari drugačija priča. Reč je o dobrobiti soli kada izlažemo kožu slanoj okolini (sobi) ili pri udisanju vazduza koji je upotpunjen sa soli. Istraživanja su pokazala da dvadesetak minuta u slanoj sobi isto deluje na organizam kao i boravak na moru od četiri dana, pa će vam tako ove sobe poslužiti I kao idealna zamena za letovanje ako je u funkciji zdravlja.

So se sastoji iz mikročestica joda, cinka, mangana, kalijuma, bakra, cinka, magnezijuma, litijuma, i gvožđa. Svaki od ovih elemenata ima posebne dobrobiti. Od toga da utiču rad na žlezde, krv, srčane bolesti, do toga da utiču na rast I razvoj kostiju, zuba, pa čak i jačanje imuniteta i usporavanje procesa starenja. Blagotvorno utiče i na raspoloženje, pa se tokom tretmana osoba oseća raspoloženo, jer ne oseća umor, stres, niti nervozu. Dakle, poboljšava se opšte stanje organizma.

Najčešće se koristi za lečenje respiratornog sistema, jer je so prirodan izvor negativnih ijona tj. prirodni pročišćivač vazduha.

Pre desetak godina otvorena je prva klinika haloterapije u Torontu, a zatim je usledilo otvaranje još nekoliko klinika u još nekim državama. Dobrobiti haloterapije je dokazana je mnogobrojnim naučnim radovima i studijama, koje su vršene poslednjih decenija.

Kako izgleda terapija?

Prvanstveno, reč je o provođenju određenog vremena u sobama (prostorijama) u kojima ćete udisati lekovite mikročestice i pritom olakšavati i uticati na svoje zdravstveno stanje. Tretman kod dece traje do dvadeset minuta dok kod odraslih i do četrdeset minuta. Za najbolje efekte preporuka je od petnaest do dvadeset tretmana.

Soba je uvek pod kontrolisanim uslovima, jer mi njenu dobrobiti konzumiramo kako preko disanja tako i preko kože (kožu izlažemo suvoj aerosoli). Dakle, temperatura u prostoriji je u rasponu od 18 do 24 stepeni. Takođe, precizno je regulisana i vlažnost vazduha (kreće se od 40 do 60 procenta). U ovaj boravak u slanoj sobi često je uključen dodatni ugođaj sa prigušenim osvetljenjem i relaks muzikom, kako bi učinak bio potpuniji.

Za koje bolesti i tegobe je namenjena terapija slanom sobom?

Istraživanja su dokazala da terapija slanom sobom pomaže kod raznih alergija, kod astme, kod prehlada, kod kožnih poremećaja i obolenja (kao što su akne, ekcem, psorijaza, dermatitis), kod tegoba respiratornog sistema (i gornjih i donjih organa), kod hronične opstrukcijske kod bolesti pluća, kod upale grla, krajnika, pluća, brnhija i sinusa. Terapija slanom sobom će vam pomoći i kod umora, stresa, za bolje spavanje pa čak se tvrdi da pomaže i kod hrkanja.

Haloterapija je namenjena svim starisnim dobima, pa čak i starijim osobama i trudnicama.

Himalajske lampe u kućnoj upotrebi

Haloterapije je moguće je primeniti i uživati u vlastitom domu. samo što je njena učinkovitost manja od pravih, specijalizovanih slanih soba. Za takvu kućnu upotrebu služe dekorativne stone lampe koje su napravljene od himalajske soli (ružičasto-narančaste boje) i relativno lako ih možete pronaći u prodaji. Ove lampe uništavaju električni smog koji zrači iz kućnih aparata, a koji utiče na naše zdravlje.

 

Portal kodren.com © sva prava zadržana Izrada sajta|amwmg

Top Desktop version