KoDren

Switch to desktop

Terapijsko gladovanje: šta je i kako ga primeniti?

terapijsko gladovanje

U današnje vreme – vreme brzih dešavanja i brze razmene informacija, ishrana je postala još brža, a samim tim i nezdravija. Ljudi se mahom hrane u hodu, jedući nezdravu, brzu hranu, čisto da bi utolili glad. Takođe, stres i nagomilane obaveze dodatno opterećuju ljudski organizam i time ga čine kako neuhranjenim, kada su u pitanju glavni makronutrijenti i mikronutrijenti, tako i nezdravim.

 

Jedan od načina da se ovo promeni jeste uz pomoć terapijskog gladovanja, odnosno posta. Ovaj vid posta podrazumeva uzimanje dovoljne količine čiste vode dok je osiguran potpuni fizički i emocionalni odmor. Ovaj jedinstveni proces povećava mogućnost tela da se oporavi i iščisti, tako se brzo vraćajući u stanje optimalnog zdravlja.

Potrebno je biti pod nadzorom stručne osobe dok se ova vrsta gladovanja vrši, naročito ukoliko se to čini na duži vremenski period. Kada se vrši onako kako bi trebalo, onda daje odlične rezultate kako bi se telo izlečilo.

Ono što je potrebno znati jeste da ukidanje hrane na nekoliko dana, dok i dalje radite, vežbate, imate brige koje pokušavate da rešite nije terapijsko gladovanje. Bučno, stresno okruženje ne pruža telu priliku da da se izleči. Kako bi se povećale koristi terapijskog gladovanja, potpuni mir je potreban.

Ono pomaže kod simptoma stvorenim od strane akutnih, ali i hroničnih oboljenja. Gladovanje daje telu priliku da se očisti organe od nečistoća, da ukloni neželjena tkiva i da se ista oporave. Takođe, pomaže i kod podmlađivanja, kako fizičkog, tako i mentalnog, a kada se akumulirani „otpad“ ukloni, telo se vraća u zdravije i bolje stanje.

Najveći problem jeste strah i nerazumevanje mnogih pacijenata koji misle da će ostati gladni i neuhranjeni. Svakako, post ne treba počinjati bez nadzora lekara koji je dao saglasnost za ovakav vid čišćenja organizma. Osim toga, potrebno je naći prostor gde ćete biti u potpunom miru i čistom okruženju.

Pre nego što se počne sa ovakvim vidom tretmana, treba imati u vidu da bi trebalo proći brojne testove evaluacije koje će doktoru pokazati da li ste adekvatan kandidat za ovaj tip terapije. Trajanje iste nije jednako za sve kandidate, nekima je potreban kraći, nekima duži period, a to zavisi kako od fizičkog i mentalnog stanja osobe, tako i od bolesti koje se leče. Ono može trajati nedelju dana, ali može trajati i gotovo mesec dana.

Naravno, još jedan od efekata ovakvog vida terapije jeste i gubitak telesnih rezervi, odnosno sala, ukoliko ga imate. Prekid posta zavisi od raznih faktora, uključujući istoriju bolesti, rezultate redovnih pregleda kao i labaratorijskih rezultata, ali i psihofizičkog stanja osobe. U svakom slučaju, post ne treba prekidati naglo, niti je unos velike količine hrane, pogotovo nezdrave, preporučljiv. Većina postova se završava svežim voćem ili povrćem, ili sokovima istih.

Bez obzira na to što je post okončan i telo se oporavilo, osoba koja ga je vršila mora biti svesna svoje ishrane i životnog stila koji vodi. Kako bi telo i dalje funkcionisalo kako treba, potrebno je jesti zdravu, svežu hranu i biti disciplinovan. Samo tako će telo uzvratiti optimalnim zdravljem i srećnijim životom.

 

Portal kodren.com © sva prava zadržana Izrada sajta|amwmg

Top Desktop version